Wie houdt er niet van chocolade? En zeg eens eerlijk wie denkt er wel eens na over de productie van dat zo door velen van ons geliefde en tongstrelende zoet? En dan heb ik het niet over hoe chocolade gemaakt wordt maar over het wel en wee op de cacaoplantages. Ben jij wellicht ook een chocoladecrimineel?
Journalist Teun van de Keuken schudde ons in 2003 wakker. In het programma de Keuringsdienst van Waarde gaf hij zichzelf, na het eten van enkele chocoladerepen, aan als ‘chocoladecrimineel’. Waarom? Hij ontdekte dat er in de cacao-industrie in West-Afrika veel gebruik werd gemaakt van (kind)slaven. En dat terwijl in 2001 een aantal grote internationale chocoladebedrijven hun handtekening gezet hadden onder het Harkin Engel Protocol waarin afspraken staan om de ergste vorm van kinderarbeid te elimineren.
De aangifte wordt niet ontvankelijk verklaard en Teun gaat op zoek naar getuigen. In Ivoorkust vindt hij vier jongens die als slaaf op een cacaoplantage werkten en zij leggen getuigenverklaringen af tegen Teun.
In afwachting van de uitspraak zit Teun niet stil en stapt hij af op chocoladebedrijf Nestlé, hoofdsponsor van de toen nieuwe Charlie and the Chocolate Factory-film, om te vragen of zij in plaats van gewone repen geen slaafvrije repen konden produceren. Nestlé gaf niet thuis en Teun besluit vervolgens zelf slaafvrije chocoladerepen te gaan produceren. Dit leidde tot de succesvolle productie van de eerste 5000 Tony Chocolonely slaafvrije Fairtrade repen. Maar waren deze repen wel zo slaafvrij?
Inmiddels is het merk ‘Tony Chocolonely’ uitgegroeid tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland, staat er op hun repen ‘Op weg naar 100% slaafvrije chocolade’ en zijn de repen ook te koop in de USA, Zweden en Duitsland.
De docufilm van Benthe Forrer; TONY Van chocoladecrimineel tot wereldverbeteraar, is het verhaal achter Tony Chocolonely. Een stel jonge enthousiaste journalisten die een einde willen maken aan kindslavernij in de cacao-industrie, over naïviteit en doorzettingsvermogen en over de strijd en onmacht. De film laat zien hoe lastig het is om fundamentele fouten en onrechtvaardigheid uit een wereldwijd systeem te elimineren.
De 90 minutenlange film draait in diverse filmtheaters en bioscopen en is het bekijken meer dan waard.
Waar draait de documentaire? www.amstelfilm.nl/tony
Meer lezen? www.tonychocolonely.com