Categorie: Vegetarisch

rodekoolrolletjes

Rodekoolrolletjes met zoetkruidige bulgur

Dit rodekoolrolletjes recept en vele andere verrassende recepten met groente vind je in Het groenteboekje van Nadia Zerouali en Samuel Levie. Lees ook de kookboek recensie over dit leuke inspirerende boek. Dat niet alleen zorgt voor een tafel vol heerlijkheden, het draagt ook bij aan een betere wereld. Wil je weten hoe? Neem dan de tijd om dit boek te lezen en er lekker uit te koken.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Witte perenpizza met roquefort

Eens in de paar maanden komen wij van Uit de keuken van 8 bij elkaar om te brainstormen over wat we de komende maanden gaan doen. Dat zijn altijd inspirerende en vooral ook gezellige ochtenden  bij één van ons thuis. Na de vergadering lunchen we samen, om nog even ongedwongen bij te kletsen. Elk van ons neemt – zonder overleg – iets lekkers mee. En omdat we niet voor elkaar onder willen doen, lunchen we dan bijzonder lekker van niet op elkaar afgestemde gerechten. Maar dat maakt het alleen maar leuker… en nog lekkerder. De laatste vergadering was op maandagmorgen om 10 uur bij mij thuis . Ik was de dag ervoor net terug gekomen uit Frankrijk en had niet veel bijzonders in huis, behalve peren uit de boomgaard van een lieve vriendin.  En nog Griekse yoghurt, crème fraîche en restjes Franse kaas. Met nog een duik in mijn voorraadkast en kruidentuin stonden opeens alle ingrediënten voor deze witte perenpizza – die eigenlijk een flamkuchen moest worden, maar daar iets te dik voor was – op het aanrecht en had ik nog een uurtje om het ter plekke bedachte recept ook snel te klaarmaken. Maar uit ervaring weet ik dat de lekkerste gerechten vaak ontstaan door je fantasie aan de haal te laten gaan met ingrediënten die je in huis hebt. Hier een foto met recept om te laten zien dat zoiets eigenlijk altijd helemaal goed komt. Deze perenpizza doet het goed bij de lunch, maar is met een kleurige, gemengde salade ook lekker als hoofdgerecht. En doet het in handzame stukken ook goed als fingerfood of TV-dinner.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier

Silken tofu, sesam-spinazie en eierdooier is een van de eerste en leukste hapjes die ik afgelopen week in fujisawa in Japan heb gegeten. Ik was er even een lang weekend om culi-inspiratie op te doen. Donderdag heen, dinsdag terug en in de tussentijd eindeloos veel spannende hapjes proeven en culinair Japan beleven in al zijn facetten.

Ramen museum
In Yokohama ben ik naar het Ramen Museum geweest, waar ik alles te weten ben gekomen over de verschillende ramen noedels en soepen: historische achtergronden, hoe de noedels worden gemaakt en waarvan de verschillende bouillonsoorten worden getrokken die bij de specifieke soepen worden gebruikt. Ook uit welke gebieden en steden de verschillende soorten oorspronkelijk komen en waarom. En hoe de ramensoepen smaken. Binnenkort zal ik er uitgebreid over schrijven in de blog. Maar nu vertel ik eerst silken tofu.

Silken of zijdentofu
De zijden tofu, sesam-spinazie en eierdooier is ook thuis heel makkelijk te maken. Zijden of silken tofu is een fijne Japanse tofusoort, zijden zacht! Het mondgevoel dat je hebt als je deze tofu eet is een beetje als die van een romig puddinkje. Het is wat lichter dan gewone tofu en heeft een delicate structuur. De sojabonen waarvan het is gemaakt overheersen helemaal niet en het heeft een fijne, geraffineerde smaak. Zijden tofu is ook bij ons over het algemeen goed verkrijgbaar. Zelfs in de (betere) supermarkt.

Rauwe eierdooier
De rauwe eierdooier is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Juist in combinatie met de sesamolie van de spinazie en de soja-merindressing is het verrukkelijk bij de silken tofu! Gebruik altijd verse biologische eieren als je ze rauw wilt eten.

Door José van Mil - Pepper & Salt

Pittige gazpacho van tomaat en watermeloen

Tjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag.

Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje.

Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

brownies

Brownies bakken met zwarte bonen?

Brownies bakken met zwarte bonen. Ja het kan! Je kunt je afvragen waarom je het doen? Met een plantaardig levensstijl is het belangrijk dat je de juiste voedingstoffen binnen krijgt. Het is belangrijk de dierlijke eiwitten te vervangen. Bijvoorbeeld door peulvruchten of erwten. In dit recept zie je dat het heel makkelijk kan zonder dat je er erg in hebt. Zo voeg je zwarte peulvruchten toe aan je favoriete brownies. De hele bonen hebben een lekkere bite. Je kunt ze ook pureren in de keukenmachine voor zachte smeuïge brownie. Het recept van Lina Wallentinson uit bakken met bonen inspireerde me en zal ik zeker vaker maken.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

RODE FREGOLASALADE MET FETA & POMPOENPITTEN

Rode fregolasalade. Dat klinkt lekker zomers toch? Deze knalrode salade is inderdaad een perfect uitgangspunt voor een lekkere lunch buiten en natuurlijk ook als echte maaltijdsalade met bijvoorbeeld verse makreel of zalm van de barbecue. Een restje kun je verwerken tot meeneem-lunchsalade met bijvoorbeeld wat rucola en flinterdunne reepjes venkel.

De salade ziet er superspannend uit, maar is heel eenvoudig te maken. De dieprode kleur krijg je door de fregola met kleine blokjes biet te koken in bietensap. Je kunt deze salade naar eigen inzicht op smaak brengen. Ik heb dragonazijn gebruikt, maar balsamicoazijn kan ook heel goed. En in plaats van pompoenpittenolie en pompoenpitten kun je ook walnootolie en walnoten gebruiken. Of avocado-olie en plakjes avocado.

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.

 Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd ca. 20 minuten

Door José van Mil - Pepper & Salt

Gebakken Zeebaars met basilicum, knolselderij en gekonfijte tomaten

Zeebaars is te herkennen aan 2 gescheiden rugvinnen. Het is een magere vis die makkelijk te bereiden is.

Door Annelene van Eijndhoven

Aubergine tournedos

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Door Yolanda van der Jagt - Culinair specialist

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Venkelstamppot met scamorza en tomaat

Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen!

De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken

1 2 3 5