Mini kerststolletjes
Deze zelfgemaakte mini kerststolletjes met lekker veel gedroogd fruit, noten en amandelspijs kun je goed van tevoren maken. Vries de afgekoelde broodjes zonder poedersuiker, verpakt in een diepvrieszak, in en je hebt tijdens de kerst in een handomdraai heerlijke ontbijt- of brunchbroodjes op tafel staan. Voor 12 stolletjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 12-15 minuten oventijd
Lees meerKaneelbroodjes (cinnamon rolls)
Ik ben dol op cinnamon rolls! De geur alleen al doet mij watertanden. Ik zou elke dag willen beginnen met zo’n verrukkelijk broodje met een sticky vulling van bruine suiker, rozijnen, boter en kaneelpoeder, rijkelijk overgoten met vanilleglazuur. Ik maak ze dus graag als ik logees heb en we met z’n allen lekker lang samen aan de ontbijttafel zitten. Voor 12 broodjes Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 15-17 minuten oventijd
Lees meerChocolade kersttaart met blauwe bessen
Elk jaar in augustus – als ieder ander van zon en warmte geniet – begin ik met de voorbereidingen voor kerst. Ik duik in kookboeken, kerstmagazines van de jaren ervoor en googel wat op het wereldwijde web. En ik houd vooral ook mijn ogen en oren wijd open. Al doende borrelen er dan bij mij allerlei feestelijke ideeën boven, die ik omzet in originele en toch heel maakbare recepten. Recepten voor hobbykoks, die zich met kerst het liefst de hele dag in de keuken opsluiten en genieten van het koken. En ook recepten die je in een handomdraai op tafel zet en er toch echt mee scoort. Wij smullen vaak de hele nazomer door van het ene kerstgerecht na het andere, je moet toch zeker weten dat alles tot in de puntjes goed is. Het gevolg is wel, dat als kerst dan nadert, ik niet zo’n zin meer heb ik het maken van kerstdiners. Dit jaar laat ik het kerstdiner helemaal over aan mijn dochters, die zijn al druk bezig met het bedenken wat ze gaan maken. Ik neem wel deze geweldige taart mee. Dat is voor mij één van de kersttoppers van dit jaar.
Lees meerStoofpeertjes met kaneelijs en een kletskop
Een lekker winters toetje. Helemaal voor te bereiden. Nu met gekocht kaneelijs, maar volgende week zet ik een recept voor zelf kaneelijs maken op de site.
Lees meerPaddenstoelen met tijm, gebakken aardappelen en bimi
Voor vegetariërs een heerlijk en makkelijk gerecht met paddenstoelen. Ik koop ze op woensdag op de Biologische markt in Den Haag, wat een keuze op dit moment.
Lees meerKiprollade met sinaasappel, Pommes duchesse en haricotsverts
Een van mijn zussen woont al meer dan 25 jaar in het buitenland, maar met Kerstmis staat er vaak een rollade op tafel, met ananas. Zoals zij dat in Nederland heeft geleerd. Kies een rollade naar uw smaak en formaat en overleg met uw slager over de bereidingstijd, dat is afhankelijk van de dikte en het soort vlees. De slager kan de rollade ook vullen. Een kerntemperatuurmeter is handig om de gaarheid te meten.
Lees meerEendenborst met portjus, aardappel-knolselderijpuree en spruitjes
Een kerstklassieker. Het gewicht van vrouwelijke eendenborst (Canettes) of mannelijke – (Magret de Canard) verschilt nogal. Van een grote eendenborst kun je met 2 personen eten. Maar het ligt uiteraard aan het gezelschap en hoe uitgebreid het diner is.
Lees meerHertenbiefstuk met druivensaus, pastinaakpuree, rode kool en ontbijtkoekkrokant
Dit gerecht kan je van tevoren maken. Bak op het laatst de biefstuk. De pastinaakpuree wordt romig door de witte chocolade.
Lees meerPompoensoep met gember en bietenboompjes
In de Chinese geneeskunde staat gember al eeuwen bekend om de goede werking op de maag en de spijsvertering. Maak een dunnere soep met meer bouillon als het als voorgerecht wordt gegeten of een dikkere soep als u hem eet na een lekkere wandeling als lunch.
Lees meerGestoomde vis
Mocht je vergeten zijn hoe een simpel gestoomd stukje visfilet smaakt, probeer dit recept dan maar. Ik heb de lokale tarbot gebruikt, maar kabeljauwstaart, heilbot of een andere stevige witte vis smaakt net zo puur, zolang de kwaliteit van de vis top is.
Lees meerSpaghetti Squash
De hoeveelheid pompoenen/squash die je in Amerika tegenkomt, is enorm. Zelfs in het toch warme Florida kijkt iedereen ernaar uit dat het seizoen er weer is. Voor mij heeft deze groentesoort vooral te maken met koud weer, open haard en soep. Op de farmers markt kiezen we de Spaghetti squash (spaghetti kalebas) uit, een grote gele ovale bal. Dit is voor mij de eerste keer, althans bewust, dat ik de spaghetti squash klaarmaak. En… ik ben meteen een fan. Simpel van smaak, maar met de knoflook en de kaas, maak je er een gerecht waar ook kinderen meteen gek van zijn.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer