Broodmaaltijd

Mini kerststolletjes

Broodmaaltijd

Mini kerststolletjes

Deze zelfgemaakte mini kerststolletjes met lekker veel gedroogd fruit, noten en amandelspijs kun je goed van tevoren maken. Vries de afgekoelde broodjes zonder poedersuiker, verpakt in een diepvrieszak, in en je hebt tijdens de kerst in een handomdraai heerlijke ontbijt- of brunchbroodjes op tafel staan.

Voor 12 stolletjes
Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 12-15 minuten oventijd

Bereidingswijze

  1. Smelt 75 g van de boter en laat afkoelen tot lauwwarm. Meng de bloem met het zout in een ruime kom. Roer de gist en de suiker erdoor en voeg de melk en de gesmolten boter toe. Kneed alles met de mixer met deeghaken door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe tot een soepel deeg ontstaat. Het kan zijn dat je niet al het water opgebruikt, houd je deeg tijdens het kneden goed in de gaten!
  2. Laat het deeg in de met huishoudfolie afgedekte kom op een warme plaats in ca. 1 uur rijzen in volume verdubbelen.
  3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht goed door en druk het uit tot een rechthoekige lap. Strooi de krenten, rozijnen, cranberry’s en de noten erover en kneed alles goed door.
  4. Verdeel het deeg in 12 gelijke porties en rol ze uit tot ovale lapjes van ca. 10 cm lang. Snijd de amandelspijs in 12 gelijke langwerpige stukjes en vorm er rolletje van ca. 8 cm van. Leg de rolletjes op de deeglapjes. Vouw een zijde van het deeg over de spijs heen en druk het vast.
  5. Leg de stolletjes op twee met bakpapier bekleed bakblikken en laat ze afgedekt met een huishoudfolie nog 45 minuten op een warme plaats rijzen.
  6. Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C. Bak de stolletjes in de voorverwarmde oven in 12-15 minuten lichtbruin en gaar. Laat het brood op een rooster afkoelen.
  7. Smelt de rest van de boter en bestrijk de afgekoelde broodjes ermee. Wacht 15 minuten en bestuif de broodjes dik met poedersuiker.

Tip: tarwebloem T65 is speciaal bloem voor brood. Dit meel kun je bij molens zoals De Zuidmolen kopen. Je kunt ook tarwebloem uit de supermarkt gebruiken maar dit meel heeft andere bakeigenschappen, dan is het waarschijnlijk niet of nauwelijks nodig om water teo te voegen. Haal de broodjes de avond tevoren uit de diepvries en laat ze in de zak buiten de koelkast ontdooien. Bestrijk ze vlak voor het serveren met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

Mini kerststolletjes

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer