Blog

Pizza uit de muur

Pizza uit de muur, je bedenkt het niet. Maar bij ons in Frankrijk zie je dat opeens overal gebeuren. 24 uur per dag lekkere pizza De Grey’s Pizza”keetjes” hebben een computer voor de bestelling, pinapparaat om contactloos te betalen en een gleuf waar je de ambachtelijke en in een houtoven gebakken pizza’s uithaalt. Pizza’s met

Blog

Pizza uit de muur

Pizza uit de muur, je bedenkt het niet. Maar bij ons in Frankrijk zie je dat opeens overal gebeuren. 24 uur per dag lekkere pizza De Grey’s Pizza”keetjes” hebben een computer voor de bestelling, pinapparaat om contactloos te betalen en een gleuf waar je de ambachtelijke en in een houtoven gebakken pizza’s uithaalt. Pizza’s met

Pizza uit de muur

Pizza uit de muur, je bedenkt het niet. Maar bij ons in Frankrijk zie je dat opeens overal gebeuren.

24 uur per dag lekkere pizza

De Grey’s Pizza”keetjes” hebben een computer voor de bestelling, pinapparaat om contactloos te betalen en een gleuf waar je de ambachtelijke en in een houtoven gebakken pizza’s uithaalt. Pizza’s met meer dan 20 soorten lokaal getinte beleg waaruit je kunt kiezen, koud of warm zoals je het zelf wilt. Jouw keuze wordt automatisch al of niet verwarmd en naar buiten geschoven. Op de koude wacht je 1 minuut op de warme 3 minuten. Tot mijn stomme verbazing zijn ze nog echt lekker ook. De Fransen kunnen dus 24 uur per dag voor een uitstekende pizza bij de automaat terecht. Er wordt veel gebruik gemaakt van die automaten, je ziet er altijd klanten staan.

Sceptisch over de kwaliteit

In Remiremont zagen we zo’n pizza“keet” een jaartje geleden (of misschien zelfs iets langer) voor het eerst. Nu staan ze overal in de buurt. Het heeft een tijd geduurd voordat ik het avontuur aanging. Dat kwam omdat ik -op z’n zachts gezegd – nogal sceptisch was over de te verwachten kwaliteit. Bovendien past pizza helemaal niet in mijn dieet/eetpatroon en voor iets dat niet lekker is wil ik niet zondigen. Ook vond ik het jammer dat de pizza-automaat concurrentie kon betekende voor de pizzatrucks die in Frankrijk van dorp naar dorp trekken om daar één of twee vaste avonden per week ter plekke gemaakte (houtoven) pizza’s te verkopen. Dat is toch charmant.

Ingrediënten en producten uit de regio

Maar een – over het algemeen zeer goed ingelichte – kennis vertelde dat Grey’s Pizza’s dagelijks, voornamelijk met de hand en helemaal vers, worden gemaakt. En dat daarbij zoveel mogelijk ingrediënten en producten uit de regio worden gebruikt. Vervolgens worden de pizza’s meerdere keren per dag vers aangevoerd.

Verse pizza 24/24h een uitdaging

De familie die het concept bedacht zijn levensgenieters, ze zijn gek op lekker eten, gaan ver voor een goede maaltijd en houden van een uitdaging. Ze hadden zelf ook een pizzatruck waarmee ze in de Vogezen rondreden en waarin ze ter plekke pizza’s bakten en verkochten. In 2018 opende ze in Val d’Ajol een uitstekende pizzeria waar veel werd afgehaald. Het werd steeds duidelijker dat er ook op het platte land behoefte was aan pizza op alle momenten van de dag. Zo bedachten en ontwikkelden ze Grey’s Pizza kiosken: 24/24 h zelfservice pizza distribiteurs. Het lijkt een gewild concept want ook in andere gebieden in Frankrijk en Duitsland heb ik inmiddels van dit soort pizza-hutjes gezien.

Ultieme smaak test

Intrigerend vind ik dat, dus ik moest er toch een keertje aan. Van de week was het zover, ik ging op pizza-avontuur en haalde een volautomatische pizza uit het apparaat. Op het scherm tikte ik de Noiregoutte aan (met tomaat, lokale worst en mozzarella) en de knop voor een warme, want ik wilde nu wel direct proeven. Vervolgens betaalde ik contactloos € 12,30. Terwijl ik wachtte bekeek ik op het scherm een video van het productieproces en haalde 3 minuten later mijn hete pizza uit de gleuf. Hij was boven verwachting lekker, uitstekend zelfs! Met een fijne niet te dikke rand (niet te krokant en niet te zacht), ook de bodem was goed gebakken, beetje stevig maar niet te, lekker gekruid en een goede verhouding van tomaat, kaas en heerlijke worst. Knap gedaan die Grey’s Pizza.

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *