Blog

Over gezondheidsgoeroe’s en gezondheidshypes

Over gezondheid en eten staat de hele nieuwsvoorziening op het moment vol. Het nieuwste is orthorexia, de opvolger van anorexia. In orthorexia focus je zo op wát je eet, dat je bijna niets meer eet, omdat iets altijd wel iets ongezonds in blijkt te zitten. En daarnaast sporten ze heel erg veel. Het zijn vooral

Blog

Over gezondheidsgoeroe’s en gezondheidshypes

Over gezondheid en eten staat de hele nieuwsvoorziening op het moment vol. Het nieuwste is orthorexia, de opvolger van anorexia. In orthorexia focus je zo op wát je eet, dat je bijna niets meer eet, omdat iets altijd wel iets ongezonds in blijkt te zitten. En daarnaast sporten ze heel erg veel. Het zijn vooral

Over gezondheidsgoeroe’s en gezondheidshypes

Over gezondheid en eten staat de hele nieuwsvoorziening op het moment vol. Het nieuwste is orthorexia, de opvolger van anorexia. In orthorexia focus je zo op wát je eet, dat je bijna niets meer eet, omdat iets altijd wel iets ongezonds in blijkt te zitten. En daarnaast sporten ze heel erg veel. Het zijn vooral jonge vrouwen, maar het komt ook onder mannen voor. Vrouwen focussen zich op vooral rauw groenten en mannen op eiwitten. Het gaat er op het moment niet zozeer hoe mager of je bent, maar hoe ‘gezond’ en hoeveel discipline of je hebt om die leefstijl vol te houden. Daarom zijn gezondheidsgoeroe’s zo’n hype. Zij geven via social media handvatten en regels. Dat maakt het behapbaar. Bekijk je een aantal blogs goed, dan zie je dat er een giga competitie is ontstaan in wie er het gezondst leeft.
Ben ik tegen? Nee! Er moest gewoon iets veranderen en veel veranderingen gaan vooraf door extremen: de hypes. De eerste scheurtjes in bijv. de glutenhype zijn overigens al zichtbaar. Zo legde het Belgische blad Knack bloot dat de ingrediënten die gluten vervangen nu ook niet de allergezondste zijn.
Vanuit trendanalyse ben ik gefascineerd door deze hypes. Niet zozeer door de inhoud van wat de goeroe’s zeggen en beweren, maar vanuit de daadwerkelijke veranderingen die zo’n hype aangeven. Zo is De nieuwe schijf van vijf wel degelijk beïnvloed door al het andere denken over eten. Overigens heb ik respect voor de schijf zelf. Hij geeft best veel houvast, hoe je ook met eten omgaat.
Een heel ander aspect van de gezondheidshypes is de prijs die de consument bereid is om te betalen voor de juiste producten. Die zijn niet mis. De (nu nog jonge) consument raakt er zo aan gewend om meer voor zijn eten te betalen. Maar wel alleen voor de producten die hij op dat moment wil. Elke dag communiceren goeroe’s via blogs en vlogs. In theorie kan er elke dag vraag zijn naar een ander product. Waren boerenkoolchips vorig jaar nog 3 euro waard voor een zakje van 30 gram, nu raak je ze aan de straatstenen niet meer kwijt.
Tegelijkertijd laten goeroe’s het toe dat ze speelbal worden van de industrie. Zelfs met mijn wekelijkse B2B artikeltje via social media word ik al gezien als blogger en zou ik heel wat geld kunnen verdienen met schrijven over producten of mijn lezers producten via mijn blog laten bestellen. Maar wat voor mij geldt, geldt voor iedereen uit de keuken van acht. Wij willen onafhankelijk informeren en trends onderscheiden van hypes.
Van de gezondheidhypes en de goeroe’s zijn we nog niet af. Dat duurt nog wel een tijdje.
Eigenlijk ben ik wel blij met starre houding van het voedingscentrum. Ze passen namelijk helemaal in de allernieuwste gezondheidheids hypes. Maar daarover de volgende keer meer.

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.