Keuken: Japans

Poké Bowl

Poké bowl met groenten

De feestdagen komen er weer aan. Ieder vult dat voor zichzelf of samen met familie en vrienden in. Wij van de uitdekeukenvan8 kunnen ons zo voorstellen dat er ergens deze maand een lekkere Netflix serie wordt op gestart. Daar hebben wij dan een hippe allemansvriend bij bedacht. Lekker makkelijk op de bank, licht en gezond. Meer inspiratie vind je hier in dit boek.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten.

Ramen museum
In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu.

Silken of zijdentofu
De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt.

Rauwe eierdooier
De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Door José van Mil - Pepper & Salt

Japanse spinazie met sesamdressing

Spinazie met Japanse sesamdressing gemaakt met 3 ingrediënten in 5 minuten klaar

Door José van Mil - Pepper & Salt

Verse makreel met radijsjes uit de oven

Denk eens aan verse makreel! Dat is zo’n lekkere vis: smeuïg en toch stevig visvlees en een volle smaak. Hele makreel doet het goed op de barbecue! Maar tegenwoordig kun je ook verse makreelfilet kopen. Daar maak je in een ommezien iets heel lekkers mee klaar.

Verse makreel kan door de volle smaak best wat pit gebruiken. Echt lekker is bijvoorbeeld makreel teriyaki, waarbij je de vis tijdens het garen overgiet met teriyakimarinade. Die marinade maak je zelf van sojasaus, mirin en wat gembersiroop. Zo wordt de makreelfilet omhuld met een heerlijk pittig-zoete saus.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

groente pickels

Pickels maken is hip

Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

biefstuk, biefstukreepjes, boontjes, cashewnoten, japan, noedels, rijstazijn. honing, simpel, sojasaus, sugarsnaps

Noedels met biefstuk, boontjes en sugarsnaps

Een simpel receptje voor doordeweeks. Wil je het liever vegetarisch, dan vervang je de biefstuk door twee in plakken gesneden portobello champignons. Je moet de plakjes paddestoel wel iets langer bakken.

Door Anneke Ammerlaan - Ammerlaan Vision on Food