Blog

Kerst zonder stress

Deze week komt het op de boodschappen aan! Elk jaar weer een hele klus om alles op tijd binnen te hebben. Met name de laatste dagen voor kerst is het prijs: chaos en stress in de supermarkt, bij de slager, bij de groenteman en vooral ook lange rijen bij de bakker. Ik lap deze kerststress

Blog

Kerst zonder stress

Deze week komt het op de boodschappen aan! Elk jaar weer een hele klus om alles op tijd binnen te hebben. Met name de laatste dagen voor kerst is het prijs: chaos en stress in de supermarkt, bij de slager, bij de groenteman en vooral ook lange rijen bij de bakker. Ik lap deze kerststress

Kerst zonder stress

Deze week komt het op de boodschappen aan! Elk jaar weer een hele klus om alles op tijd binnen te hebben. Met name de laatste dagen voor kerst is het prijs: chaos en stress in de supermarkt, bij de slager, bij de groenteman en vooral ook lange rijen bij de bakker. Ik lap deze kerststress tegenwoordig aan mijn laars en winkel onverstoorbaar tussen alle overvolle displays en winkelwagentjes door. Mijn geheim is mijn zeer efficiënte boodschappenlijst, die ik indeel naar dag en route in de winkel. Vanaf maandag neem al elke dag wat mee, zodat ik gewoon lopend naar de supermarkt kan.  Dan ben je meteen even buiten en je hebt ook geen parkeerstress! Dit jaar met mijn boodschappenkarretje achter mij aan, waar de gescande boodschappen meteen in kunnen. Geen gedoe meer bij de kassa! Ik begin de week met de houdbare producten op mijn lijst: wijn, fond, specerijen, kerstsnoepjes, afbakbroodjes, gerookte zalm en zo. En ook groente die wat langer te bewaren is, zoals cranberry’s, pastinaak en venkel. De laatste dag haal ik het al bestelde vlees en het brood op en koop ik de laatste groenten, het liefst op een tijdstip dat er nog maar weinig mensen zijn. ’s Morgens al heel vroeg, of juist rond etenstijd. Overigens is die boodschappenlijst allang niet meer zo lang als vroeger. Het is leuk om met z’n allen lekker te eten, maar ik laat me niet gek maken en verdeel dus de taken. Zo sta je ook met veel meer plezier in de keuken. Derde kerstdag is voor mij restjesdag. Van alles dat nog over is, maak ik vaak nog een ongepland heerlijk diner. Een restje rollade of hertenbiefstuk doet het met wat mosterd en zure augurk goed op zelfgebakken crostini  van oud stokbrood. Een restant zoete aardappelpuree tover je met fond of bouillon en een restje room om tot verrukkelijk soepje. En van wat over is van de kalkoen maak je een lekker pastagerecht of goedgevulde ragout voor in de pasteibakjes uit het kerstpakket. En als toetje trifle van oud geworden kerstcake. Met een beetje fantasie kom je zo een heel eind. Voor iedereen: een heel ontspannen culinaire kerst!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *