Blog

GRIEKENLAND – Hét KOOKBOEK

GRIEKENLAND –  Hét KOOKBOEK Griekenland Hét kookboek, kan door geen ander zo mooi omschreven worden als Rianne Buis ze heeft jaren op Kreta gewoond. Regelmatig vliegt ze terug van haar nu thuis basis, Amerika. Gewoon om te blijven proeven, genieten en leren van deze ambachtelijke keuken. Dit is echt zo’n boek waar je jaren op

Blog

GRIEKENLAND – Hét KOOKBOEK

GRIEKENLAND –  Hét KOOKBOEK Griekenland Hét kookboek, kan door geen ander zo mooi omschreven worden als Rianne Buis ze heeft jaren op Kreta gewoond. Regelmatig vliegt ze terug van haar nu thuis basis, Amerika. Gewoon om te blijven proeven, genieten en leren van deze ambachtelijke keuken. Dit is echt zo’n boek waar je jaren op

GRIEKENLAND – Hét KOOKBOEK

GRIEKENLAND –  Hét KOOKBOEK

Griekenland Hét kookboek, kan door geen ander zo mooi omschreven worden als Rianne Buis ze heeft jaren op Kreta gewoond. Regelmatig vliegt ze terug van haar nu thuis basis, Amerika. Gewoon om te blijven proeven, genieten en leren van deze ambachtelijke keuken. Dit is echt zo’n boek waar je jaren op terug kunt vallen. Of waar je heerlijk een weekend uit gaat koken door alle juiste smaken van het boek in huis te halen. Koken valt en staat met de kwaliteit van de ingrediënten. Als je de juiste ingrediënten met zorg uitkiest proef je dit direct terug in een gerecht. Ga daarna met aandacht en tijd de keuken in. En vervolgens ook heel fijn en belangrijk ga met elkaar aan tafel. Bespreek alle daagse dingen en stel vragen over de dingen die op tafel staan. Gewoon aandacht voor elkaar en voor wijn en spijs.

Het is onmogelijk om dit boek in een keer in je op te nemen. Dit is een perfect boek waar je de basis en het vervolg van de Griekse keuken in terug kunt vinden.

To get you started 

Dit is echt een kookboek waar je direct uit wilt koken (er is eigenlijk geen tijd om een recensie te schrijven). Er staan zoveel gemakkelijke inspirerende recepten – letterlijk ‘to get you started’.

Voor in het boek heeft Rianne alle specerijen en veel gebruikte ingrediënten uitgelegd. En door met Griekse olijfolie te koken is de helft van de authenticiteit van het gerecht al gewonnen.

Gemak V vers

Natuurlijk kun je altijd in de supermarkt voor het gemak een bakje tzatziki kopen. De beste maak je gewoon zelf; fris, romig en dik. Roer 200 gram volvette Griekse yoghurt met 125 ml zure room of crème fraîche door elkaar om de Griekse smaak van yoghurt te benaderen. Met 6 ingrediënten zit deze komkommersalade met yoghurt en knoflook zo in elkaar. Breng op smaak met olijfolie, zout, peper en een beetje azijn. Door onbewerkte producten te maken weet je wat er in zit en weet je wat je eet. En kun jezelf bepalen hoeveel zout je toevoegt. Deze salade is heerlijk als voorgerecht, als onderdeel van een mezzebuffet of gegrild vlees.

En ook kleine gehaktballetjes maak je natuurlijk zelf als je een nieuw Grieks recept van Rianne hebt. Eet ze als borrelhapje, lunch, voorgerecht of hoofdgerecht het kan allemaal. En maak gelijk een dubbel recept want niemand kan eraf blijven. Paar dingen die me in dit recept op vallen. Gebruik zowel rund als lamsgehakt. Je houd sneetjes brood kort onder de kraan zodat ze zacht worden, en verwijderd de korstjes. Je raspt de uien op de blokrasp. En ook, je zet het gehaktdeeg een uur in de koelkast om te zetten en om de smaken in te trekken. Daarnaast gaan er verse en gedroogde kruiden in. En heel Grieks voeg een snufje kaneel toe.

Eenvoud 

Door Rianne krijg ik direct zin om weer terug te gaan naar dit land. En met de kennis van nu zou ik graag de gerechten zoals omschreven in het boek uit deze keuken willen proeven. Twintig jaar geleden ben ik op de Cycladen geweest. Nog weet ik me de eenvoud van het eten te herinneren. Toen al was ik onder de indruk van de gegrilde octopus met een kwart citroen op een bord. Dat  heerlijke lamsvlees geroosterd boven houtskool. Gegeten op een eilandje waar je alleen per boot kon komen en waar dan ook ongeveer alleen het restaurant en schapen waren. En iedere dag een Griekse salade met zongerijpte tomaten, knapperige komkommers, olijven en feta. Gelukkig deelt Rianne heel veel andere gerechten met ons die je niet mag missen. Ze schrijft haar recepten puur en simpel. Vaak rustieke gerechten waarvan iedere hap zowel comfi-food als sensationeel is. Sluit niet uit dat dit boek door Rianne zelf in het Engels vertaald gaat worden. Ook in Amerika zou dit zo maar een topper kunnen worden.

Kortom mijn Sinterklaas cadeautip van 2016 is dit grote dikke Griekse kookboek. Een heerlijk boek om te lezen, te hebben, te krijgen en om uit te koken. Laat je inspireren om een net even anders verrassend kerstmenu op tafel te zetten dit jaar. Natuurlijk met een glaasje Ouzo.

Griekenland – Het kookboek

Auteur: Rianne Buis

Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

ISBN: 978 90 452 0917 3 @2016

 

 

 

 

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *