Prei tortilla
Winterprei is iets stugger dan de prei die je in de zomer koopt. Zachtjes gaar stoven in een beetje boter, verwerkt in een pastasaus of ovenschotel komt de winterprei goed tot zijn recht. Voorbereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 30 minuten
Lees meerGeroosterde bloemkool met rode rijst, paprikapesto en basilicumolie
Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveerde er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst. Bereidingstijd: 45 minuten
Lees meerRode zuurkoolstamppot
Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn Bereidingstijd: 30 minuten
Lees meerStinco di maiale – varkenspoten uit de oven
Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano stinco di maiale, varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. Met een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van zacht gegaarde varkenspoten! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) – als basis te gebruiken. Voorbereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 1½ uur
Lees meerGeroosterde gekruide pompoen
De geur van kaneel en rozemarijn komt je tegemoet bij dit gerecht. Herfst in Amerika! Het seizoen is hier volop bezig en de soorten squash zijn in elke winkel en farmers market aanwezig. Butternut, delicata, kabocha, spaghetti, hubard en acorn squash, veel namen en soorten die wij in Nederland minder kennen. De namen zijn net zo gevarieerd als de kleuren en de mogelijkheden er iets mee te maken ook: gebakken, gevuld, geroosterd of gepureerd. De acorn squash – squash is van de pompoenfamilie – die ik voor dit recept gebruik, heeft de vorm van een eikel, is groen met een diameter van ca. 15-20 cm.
Lees meerDe Thanksgiving kalkoen
Thanksgiving kalkoen We hebben het over de grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neemt een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Geen onbekende gerechten maken, gewoon traditioneel de puree, spruitjes en niet vergeten de pie’s als dessert. De vulling bij dit recept is simpel, maar er zijn op het web meer dan genoeg recepten te vinden voor ‘stuffings’. En maak daar genoeg van, want die heerlijke stuffing is ook de volgende dagen in veel variaties te gebruiken. Nog een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feest van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur. In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen *Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar *Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen *Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat *Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt *Bedek de borst van de kalkoen met aluminiumfolie tegen het uitdrogen wanneer de kalkoen de oven in gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden *Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie *Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen
Lees meerSinaasappelslush
4 4 handjes crushed ijs 50 ml sinaasappelsiroop 100 ml vers geperst sinaasapplsap Extra keukenmachine Koop of maak crushed ijs. Dit kun je heel goed maken door ijsblokjes in een schone theedoek te wikkelen. Vouw de theedoek dicht, sla met een deegroller de blokjes helemaal fijn tot gruis. Schep het in een bakje en vries
Lees meerPiepkuikens met gegrilde-citroensalsa
4 4 piepkuikens 8 el olijfolie 1 teen knoflook, fijn geperst 2 el rozemarijn, fijngehakt 2 biologische citroenen, schoon geboend 2 el peterselie, fijngehakt 2 el koriander, fijngehakt 200 g babyspinazie, gewassen Extra nodig: sterke keukenschaar, aluminiumfolie Knip met de keukenschaar de ruggengraat uit de piepkuikens. Bestrooi met zout en peper. Roer 2 el olie,
Lees meerKaassoufflé
Ik ben erg van het gezonde eten, maar zo af en toe kan die gezondheid me gestolen worden. Dan heb ik alleen maar zin in iets waar je lekker warm van wordt en dat je lekker weg hapt. Dan is het tijd voor comfortfood! Ieder heeft daar een eigen beeld bij, maar voor mij is zo’n lekker luchtige kaassoufflé het ultieme comfortfood. Als ik te hard gewerkt heb, het allemaal even niet meer zie zitten of als ik het alleen maar heel erg koud heb, kan zo’n mooi lichtbruine kaassoufflé me weer helemaal blij maken. En vooral ook dat eerste zacht romige hapje, dat bijna smelt op je tong. Kaassoufflé heeft de naam lastig te maken te zijn, maar dat valt allemaal erg mee. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig, die je meestal ook nog in huis hebt! Mijn tip: maak voor ieder een eigen soufflé in een ovenvast schaaltje. Dat staat heel feestelijk en je voorkomt dat de soufflé aan tafel bij de eerste schep al in elkaar zakt. En… probeer tocht te vermijden. Open de ovendeur pas als de kaassoufflés je uit de oven mooi luchtig en goudbruin toelachen. Geniet van dit overheerlijke comfortfood.
Lees meerTagliatelle al tartufo bianco
Op een zondag in oktober was er het feest van de witte truffel en de kastanjes. We aten met de dorpelingen uit Monzuna in een grote tent. In Italië eten ze dit als voorgerecht oftewel primi piatti of als lunch.
Lees meerBiefstuk met rucola en Parmezaanse kaas
Ook in het dorp Monzuno, maar dan in restaurant Gustavino & Passalacqua at ik de lekkerste biefstuk ooit. Simpel bestrooid met rucola en vers geraspte Parmezaanse kaas. Italianen eten dit als hoofdgerecht of secundi piatti.
Lees meerMelanzana alla Parmigiana Aubergineschotel met tomaat en Parmezaanse kaas
Comfortfood op zijn Italiaans. In sommige recepten wordt Mozzarella gebruikt als extra laag, maar de meeste Italianen doen dit niet.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer