Broodmaaltijd

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Broodmaaltijd

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Ik ben dol op cinnamon rolls! De geur alleen al doet mij watertanden. Ik zou elke dag willen beginnen met zo’n verrukkelijk broodje met een sticky vulling van bruine suiker, rozijnen, boter en kaneelpoeder, rijkelijk overgoten met vanilleglazuur. Ik maak ze dus graag als ik logees heb en we met z’n allen lekker lang samen aan de ontbijttafel zitten.

Voor 12 broodjes
Bereidingstijd: ca. 45 minuten, ± 2 uur rijzen en ca. 15-17 minuten oventijd

Bereidingswijze

  1. Smelt 75 g van de boter en laat het afkoelen tot lauwwarm. Laat de rest van de boter buiten de koelkast liggen. Meng de bloem met het zout in een ruime kom. Roer de gist erdoor en voeg 200 ml melk en de boter toe. Kneed alles met de mixer met deeghaken door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe tot een soepel deeg ontstaat. Het kan zijn dat je niet al het water opgebruikt of dat je nog wat extra moet toevoegen, houd het deeg tijdens het kneden goed in de gaten!
  2. Laat het deeg in de met huishoudfolie afgedekte kom op een warme plaats in ca. 1 uur rijzen in volume verdubbelen.
  3. Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht goed door en rol het uit tot een rechthoekige lap van ca. 40x25 cm. Bestrijk het deeg met 40 g van de zachte boter en bestrooi met de donkere basterdsuiker, de rozijnen en het kaneelpoeder. Rol de lap op beginnende aan de brede kant.
  4. Snijd het deeg met een scherp mes in 12 gelijke rolletjes en leg ze versprongen, tegen elkaar aan, op het met bakpapier beklede bakblik. Laat ze afgedekt met een huishoudfolie nog 45 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak de broodjes 10 minuten in de voorverwarmde oven, verlaag de oven naar 170 °C en bak de broodjes in nog 5-7 minuten bruin en gaar. Laat de broodjes, aan elkaar vast op de bakplaat afkoelen.
  6. Klop 40 g van de boter met de poedersuiker, de vanillesuiker en 2-3 el melk tot een dik glazuur en schenk het royaal over de kaneelbroodjes. Laat het glazuur iets drogen.

Tip: tarwebloem T65 is speciaal bloem voor brood. Dit meel kun je bij molens zoals De Zuidmolen kopen. Je kunt ook tarwebloem uit de supermarkt gebruiken maar dit meel heeft andere bakeigenschappen, dan is het waarschijnlijk niet of nauwelijks nodig om water toe te voegen.

Kaneelbroodjes (cinnamon rolls)

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer