Oeufs à la Florentine
Oeufs à la Florentine is een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.
Lees meerKnapperige rijst salade
Deze knapperige rijst salade is ideaal als ‘door de dag salade’. Je werkt thuis en wil niet de hele tijd achter je computer zitten of je bent druk bezig en hebt af en toe even afleiding nodig. Deze salade vergt wat tijd , maar je kunt tussendoor perfect de afzonderlijke ingrediënten klaarmaken. Rijst koken, pompoen kleinsnijden, dressing maken, enzovoort. Eind van de dag is alles klaar en hoef je alleen nog maar een mooie schaal met deze knapperige rijst salade te creëren. Soep vooraf en/of lekker dessert en je maaltijd is klaar. O ja, ik kon geen palmkool vinden en had nog groene kool in de koelkast. Dat werkte ook uitstekend. Wat kleur betreft is iets groens natuurlijk mooier.
Lees meerSheetpan geroosterde zalm met doperwtenpesto
Een heerlijk gerecht deze sheetpan geroosterde zalm en doperwtenpesto. Je kunt zelf ook nog het een en ander bijstellen. Amandelen vervangen door cashewnoten, basilicum vervangen door platte peterselie, wat Parmezaanse kaas aan de pesto toevoegen, meer citroensap gebruiken als je het graag wat zuurder wilt. Kortom, ook wat eigen inbreng. Ik vind juist de zure smaak zonder parmezaan wel erg lekker bij dit gerecht. Het is eigenlijk teveel pesto voor 2 personen. Bewaar de rest in de koelkast voor een pasta pesto of bijvoorbeeld bij lamsvlees. Ik gebruik van de basilicum niet alleen de blaadjes, maar ook wat van de bovenste steeltje, dat geeft net iets meer bite in de pesto. Keuzes genoeg bij dit heerlijke en makkelijke sheetpan gerecht.
Lees meerYoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas
Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven
Lees meerMarokkaanse amandelkoekjes
Het Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van – toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.
Lees meerViskoekjes uit Noorwegen
Deze Noorse viskoekjes zijn lekker en makkelijk te maken. Leuk voor de lunch of voorgerecht. Wijnazijn en dille zorgen voor frisheid. Noorwegen en vis. Ze horen bij elkaar. De enorme kustlijn en de meren in Scandinavië zorgen voor veel vis. Zure haring en graved lax zijn wereldberoemd. Maar ja, als je veel vis eet, heb je ook restjes en dan zijn viskoekjes een populair gerecht om te maken.
Lees meerPittige spruiten met chorizo
De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.
Lees meerBagel met makreel door gastauteur Mariette van den Brande
Bagel met makreel door Mariëtte van de Brande van Vis op brood is lekker en gezond. Dit recept voor bagel met makreel is ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega 3 vetzuren. Deze onverzadigde vetten dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolniveau. Probeer vissoorten zoals zalm, makreel en haring dus vooral regelmatig te eten. Lees hier meer over .
Lees meerRisotto met pesto, courgette en zalm door gastauteur Mariëtte van den Brande
Risotto met pesto, courgette en zalm door Mariëtte van de Brande van Soms heb je zin in comfort food. Wat is er dan lekkerder dan een romige risotto. Deze risotto met pesto, courgette en zalm is zacht, romig en ziet er ook nog eens kleurrijk uit. De romigheid komt dit keer niet van een overload aan Parmezaanse kaas maar door een flinke schep pesto. Extra lekker als je de pesto zelf maakt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kant en klaar. Lees hier meer over .
Lees meerTijd voor marmelade
De bittere (Sevilla) sinaasappels om marmelade te maken zijn maar kort te koop. Circa 2 maanden: van eind december tot in februari. Mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Vraag naar deze speciale bittere sinaasappels bij uw groenteleverancier. Ik kocht ze bij natuurvoedingswinkel Odin. Klein verschil met recept: ik voegde fijngeraspte citroenschil van 2 biologische citroenen toe met het citroensap. Veel succes! Marmelade is lekker op geroosterd brood, met kaas, bij of in gebak: cake, scones, pannenkoekjes, in desserts of door jus bij kip of varkensvlees. Voorbereidingstijd: ca. 2 uur Bereidingstijd: ca. 3 uur
Lees meerRode uiencompôte
Deze rode uiencompôte ofwel confit d’oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.
Lees meerSamen met de kinderen kruidnootjes bakken
Vandaag gaan we samen met de kinderen kruidnootjes bakken. De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht! Om alvast in de stemming te komen bakken we een grote berg van deze lekkere kruidnootjes. Voorbereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 30 minuten Oventijd: 15 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer