Bijgerecht

Pompoen met appel op geurig cederhout

Bijgerecht

Pompoen met appel op geurig cederhout

Ik ben geen barbecue-fanaat maar de cederhouten plankjes van ‘Koken op Hout’ trokken deze zomer wel mijn aandacht. Dunne cederhouten plankjes waarop je vlees, vis en ook vegetarische gerechten op de barbecue bakt. De verfijnde geur van cederhout doet je watertanden en trekt ook in het gerecht. Echt verrukkelijk! Het barbecueseizoen is met dit echte herfstweer wel voorbij. Maar de dikkere planken van cederhout zijn een prima alternatief voor in de oven. Het aroma van cederhout past goed bij typische herfstproducten als pompoen, appel en walnoten. Je kunt er ook eendenborstfilet, een mooi varkensribstuk of een stuk verse zalm op bereiden.  Emilie van der Woerd maakt deze barbecue- en ovenplanken zelf in haar werkplaats achter het huis. Ze zaagt ze uit meters lange planken cederhout, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Voor wie wil, brandt Emilie er ook een logo in. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.kokenophout.com

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en week intussen de plank 10-15 minuten in een laagje warm water.
  2. Meng in een kom tijm, ras el hanout en vanillepoeder met azijn, ahornsiroop en olijfolie.
  3. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd de pompoen in parten van 3 cm dik. Snijd de appel in acht parten en snijd het klokhuis eruit.
  4. Meng de parten pompoen en appel door het kruidenmengsel, zorg dat ze rondom bedekt zijn met dit sausje. Strooi er naar wens wat zeezout over.
  5. Neem de plank uit het water en droog de plank af.
  6. Verdeel de parten pompoen en appel op de plank. Leg ze zo neer dat het vruchtvlees echt in contact komt met de plank. Verdeel ook de walnoten ertussen. Druppel het restant van het sausje over de ingrediënten op de plank.
  7. Schuif de plank in het midden van de oven en rooster de pompoen en appel in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Lekker bij groot of klein vlees of kip. Of als je het vegan wilt houden met wat meer walnoten en een lekkere salade.

Pompoen met appel op geurig cederhout

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer