Recepten

Hoofdgerecht – 18 november 2016

Geroosterde zalm met Indiase linzen

De vette zalm is een heerlijke combinatie met de wat drogere linzen. De mango zorgt voor een friszoete noot.

Lees meer
Voorgerecht – 14 november 2016

Knolselderijsoep

Een eenvoudige knolselderij kan op diverse manieren verwerkt worden. Natuurlijk in erwtensoep, als knolselderijpuree of -stamppot. In deze tijd van meer groenten, minder koolhydraten hoor ik vaker dat een deel van de aardappelen in een stamppot vervangen wordt door knolselderij. Vandaag het recept van knolselderijsoep. Die kan simpel, vegetarisch en een beetje boers zijn, maar gezeefd en met wat extra ingrediënten misstaat hij niet bij een etentje.  Wat denk je van: blauwe kaas en walnoten? Hollandse garnalen en bieslook? Of gepocheerde appelballetjes en spekjes? Cantharellen en peterselie?

Lees meer
Nagerecht – 11 november 2016

Appelkruimeltaart met een vleugje roos

Eind oktober begin november worden de appels van de bomen geplukt. Doordat de vogels ook van een appeltje houden liggen er ook regelmatig aangevreten appels op de grond. Van deze appels maak ik dan appelmoes en appelstroop. Maar dit lekkere appeltaartje met de subtiele smaak van roos is ook een van onze favorieten. Voorbereidingstijd: 25 minuten Oventijd: 25-30 minuten

Lees meer
11 november 2016

Homemade mincemeat

Mincemeat wordt onder andere gemaakt van appels, rozijnen, krenten, amandelen, suiker en specerijen en is rond kerst te koop bij delicatessenwinkels maar je kunt het ook zelf maken. Zelfgemaakte mincemeat is zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte potjes. Maak het nu en zet de potten op een koele donkere plaats zodat ze goed op smaak kunnen komen. Tegen de kerst kun je dan de mincemeat tarteletjes van homemade mincemeat maken. Klik voor het recept van de mincemeat tarteletjes. Bereidingstijd: ± 20 minuten Voor 2 potten

Lees meer
Hoofdgerecht – 11 november 2016

Prei tortilla

Winterprei is iets stugger dan de prei die je in de zomer koopt. Zachtjes gaar stoven in een beetje boter, verwerkt in een pastasaus of ovenschotel komt de winterprei goed tot zijn recht. Voorbereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 11 november 2016

Geroosterde bloemkool met rode rijst, paprikapesto en basilicumolie

Rode rijst is heel smaakvol en voedzaam in combinatie met geroosterde bloemkool, paprikapesto en basilicumolie zet je een bijzonder gerecht op tafel. Ik serveerde er lamsworstjes bij maar ook in combinatie met feta, verse geitenkaas of kip smaakt dit gerecht heerlijk. Kun je geen rode rijst krijgen gebruik dan zilvervliesrijst. Bereidingstijd: 45 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 11 november 2016

Rode zuurkoolstamppot

Al jaren maak ik zuurkool, leuk om te doen. Bovendien smaakt zelfgemaakte zuurkool veel lekkerder dan kant en klaar gekochte. En naarmate de winter verstrijkt wordt hij alleen maar lekkerder. Dit jaar maakte ik ook een paar potten zuurkool van rode kool. Het resultaat; een prachtige helderrode zuurkool die ook tijdens het bereiden zijn mooie kleur behoudt. Wil je ook een keer zelf zuurkool maken? Het recept vindt je op mijn Bereidingstijd: 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 11 november 2016

Stinco di maiale – varkenspoten uit de oven

Een paar jaar geleden at ik in het Italiaanse Fano stinco di maiale, varkenspoot zoals ik nog nooit gegeten had. Met een heerlijke saus, in de oven gegaard en met fijne vrienden smulden we van zacht gegaarde varkenspoten! Het was zo smakelijk dat ik dit gerecht thuis nog eens wilde proberen. Het resultaat wil ik graag met jullie delen. Met dank aan Onno Kleyn die mij als tip gaf soffritto – de Italiaanse drie-eenheid (ui, wortel, bleekselderij) – als basis te gebruiken. Voorbereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 1½ uur

Lees meer
Bijgerecht – 8 november 2016

Geroosterde gekruide pompoen

  De geur van kaneel en rozemarijn komt je tegemoet bij dit gerecht. Herfst in Amerika! Het seizoen is hier volop bezig en de soorten squash zijn in elke winkel en farmers market aanwezig. Butternut, delicata, kabocha, spaghetti, hubard en acorn squash, veel namen en soorten die wij in Nederland minder kennen. De namen zijn net zo gevarieerd als de kleuren en de mogelijkheden er iets mee te maken ook: gebakken, gevuld, geroosterd of gepureerd. De acorn squash – squash is van de pompoenfamilie – die ik voor dit recept gebruik, heeft de vorm van een eikel, is groen met een diameter van ca. 15-20 cm.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 7 november 2016

De Thanksgiving kalkoen

Thanksgiving kalkoen We hebben het over de grootste feestdag in Amerika waar de kalkoen het middelpunt is. Samen met familie en vrienden Thanksgiving vieren is een must in Amerika. Iedereen neemt een gerecht mee en de gastvrouw/man maakt de kalkoen. Geen onbekende gerechten maken, gewoon traditioneel de puree, spruitjes en niet vergeten de pie’s als dessert. De vulling bij dit recept is simpel, maar er zijn op het web meer dan genoeg recepten te vinden voor ‘stuffings’. En maak daar genoeg van, want die heerlijke stuffing is ook de volgende dagen in veel variaties te gebruiken. Nog een tip als je Thanksgiving hier wilt vieren. Bestel de kalkoen van te voren bij de poelier. Zorg dat hij niet te groot is, want de kalkoen moet in je oven passen. De meeste ovens in Amerika zijn groot. Nodig veel vrienden uit en maak er een feest van. De maaltijd begint niet later dan 4 uur. In 2001 had ik een kookles in Texas en daar heb ik voor het eerst een aantal kalkoen recepten voor Thanksgiving gemaakt. Voordat de les begon kregen we 7 regels voor het klaarmaken van de kalkoen *Let op de oven temperatuur, je wilt niet dat de kalkoen aan de buitenkant mooi gekleurd is en aan de binnenkant niet gaar *Bind je kalkoen goed op met keukentouw, zodat hij gelijkmatig kan garen *Vul de kalkoen vlak voordat hij de oven in gaat *Laat de kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem aansnijdt *Bedek de borst van de kalkoen met aluminiumfolie tegen het uitdrogen wanneer de kalkoen de oven in gaat, prik er een paar gaatjes in zodat de stoom kan ontsnappen. Verwijder de folie voordat de kalkoen gaar is en laat dan de buitenkant bruin worden *Smeer de kalkoen in met boter en niet met olie *Een vlees thermometer is nodig om de juiste graad van gaarheid te bepalen  

Lees meer
4 november 2016

Sinaasappelslush

4 4 handjes crushed ijs 50 ml sinaasappelsiroop 100 ml vers geperst sinaasapplsap Extra keukenmachine Koop of maak crushed ijs. Dit kun je heel goed maken door ijsblokjes in een schone theedoek te wikkelen. Vouw de theedoek dicht, sla met een deegroller de blokjes helemaal fijn tot gruis. Schep het in een bakje en vries

Lees meer
Hoofdgerecht – 4 november 2016

Piepkuikens met gegrilde-citroensalsa

4 4 piepkuikens 8 el olijfolie 1 teen knoflook, fijn geperst 2 el rozemarijn, fijngehakt 2 biologische citroenen, schoon geboend 2 el peterselie, fijngehakt 2 el koriander, fijngehakt 200 g babyspinazie, gewassen Extra nodig: sterke keukenschaar, aluminiumfolie Knip met de keukenschaar de ruggengraat uit de piepkuikens. Bestrooi met zout en peper. Roer 2 el olie,

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer