Recepten

Koek en taart – 27 februari 2025

Marokkaanse amandelkoekjes

Het Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van –  toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.

Lees meer
Lunch – 18 februari 2025

Viskoekjes uit Noorwegen

Deze Noorse viskoekjes zijn lekker en makkelijk te maken. Leuk voor de lunch of voorgerecht. Wijnazijn en dille zorgen voor frisheid. Noorwegen en vis. Ze horen bij elkaar. De enorme kustlijn en de meren in Scandinavië zorgen voor veel vis. Zure haring en graved lax zijn wereldberoemd.  Maar ja, als je veel vis eet, heb je ook restjes en dan zijn viskoekjes een populair gerecht om te maken.

Lees meer
Bijgerecht – 30 januari 2025

Pittige spruiten met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
Broodmaaltijd – 14 januari 2025

Bagel met makreel door gastauteur Mariette van den Brande

Bagel met makreel door Mariëtte van de Brande van Vis op brood is lekker en gezond. Dit recept voor bagel met makreel is ook nog eens heel eenvoudig om te maken. Vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega 3 vetzuren. Deze onverzadigde vetten dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterolniveau. Probeer vissoorten zoals zalm, makreel en haring dus vooral regelmatig te eten. Lees hier meer over .

Lees meer
gastauteur – 9 januari 2025

Risotto met pesto, courgette en zalm door gastauteur Mariëtte van den Brande

Risotto met pesto, courgette en zalm door Mariëtte van de Brande van Soms heb je zin in comfort food. Wat is er dan lekkerder dan een romige risotto. Deze risotto met pesto, courgette en zalm is zacht, romig en ziet er ook nog eens kleurrijk uit. De romigheid komt dit keer niet van een overload aan Parmezaanse kaas maar door een flinke schep pesto. Extra lekker als je de pesto zelf maakt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kant en klaar. Lees hier meer over .

Lees meer
Brunch – 2 januari 2025

Tijd voor marmelade

  De bittere (Sevilla) sinaasappels om marmelade te maken zijn maar kort te koop. Circa 2 maanden: van eind december tot in februari. Mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Vraag naar deze speciale bittere sinaasappels bij uw groenteleverancier. Ik kocht ze bij natuurvoedingswinkel Odin. Klein verschil met recept: ik voegde fijngeraspte citroenschil van 2 biologische citroenen toe met het citroensap. Veel succes!   Marmelade is lekker op geroosterd brood, met kaas, bij of in gebak: cake, scones, pannenkoekjes, in desserts of door jus bij kip of varkensvlees. Voorbereidingstijd: ca. 2 uur Bereidingstijd: ca. 3 uur  

Lees meer
Bijgerecht – 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d’oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
27 november 2024

Samen met de kinderen kruidnootjes bakken

Vandaag gaan we samen met de kinderen kruidnootjes bakken. De kinderen zijn er al weken vol van, Sinterklaas is in aantocht! Om alvast in de stemming te komen bakken we een grote berg van deze lekkere kruidnootjes.   Voorbereidingstijd: 20 minuten Wachttijd: 30 minuten Oventijd: 15 minuten

Lees meer
22 oktober 2024

Variaties met knolselderij

Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar… de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er ‘past’ heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: – Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie – Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd – Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of  rundvlees – Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas  

Lees meer
Lunch – 9 oktober 2024

Rode paprikasoep met een tonijnspiesje

Deze rode paprikasoep met een tonijnspiesje is een heerlijk verwarmend soepje, boordevol vitamine C. Ik rooster de paprika’s, zo’n 20 minuten, in open vlam of in de oven zodat ik de velletjes er makkelijk af kan trekken. Roosteren geeft vooral ook een lekkere smaak. Voor een snellere soep kun je ook paprika’s in stukjes meebakken met ui en knoflook.

Lees meer
Ontbijt – 18 september 2024

Cottage Cheese Bowl

De Poké Bowl is al lange tijd populair, het is lekker en zo’n bowl ziet er smakelijk uit. Deze ontbijt ‘poke bowl’ met Cottage Cheese is wat onbekender, maar ook hiervoor geldt, dat het niet alleen fijn is om naar te kijken, maar ook nog gezond. Cottage Cheese of Hüttenkäse wordt gemaakt van koemelk. Het is eiwitrijk, vetarm en heeft een korrelige structuur. In Amerika wordt het soms ook popcorn kaas genoemd omdat de korrelige substantie wel een beetje op popcorn lijkt. Natuurlijk kun je het ook als lunchgerecht serveren.

Lees meer
8 september 2024

Bloemkoolkerriesoep met hazelnoten

Deze geurige bloemkoolkerriesoep met hazelnoten is snel en makkelijk te maken.  De gehakte hazelnoten zorgen niet alleen voor smaak maar maken deze soep ook heel geschikt als chique voorgerecht.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer