Wie wat bewaart heeft wat

  Posted on   by   Geen reacties

Lezen, uitknippen en bewaren is een van mijn favoriete bezigheden. Ik kan het niet laten als ik iets interessants lees in kranten en bladen om de schaar te pakken. Vroeger scheurde ik ook nog wel eens stiekem iets bij de tandarts uit een tijdschrift, maar tegenwoordig maak ik keurig een foto met mijn telefoon. Voor deze blog ben ik gaan snuffelen in mijn hangmap ‘kook ideeën’. Ik sta versteld wat ik er allemaal ingestopt heb en realiseer me hoe lang het soms duurt voordat een trend meer dan een trend is. Overduidelijk dat ik er lang geleden in gekeken heb.

  1. een artikel uit mei 2003 over het Jaar van de Boerderij. Naast het organiseren van verschillende theatervoorstellingen, lezingen, workshops, e.d., stond er ook een plaatje bij van een mobiel restaurant. Dit mobiele restaurant werd in alle provincies in het weiland opgezet en er werd gekookt met ingrediënten uit de streek.
  2. Zwitserse postzegels uit 2003 met een afbeelding van een aardappelschilmesje. Lang geleden zag ik in Portugal voor het eerst postzegels met verschillende culinaire gerechten erop. Die heb ik mooi laten inlijsten en hangen al jaren in mijn keuken.
  3. een artikel uit november 2005 – van een van onze 8 – met daarin de 10 culinaire trends. Niet lachen, ik noem er een paar: ijs met specerijen, aromatische smaken, natuurlijke zoetmakers, geen pakjes en zakjes, pure smaak, slow food en verse seizoenproducten. Het is nu elf jaar later en nog steeds wordt het soms weer als nieuw gebracht.
  4. een plan dat ik ooit schreef in 1996 om jaarlijks de week van de aardappel te organiseren en in 1997 een plan voor een kreeften festival. Beide festivals had ik in Amerika meegemaakt en het blijft een kick om daar rond te lopen en te proeven. Gelukkig zijn er hier nu ook culinaire festivals.
  5. muzikaal deeg uit 1990: een bakker die de hoofdbestanddelen van brood drie dagen naar Beethoven laat luisteren waardoor hij zegt dat het brood verbetert.
  6. de ‘in’ lijst in Amerika uit 1996 met o.a.: noten, knoflook saus op brood, portobello- en kalkoenburgers, gember-, lemon verbena- en karamelijs, house-made crackers, havermout, Mascarpone en ricotta, wraps, meze en kimchi.
  7. een rubriek uit het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appétit uit 1995. Lezers vragen het recept van een gerecht dat ze in een bepaald restaurant hebben gegeten. De redactie probeert het recept van het betreffende restaurant te krijgen en elke maand staan gevraagde recepten op de pagina Favorite Restaurant Recipes. Die rubriek staat er nog steeds in en ik blijf het leuk vinden.

Veel pret met het bekijken van deze hangmap, maar ik kan je wel verzekeren dat er aardig wat artikelen de prullenmand in zijn gegaan.

Categories: Blog

Author: Nelleke van Lindonk

Nelleke van Lindonk (1950), tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld, ontwikkelde zij o.a. Het Blue Band Basis kookboek voor Unilever en produceerde zij een serie Chinese Chef Kookboeken voor Albert Heijn. In haar dagelijks leven verdeelt zij haar tijd tussen het bedenken en realiseren van verschillende culinaire projecten en het creëren van de jaarlijkse PINC Conferentie over de kracht van inspiratie, creativiteit en innovatie. Wat veel mensen met de Franse keuken hebben, heeft zij met de Amerikaanse keuken. Haar meest recente kookboeken, in samenwerking met Clara ten Houte de Lange, gaan over gezond eten in de breedste zin van het woord. Ze is op alle culinaire vlakken thuis: van het editen van kookboeken, het opzetten van een culinaire biologische markt, het organiseren van een food gerelateerd congres tot het ontwikkelen van culinaire concepten voor events.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *