Blog

Kerst: de kroon op het jaar!

Kerst: de kroon op het jaar! Samen met veel familie en dierbare vrienden aan een mooi gedekte tafel genieten van veel gezelligheid en bijzonder eten. Maar zo zal het ook deze kerst niet zijn. Nu corona weer rondwaart, ziet het er naar uit dat we kerst net als vorig jaar in afgeslankte vorm moeten vieren.

Blog

Kerst: de kroon op het jaar!

Kerst: de kroon op het jaar! Samen met veel familie en dierbare vrienden aan een mooi gedekte tafel genieten van veel gezelligheid en bijzonder eten. Maar zo zal het ook deze kerst niet zijn. Nu corona weer rondwaart, ziet het er naar uit dat we kerst net als vorig jaar in afgeslankte vorm moeten vieren.

Kerst: de kroon op het jaar!

Kerst: de kroon op het jaar! Samen met veel familie en dierbare vrienden aan een mooi gedekte tafel genieten van veel gezelligheid en bijzonder eten. Maar zo zal het ook deze kerst niet zijn. Nu corona weer rondwaart, ziet het er naar uit dat we kerst net als vorig jaar in afgeslankte vorm moeten vieren. Hopelijk mag er net wat meer dan vorig jaar, maar dat we voorzichtig moeten zijn staat wel vast. Daarom hier wat tips hoe je er met de bestaande coronaregels toch een ouderwets gezellige kerst van maakt.

Tradities bespreekbaar maken

Het begint met tradities bespreekbaar te maken. Dat werkt vaak heel verfrissend. Een echt kerstdiner is geen must! Een kerstbrunch of -lunch is vaak net zo gezellig. Daar kun je ook nog een gezellige wandeling aan vast knopen, zodat je echt iedereen spreekt. Of knip de kerst in stukken en verdeel vaders en moeders of juist de kinderen met gezinnen over de kerstdagen. Dit heeft tot voordeel dat je jezelf ook een keer kunt laten uitnodigen. Want pas op, zo’n verknipte kerst betekent misschien ook twee of drie kerstdiners in plaats van één.

Taken verdelen

Het is dus wel zo eerlijk – en leuker en meer ontspannen – om de taken te verdelen. Stem het menu goed af, overleg wie welke gang voor zijn of haar rekening neemt en wat hij of zij denkt te gaan maken. Dat voorkomt doublures. Maak ook afspraken: iedereen bereidt zijn of haar gerecht thuis helemaal voor. Ter plekke verwarmen en vrolijk garneren mag natuurlijk nog wel. En stel een ‘keukenverbod’ in. Tussen de gangen door mogen alleen diegenen in de keuken komen die voor het volgende gerecht aan de beurt zijn. Hiermee voorkom je dat iedereen alsnog ‘gezellig’ te dicht op elkaar in de keuken staat.

Kerst: de kroon op het jaar!

Maak het niet te moeilijk, kies voor twee verschillende etentjes gewoon dezelfde gang en hetzelfde gerecht. Maak bijvoorbeeld als voorgerecht een mooie paté of een grote pan verfijnde pompoensoep. Als hoofdgerecht is lekkere stoofpot heel geschikt om voor twee keer te maken. Bijvoorbeeld met mooi rundvlees, wild of vegan met paddenstoelen. Heb je het nagerecht ‘getrokken’, maak of koop dan twee niet te grote ijstaarten. Zo kun je zeker twee keer vier tot zes mensen blij maken, terwijl je zelf minder boodschappen hoeft te doen en minder tijd kwijt bent met koken. Het enige nadeel is dat je zelf twee keer één gang hetzelfde eet.

boodschappen doen

Een goede boodschappenlijst is al het halve werk. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dan kun je nog ingrediënten (online) bestellen bij de slager, viswinkel, groentewinkel en/of supermarkt. Vaak kun je ook bij lokale leveranciers kiezen voor een bezorgservice. Ga je liever zelf, dan kan het handig zijn je boodschappenlijst te splitsen in houdbare en ‘last minute’ producten. Neem van houdbare producten elke keer dat je toch boodschappen doet al iets mee. Dat scheelt sjouwwerk op de laatste dag en je vist niet achter het net.

Restaurantje spelen thuis

Neem nu met corona het zekere voor het onzekere en werk zo hygiënisch mogelijk. Dat geldt ook voor het serveren. Zet geen schalen op tafel, maar maak het gerecht al in de keuken op (warme!) borden mooi op. Zo voorkom je dat men elkaar besmet via schalen en opscheplepels. Dek bij elk bord een bordje met een paar minibroodjes. En zet geen flessen wijn op tafel, maar laat één persoon de glazen inschenken. Echt restaurantje spelen! Met al deze ‘corona’ maatregelen wordt het ook dit jaar vast een heerlijk ontspannen en gezellige kerst. Kerst: de kroon op het jaar!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *