Blog

Succes recepten maak je in de oven

Vers uit de oven  Ajda Mehmet is foodstyliste en schrijft recepten voor magazines. Dit is haar eerste kookboek. Wij kennen elkaar van de culinaire producties waarin we samen werken, super leuk om haar boek nu te recenseren. Bij het openslaan van het boek valt mijn oog direct op een eigentijds recept uit de oven: een

Blog

Succes recepten maak je in de oven

Vers uit de oven  Ajda Mehmet is foodstyliste en schrijft recepten voor magazines. Dit is haar eerste kookboek. Wij kennen elkaar van de culinaire producties waarin we samen werken, super leuk om haar boek nu te recenseren. Bij het openslaan van het boek valt mijn oog direct op een eigentijds recept uit de oven: een

Succes recepten maak je in de oven

Vers uit de oven 

Ajda Mehmet is foodstyliste en schrijft recepten voor magazines. Dit is haar eerste kookboek. Wij kennen elkaar van de culinaire producties waarin we samen werken, super leuk om haar boek nu te recenseren. Bij het openslaan van het boek valt mijn oog direct op een eigentijds recept uit de oven: een ‘English breakfast’. Deze klassieker is een alles-in-een ontbijtje met heel veel groenten en kikkererwten. Kun je achter je groente inname voor die dag een vinkje zetten 😊. In het boek staan nog meer super leuke ontbijt ideeën. Wentelteefjes en havermout uit de oven net even anders. Gerechten die je op zondag als brunchgerecht kunt serveren.

Turkse eieren met snijbiet voor ontbijt, brunch of lunch – wat een heerlijk beeld – daar krijg je direct zin in. Lekker met royaal pittig gesmolten roomboter met pul biber. Mijn favoriete Turkse gedroogde chilivlokken, verkrijgbaar bij de Toko.

Geroosterde citrushalloumi dit recept lijkt me heerlijk, nog nooit bedacht om een halloumi roast te maken. Wat mij betreft een verrassend feestelijk vegetarisch hoofdgerecht of in plakjes bij een groente salade met venkel. De marinade vraagt even wat aandacht maar daarna heb je er 20 minuten geen omkijken naar. Goed voor te bereiden voor een etentje.

Kastanje-room bij geroosterde peren, ik dacht gelijk, o leuk, een feestelijk nagerecht. Makkelijk voor te bereiden, bol ijs erbij en succes verzekerd. Dat is ook precies wat Ajda schrijft.

Ook leuk een every day toetje dat je in 20 minuten maakt met roze grapefruits: bestrooi de gehalveerde bovenkant met een mengsel van kaneel, korianderpoeder en rietsuiker en zet in een hete oven van 220 graden.

Wat mij opvalt na het dichtslaan van het boek is dat ik veel pret heb gehad bij het lezen van alle stukjes tekst boven de recepten. Zo lekker geschreven dat je direct de keuken in wil gaan om te ervaren waar Ajda het over heeft. Bijvoorbeeld deze: “Wat betreft taart denk ik niet dat er een combinatie van drie smaken is die mij meer genot geeft”, over de chocolade-hazelnotentaart met koffie. Of: “er is geen manier om dit recept op te leuken, maar dat is in feite ook niet nodig. Het is de beste mac ’n cheese die je ooit zult maken.”

Kortom: de oven is je Zwitserse zakmes, onmisbaar in de keuken. Je kunt er in bakken, roosteren, grillen, groenten karamelliseren, fruit zachter laten worden of drogen. En met het boek van Ajda wordt het door de weeks of in het weekend een feest op en aan tafel.

Vers uit de oven

Auteurs: Ajda Mehmet
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 978 94 6143 222 3
Prijs: € 20.95

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *