Recepten

Hoofdgerecht – 4 juni 2025

Sesam noodles met Toban Jiang saus

Sesam noodles met Toban Jiang saus is een pittig gerecht. Wees voorzichtig met de Toban Jiang saus en houd je goed aan de verhoudingen in dit recept. Liever aan het eind nog wat scherper maken, dan dat het gerecht niet smaakt omdat het te scherp is. Je kunt alle soorten noodles gebruiken, zelfs spaghetti. En is de bimi niet te vinden, dan lukt het ook met broccoli. Zelf had ik nog wat paksoi over en heb dat met de bimi meegebakken.  

Lees meer
Bijgerecht – 15 juni 2025

Spaanse aardappeltortilla

Op mijn goodfoodtrip naar Malaga heb ik op het platteland in de bergen een heerlijke spaanse aardappeltortilla gegeten. Dit was een mooie hoge aardappeltaart met champignons. Het werd geserveerd met ernaast een kom koude paprikadipsaus, ofwel ‘samorejo’. Aardappeltortilla is heerlijk om als tapas te serveren. Je kunt het ook als vegetarische (glutenvrije) lunch serveren met een toef sla of als bijgerecht bij gevogelte of vlees. Bekijk ook het tortilla recept van Clara.

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 juni 2025

Risotto met asperges

Risotto met asperges maken nu in het aspergeseizoen. Misschien tijd voor een andere bereiding dan de klassieke met ham, ei en gewelde boter. Ham en ei kunnen bij deze risotto gebruikt worden, maar vegetarisch kan ook. Ik maak een aspergebouillon van de schillen en afsnijdsels van de asperge. U kunt kiezen voor een bouillontablet. Voor de kleur kook ik de laatste 5 minuten een handje doperwten mee.

Lees meer
Dessert – 6 mei 2025

Rabarbercrumble met dunne room

Rabarber is nu in het seizoen. Afkomstig van onze natuurboerderij in het Brabantse Baarschot maakte ik deze rabarbercrumble met dunne room. Het is een super gerecht. Het heeft alles in zich; zoet, zuur en bitter. Een crush en de zachtheid van de dunne room. Het recept komt uit ’s Hollandse Kramen kookboek. Een van mijn favoriete kookboeken.  

Lees meer
Koek en taart – 30 april 2025

Rabarber-aardbeienjam met gember

Rabarber-aardbeienjam met gember … In het voorjaar als de eerste rabarber weer omhoog komt, heb ik er nog meer zin in dan in de zomermaanden. Elke dag taart eten is ook zo wat dus een jam er mee maken is heel fijn. Je kunt de jam ook heel goed door de yoghurt roeren voor een snel doordeweeks nagerecht, bij het ontbijt door de muesli of een lekker laagje op de cake van de slagroomtaart.

Lees meer
Gebak – 15 april 2025

Carrot cake met sinaasappel en walnoten

Carrot cake met sinaasappel en walnoten wordt al eeuwen gebakken. De zoete wortel kan een deel van de dure suiker vervangen en is gezond en lekker. In Amerika en Engeland is roomkaasglazuur favoriet. U kunt ook kiezen voor slagroom of noten crème. Versier de taart naar eigen idee. Dit keer met chocolade voor Pasen.

Lees meer
Gebak – 14 april 2025

Koningsdag Tompouce

Heerlijk, zo’n Koningsdag tompouce!  Hoeveel heb jij er al op? Tompoucen zelf maken is heel leuk en helemaal niet moeilijk! Ontdek het zelf en ga snel aan de slag. P.s. Wist je trouwens dat de Franse versie van de tompouce een Mille-feuille heet?

Lees meer
Bijgerecht – 30 januari 2025

Pittige spruiten met chorizo

De toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.

Lees meer
1 april 2025

Voorjaarsstamppotje snijbonen-prei met komijnekaas

Met dit voorjaarsstamppotje snijbonen-prei met komijnekaas zet je snel het voorjaar op tafel. Gewoon simpel en lekker genieten.

Lees meer
Lunch – 25 maart 2025

Oeufs à la Florentine

Oeufs à la Florentine is een klassiek gerecht van gepocheerde of zachtgekookte eieren met spinazie en saus. Soms kaassaus en gegratineerd, soms Hollandaise saus. Een heerlijk gerechtje als ontbijt of lunch. Wij aten het zoals op de foto als voorgerecht bij café de la Paix in Parijs.

Lees meer
Hoofdgerecht – 20 maart 2025

Knapperige rijst salade

Deze knapperige rijst salade is ideaal als ‘door de dag salade’. Je werkt thuis en wil niet de hele tijd achter je computer zitten of je bent druk bezig en hebt af en toe even afleiding nodig.  Deze salade vergt wat tijd , maar je kunt tussendoor perfect de afzonderlijke ingrediënten klaarmaken. Rijst koken, pompoen kleinsnijden, dressing maken, enzovoort. Eind van de dag is alles klaar en hoef je alleen nog maar een mooie schaal met deze knapperige rijst salade te creëren. Soep vooraf en/of lekker dessert en je maaltijd is klaar.  O ja, ik kon geen palmkool vinden en had nog groene kool in de koelkast. Dat werkte ook uitstekend. Wat kleur betreft is iets groens natuurlijk mooier.

Lees meer
Hoofdgerecht – 18 maart 2025

Sheetpan geroosterde zalm met doperwtenpesto

Een heerlijk gerecht deze sheetpan geroosterde zalm en doperwtenpesto. Je kunt zelf ook nog het een en ander bijstellen. Amandelen vervangen door cashewnoten, basilicum vervangen door platte peterselie, wat Parmezaanse kaas aan de pesto toevoegen, meer citroensap gebruiken als je het graag wat zuurder wilt. Kortom, ook wat eigen inbreng. Ik vind juist de zure smaak zonder parmezaan wel erg lekker bij dit gerecht. Het is eigenlijk teveel pesto voor 2 personen. Bewaar de rest in de koelkast voor een pasta pesto of bijvoorbeeld bij lamsvlees. Ik gebruik van de basilicum niet alleen de blaadjes, maar ook wat van de bovenste steeltje, dat geeft net iets meer bite in de pesto. Keuzes genoeg bij dit heerlijke en makkelijke sheetpan gerecht.

Lees meer
Bijgerecht – 27 februari 2025

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas

Yoghurtmuffins met walnoten en geitenkaas zijn warm of koud heel lekker. Voor het ontbijt, tussendoor, de lunch (mee in de lunchbox), voor een picknick of als klein hoofdgerecht met een salade of een goed gevulde kop soep. Je kunt ook kleintjes maken voor bij de borrel. Bak ze dan wat korter. 16 stuks Bereidingstijd ca. 10 minuten + 25 minuten in de oven

Lees meer
Koek en taart – 27 februari 2025

Marokkaanse amandelkoekjes

Het Suikerfeest begint dit jaar op 12 mei en markeert het eind van de Ramadan en. Dan vieren Moslims dat ze, na een maand lang vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, weer mogen eten. Bij het Suikerfeest hoort vooral veel zoetigheid. Daarom hier een recept van Mlouza, overheerlijke zoete amandelkoekjes uit Marokko. Ik kreeg dit recept al heel wat jaren geleden van Fadila – de moeder van –  toen zij bij Nadia thuis een workshop ‘Marokkaanse koekjes bakken’ gaf. Speciaal voor een groepje vriendinnen, die allemaal op het culinaire vlak werkzaam zijn. Mlouza zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens vrij makkelijk te maken. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig: blanke amandelen, citroen, poedersuiker en eieren. De amandelen worden heel fijn gemalen in een keukenmachine. Voor een nog snellere versie kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken.

Lees meer
Ontbijt – 18 september 2024

Cottage Cheese Bowl

De Poké Bowl is al lange tijd populair, het is lekker en zo’n bowl ziet er smakelijk uit. Deze ontbijt ‘poke bowl’ met Cottage Cheese is wat onbekender, maar ook hiervoor geldt, dat het niet alleen fijn is om naar te kijken, maar ook nog gezond. Cottage Cheese of Hüttenkäse wordt gemaakt van koemelk. Het is eiwitrijk, vetarm en heeft een korrelige structuur. In Amerika wordt het soms ook popcorn kaas genoemd omdat de korrelige substantie wel een beetje op popcorn lijkt. Natuurlijk kun je het ook als lunchgerecht serveren.

Lees meer
8 september 2024

Bloemkoolkerriesoep met hazelnoten

Deze geurige bloemkoolkerriesoep met hazelnoten is snel en makkelijk te maken.  De gehakte hazelnoten zorgen niet alleen voor smaak maar maken deze soep ook heel geschikt als chique voorgerecht.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer