Duizenden jaren oud en nog steeds hip
Inspirerend kikkererwtenkookboek. Kikkererwten worden al 10.000 jaar gegeten en zijn nog steeds hip! En staan juist nu weer in het middelpunt van de belangstelling. Een leuk onderwerp blijkt maar weer om daar een inspirerend kikkererwtenboek over te maken. Lucrees van Groningen en Marietje Bosma maakten Het kikkererwtenboek en hebben zich hierbij laten inspireren door internationale culinaire toppers als Jane Grigson, Yotam Ottolenghi, Madhur Jaffrey en Delia Smith. Het is echt een boek dat ik graag in mijn boekenkast heb staan.
Perfect alternatief voor dierlijke eiwitten
Een interessant gegeven: ‘met de toenemende economische welvaart in een land neemt de consumptie van kikkererwten af’. Terwijl wij in Europa juist weer vaker en meer kikkererwten eten, omdat ze juist rijk zijn aan goede plantaardige eiwitten. Hiermee zijn kikkererwten dus ook een perfect alternatief voor dierlijke eiwitten.
Uit blik, pot of gedroogd
Je kunt kikkererwten uit blik of pot gebruiken, of uitgaan van gedroogde kikkererwten. Deze laatste zijn wat minder melig en hebben meer een nootachtige smaak. Maar voor een snelle topper, kun je ook prima bio kikkererwten uit blik of pot gebruiken. Rauwe gedroogde kikkererwten moet je eerst zeker 8 uur weken in koud water. Zelf doe ik het altijd de dag ervoor in de avond. En daarna nog eens 45 minuten tot een uur koken, voordat ze gaar zijn.
4x gedroogde kikkererwten
Je kunt gedroogde kikkererwten op vier manieren verwerken in gerechten: alleen geweekt, gekookt, het kookvocht of als kant-en-klaar kikkererwtenmeel.
Geweekte kikkererwten zijn de basis voor falafel. De nog ongekookte kikkererwten maal je fijn in een keukenmachine. Voeg tijdens het draaien geperste knoflook, fijngehakte ui, koriander en komijn toe. Vorm er platte balletjes van en bak ze in ruim olijfolie goudbruin.
Gekookte kikkererwten kun je verwerken in lekkere salades, pizza’s en eenpansgerechten. Bijvoorbeeld in Harira, dé Marokkaanse comfortsoep met verse koriander. Of in hummus natuurlijk. Dit is een mediterrane kikkererwtenspread met tahini, citroen en knoflook.
Ook het kookvocht van zelf gekookte kikkererwten of kikkererwten uit pot of blik kun je gebruiken. Gebruik je het vocht uit een blikje of potje proef dan even of er zout aan toegevoegd is. Hiervan maak je aquafaba. Dit is plantaardig eiwitschuim, waarmee je weer heerlijke plantaardige desserts kunt bereiden, zoals chocolademousse of meringues.
Kikkererwtenmeel is meel van heel fijngemalen kikkererwten. Je kunt het gebruiken voor het bakken van zoete koekjes of taart of natuurlijk ook deeg voor hartige taart.
Ter inspiratie
zoete bereidingen met kikkererwten
- Sinaasappel amandeltaart
- Chocolade kikkererwtenkoekjes
- Warme Indiase halva met saffraan en kardemom
- Mont blanc met een twist (door de meringue van aquafaba te maken)
- Gekonfijte kikkererwten met Griekse yoghurt en kaneel
bekende kikkererwten klassiekers
- Socca: streetfood topper uit Nice, dikke pannenkoek gescheurd en bestrooid met peper
- Falafel: gefrituurde kikkererwtenballetjes geserveerd in een broodje met groente en knoflooksaus
- Hummus: kikkererwtenspread met tahini, citroen en knoflook
- Harira: Marokkaanse comfortsoep met verse koriander
- Leblebi; geroosterde kikkererwten met chili en paprikapoeder
Veelzijdig kikkererwtenboek
Het kikkererwtenboek is heel veelzijdig. Je vindt er echte klassiekers, maar ook hippe eigentijdse gerechten. Echt een boek waar je direct een boodschappenlijstje bij zit te maken. Wil je liever minder of geen dierlijke producten eten dan vind je in dit kikkererwtenboek overheerlijke alternatieven. En worden kikkererwten wekelijks je nieuwe vrienden op tafel. Want kikkererwten zijn niet alleen een waardevolle voedingsbron vol plantaardige eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines. Kikkererwten zijn ook nog eens heel erg lekker!
TIP
Zo maak je aquafaba
Aquafaba maak je snel en eenvoudig met een pot gekookte kikkererwten. Giet het vocht van de kikkererwten af boven een kom. Klop dit vocht met de mixer stijf en voeg er al kloppend beetje bij beetje suiker aan toe. Blijf kloppen tot je een luchtig en wat taai schuim krijgt. Je kunt aquafaba op dezelfde manier verwerken als echt eiwitschuim.
Titel: Het kikkererwtenboek
Auteurs: Lucrees van Groningen en Marietje Bosma
ISBN: 9789090344423
Koop hier Het kikkererwtenkookboek