Foodtour Dublin
Op zondag 17 maart is het St. Patrick’s Day, hét feest van alle Ieren wereldwijd. Ook in Nederland kleuren tal van plaatsen groen. Vandaar in deze rubriek aandacht voor de Ieren en wel in het bijzonder voor de geweldige foodtours die in Dublin georganiseerd worden door Fab Food Trail. Sheridan’s cheesemongers, Blazing Salads, Fallon &
Lees meerBalsamico: zacht als fluweel
Azijnpisser! Een populair woord tegenwoordig, dat weinig recht doet aan azijn. Althans, aan goede azijn. Toegegeven: de meeste azijn is bijtend zuur. Zelfs de beroemde balsamico is vaak aan de zure kant. Geen wonder, want balsamico is een massaal misbruikte productnaam. Wat als balsamicoazijn wordt versleten, is meestal inferieur of ronduit nep. De echte balsamico
Lees meerWie wat bewaart heeft wat
Lezen, uitknippen en bewaren is een van mijn favoriete bezigheden. Ik kan het niet laten als ik iets interessants lees in kranten en bladen om de schaar te pakken. Vroeger scheurde ik ook nog wel eens stiekem iets bij de tandarts uit een tijdschrift, maar tegenwoordig maak ik keurig een foto met mijn telefoon. Voor
Lees meerWolkenoren
Wolkenoren, muizenoortjes, zwarte boompaddenstoelen, zwarte paddenstoelen, mu-er; allemaal namen voor hetzelfde type paddenstoel. Deze eetbare paddenstoel wordt gedroogd verkocht in Aziatische winkels. En zoals de naam al doet vermoeden groeit hij op boomstammen. In de Chinese keuken wordt deze paddenstoel al eeuwen gebruikt, niet om zijn smaak maar omdat er een hoge medicinale waarde aan
Lees meerDaslook, geurig lentegroen
Zodra de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen hun knopjes laten zien roept iedereen dat de lente in aantocht is maar voor mij zijn het niet deze leuke voorjaarsbollen die de lente aankondigen. Ik krijg het echte lentegevoel pas als het jonge zachte blad van het Daslook boven de grond piept. Daslook is voor mij hét teken
Lees meerSpaghetti bolognese: taboe in Italië
De wereld houdt van spaghetti bolognese. De hele wereld, behalve Bologna en de rest van Italië. Bologna is een mooie stad, die zomers blakert in de hete zon. Twintig kilometer zuidelijk op een uitloper van de Apennijnen ligt een kerk, chiesa Ignano, waarin en waaromheen comfortabele vakantieappartementen zijn gebouwd. Een briesje uit de bergen brengt
Lees meerGood morning! Maak van ieder ontbijt een feestje
Gooooood Morning! Het is altijd leuk als je een dikke enveloppe in je brievenbus ziet liggen. Een geweldig mooi gemaakt ontbijtboek van Suus en Johann van Food Bandits. In een mum van drie seconden had ik gezien dat dit een boek is waar ik blij van ga worden. Complimenten en dank aan uitgeverij Xander voor toezending
Lees meerBottarga oftewel ‘The Caviar of the South’
Afgelopen december was ik voor een conferentie in Florida. Tijdens een meer dan ongedwongen lunch met de sprekers, raakte ik aan de praat met Ed Chiles van Mar Vista Dockside restaurant. Hij wilde alles laten proeven wat er op de kaart stond en bij het naar huis gaan drukte Ed me een stukje ingesealde eigengemaakte
Lees meerOESTERZWAMMEN OP KOFFIEDIK
Vorige herfst kocht ik bij Rotterzwam een kweeksetje met oesterzwammenbroed. Voor het zelf telen van oesterzwammen op koffiedik. Bij Rotterzwam telen Siemen Cox en zijn kornuiten dag in dag uit oesterzwammen op koffiedik, in de gewelven van het voormalige zwemparadijs Tropicana aan de Maas. Het is voor hen een sport om een afvalproduct – in
Lees meerNiet om het carnaval maar…
Nee, niet het carnaval maar de gastronomie in het zuiden is wat mij trekt. Een fijne wandeling over de heuvels en door de valleien van de Belgische Voerstreek bracht ons op landgoed Kasteel Altembrouck, met hotel, jachtbar, sjiek restaurant, aangenaam terras op de binnenplaats en een lounge waar je ook kunt snacken op een fijn
Lees meerGezond eten: de nieuwe doping
Zullen de oranjespelers na de wedstrijd heerlijke verse sushi geserveerd krijgen? Net als de eerste-elftalspelers van Ajax? Die krijgen dat namelijk, na elke thuiswedstrijd. Om snel te herstellen. Eiwitten en goede vetten van de vis en koolhydraten van de rijst. Dat vertelde ingenieur Peter van Res, voedingskundige van Ajax, tijdens een lezing over de invloed
Lees meerFAMILIE RECEPTEN van Felix Wilbrink
Op het eerste gezicht ziet dit boek FAMILIE RECEPTEN er wat saai uit. Op de harde, rode kaft staat alleen een ouderwetse, grijsgewolkte pan. Verder is er geen foto te bekennen. Maar dat is bewust, zo zagen kookboeken er in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw nu eenmaal uit. Degelijk en zonder
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer