Blog

Truffelbrie maken

Truffelbrie maken Truffelbrie dat wil je eten. Nu! In het truffelseizoen! Maak zelf echte truffelbrie. Begin september waren wij met ons culinair netwerk bij Judith Evenaar in de Truffelgaard in Renkum. Dit is de eerste echte truffelkwekerij in Nederland. Voordat Judith ons haar verhaal vertelde, liet zij ons eerst een heerlijk stukje zelfgemaakte truffelbrie proeven.

Blog

Truffelbrie maken

Truffelbrie maken Truffelbrie dat wil je eten. Nu! In het truffelseizoen! Maak zelf echte truffelbrie. Begin september waren wij met ons culinair netwerk bij Judith Evenaar in de Truffelgaard in Renkum. Dit is de eerste echte truffelkwekerij in Nederland. Voordat Judith ons haar verhaal vertelde, liet zij ons eerst een heerlijk stukje zelfgemaakte truffelbrie proeven.

Truffelbrie maken

Truffelbrie maken

Truffelbrie dat wil je eten. Nu! In het truffelseizoen! Maak zelf echte truffelbrie. Begin september waren wij met ons culinair netwerk bij Judith Evenaar in de Truffelgaard in Renkum. Dit is de eerste echte truffelkwekerij in Nederland. Voordat Judith ons haar verhaal vertelde, liet zij ons eerst een heerlijk stukje zelfgemaakte truffelbrie proeven. Een mooie brie gevuld met fijngehakte verse truffel en zo lekker!

Aardse smaken

De eenvoud van truffelbrie is dat je een mooie truffel hebt. Een truffel smaakt heel aards en dat past goed bij de smaak van boerse rauwmelkse brie. Je hebt er maar twee ingrediënten voor nodig. Het uitgangspunt is natuurlijk een mooie, verse truffel. En daarbij zoek je een lekkere rauwmelkse brie of een plantaardige camembert.

Aan de slag

Snijd de brie overlangs doormidden. Borstel de verse truffel schoon. Verwijder de laatste aarde met echt maar een klein beetje water. Met teveel water wordt de smaak van de truffel minder.

Rasp royaal truffel boven het snijvlak van de onderste helft van de kaas. Gebruik hiervoor een blokrasp of met een microplane rasp. Leg het andere stuk brie met de snijkant naar beneden erop. Druk zachtjes aan. Wikkel de kaas in plasticfolie of kaaspapier en laat de truffelkaas een paar dagen in de koelkast op smaak komen.  Dat duurt een paar dagen.

Smaakexplosie

Het vet in de kaas vangt als het ware de aroma’s uit de truffel. Zo blijft de truffelsmaak optimaal en beleef je tijdens het eten een echte smaakexplosie. Je kunt op deze manier verse truffel een flinke tijd bewaren zonder dat de smaak achteruit gaat. Zo kan Judith ook haar lentetruffels op een later moment laten proeven.

In het truffeldorpje Alba heb ik ooit een week lang bij verschillende ‘Slowfood’ restaurants truffelgerechten gegeten. Deze truffelbrie kan daar zeker aan tippen! Daar start net als in Frankrijk het truffelseizoen in oktober. In de Truffelgaard van Judith vinden de truffelhonden al truffels in het voorjaar.

Kijk voor meer informatie voor dit unieke en geduldige project van Judith op truffelgaard.nl

 

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *