Blog

OESTERZWAMMEN OP KOFFIEDIK

Vorige herfst kocht ik bij Rotterzwam een kweeksetje met oesterzwammenbroed. Voor het zelf telen van oesterzwammen op koffiedik. Bij Rotterzwam telen Siemen Cox en zijn kornuiten dag in dag uit oesterzwammen op koffiedik, in de gewelven van het voormalige zwemparadijs Tropicana aan de Maas. Het is voor hen een sport om een afvalproduct – in

Blog

OESTERZWAMMEN OP KOFFIEDIK

Vorige herfst kocht ik bij Rotterzwam een kweeksetje met oesterzwammenbroed. Voor het zelf telen van oesterzwammen op koffiedik. Bij Rotterzwam telen Siemen Cox en zijn kornuiten dag in dag uit oesterzwammen op koffiedik, in de gewelven van het voormalige zwemparadijs Tropicana aan de Maas. Het is voor hen een sport om een afvalproduct – in

OESTERZWAMMEN OP KOFFIEDIK

Vorige herfst kocht ik bij Rotterzwam een kweeksetje met oesterzwammenbroed. Voor het zelf telen van oesterzwammen op koffiedik. Bij Rotterzwam telen Siemen Cox en zijn kornuiten dag in dag uit oesterzwammen op koffiedik, in de gewelven van het voormalige zwemparadijs Tropicana aan de Maas. Het is voor hen een sport om een afvalproduct – in dit geval dus koffiedik – volledig te hergebruiken en zo als grondstof aan de natuur terug te geven. Hierbij verspillen ze zo min mogelijk energie. Ze halen in een bakfiets koffiedik op bij restaurants, mengen het met oesterzwambroed – de schimmel waar oesterzwammen uit groeien – en zo nodig wat oud papier voor meer cellulose. Dit mengsel wordt in grote plastic zakken in de kelders opgehangen, waar temperatuur en vochtigheid goed in de gaten worden gehouden. Leuk detail: voor het ophangen gebruiken ze kledinghaken, die nog in de kleedkamers van het zwembad lagen. Na een paar dagen zie je de eerste schimmeldraden al door de zakken kruipen. Twee, drie weken verder groeien de oesterzwammen vrolijk door de gaten in de zakken heen en wordt het tijd om te oogsten. Na drie keer opnieuw groeien en oogsten wordt het koffiedik voor verschillende andere doeleinden in en om Rotterdam gebruikt. Om de keten zo kort mogelijk te houden worden ook de oesterzwammen alleen in Rotterdam verkocht. Onder andere aan horecagelegenheden waar ze het koffiedik ophalen. Die verwerken de oesterzwammen in hun gerechten, een bakker maakt er bijvoorbeeld verrukkelijke vega-bitterballen van. Zo is de cirkel weer rond. Een initiatief dat navolging verdient! En dus ging ik begin dit jaar aan de slag en mengde het oesterzwammenbroed met een beetje koffiedik in de growkit, wachtte een paar dagen tot er een laagje wit schimmel op zat en strooide er weer een laagje koffiedik over. Zo was ik weken bezig tot de hele growkit goed gevuld was. Pas deze week mochten de pleisters van de gaatjes in de growkit af. Als het goed is, groeien hier de oesterzwammen. Voorlopig zie ik alleen nog witte dons en daarop kleine knopjes. Zijn dat oesterzwammen in de dop? Ik kan niet wachten! Want met je eigen oesterzwammen bespaar je heel wat energie en grondstof. Zeker als je ze in plaats van vlees eet. Voor 1 kg rundvlees heb je zeker 25 kg voer dat van ver weg komt nodig en zoals Siemen vertelde ook 15.000 liter water. En vergeet niet al die kilometers die ervoor gereden, gevlogen en gevaren worden. Kortom ik wacht thuis geduldig af tot ik een maaltje oesterzwammen bij elkaar heb om er iets lekkers van te maken. Kijk voor meer informatie eens op www.rotterzwam.nl

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *