Cuisine: Frans

Hoofdgerecht - 29 oktober 2025

Gevulde patisson met tulumkaas

Deze gevulde met tulumkaas doet me denken aan onze vakanties in Frankrijk. Onze kinderen gingen regelmatig op bezoek bij de oude buren, mevrouw en mijnheer Castaign en kwamen dan terug met manden vol groenten uit de moestuin. Enorme courgettes, komkommers, tomaten, sla en patissons. Deze laatste zagen er prachtig uit maar wat ik er mee moest wist ik toen nog niet. Maar de boerin had genoeg receptjes, in de soep, vullen, koken je kon alle kanten op met deze vruchtgroente. De smaak is niet echt spectaculair maar dat maakt de vorm en uitstraling meer dan goed want zo’n mooie gevulde patisson op tafel is echt een feestje! En om het Franse gevoel helemaal terug te halen gebruikte ik van die lekkere Franse Puy linzen in de vulling. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 60 minuten

Lees meer
Dessert - 7 september 2025

Franse clafoutis met verse vijgen

Vandaag 5 november 2025 herdenken wij Clara die een jaar geleden overleed. We delen een populair recept van haar. Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis - een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten. Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief.  De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!

Lees meer
Bijgerecht - 28 november 2024

Rode uiencompôte

Deze rode uiencompôte ofwel confit d'oignon is snel en makkelijk te maken. Heerlijk bij paté of diverse soorten kaas, maar ook als smaakmaker door jus bij kip, gehaktballetjes of bij wild. En leuk als cadeautje.

Lees meer
Hoofdgerecht - 20 december 2022

Eendenborst met vijgen

Een feestelijk en makkelijk gerecht. Magret De Canard (Tamme eendenborstfilets) wegen ca. 400 gram en dat is in een menu met meerdere gangen genoeg voor 2 personen.

Lees meer
Gebak - 11 oktober 2022

Koffiefriandises met noten en zoute karamel

Met deze koffiefinanciers met noten en zoute karamel serveer je schattige kleine Franse cakejes voor bij de koffie of dessert. De noten heb ik geraapt in de Lelystadse bossen en het resultaat: 20 verrukkelijke ieniemienie gebakjes! Financiers zijn rechthoekig van vorm en danken hun naam aan de kleine goudstaven waarnaar ze vernoemd zijn. Ik gebruik een speciale financiervorm van silicone. Daar kun je ze heel eenvoudig uitwippen. Maar heb je die niet gebruik dan een mini muffinvorm.   Voor 20 stuks Bereidingstijd: ± 30 minuten Oventijd: ± 10 minuten

Lees meer
Dessert - 7 oktober 2022

Vijgen op wijnsiroop

Met een boom vol rijpe vijgen is het heerlijk om te experimenteren, Dit recept van vijgen op wijnsiroop is het proberen waard! Leuk ook om cadeau te geven!

Lees meer
Lunch - 31 juli 2022

Zomers torentje van Marmande tomaten

Op de markt in Bergerac zijn juli en augustus zijn duidelijk dé maanden voor verse tomaten. Alle groentekramen kleuren er fleurig rood, oranje en geel door de hoge bergen  tomaten in allerlei soorten en maten. Ik verheug me altijd op de sappige Marmande tomaten die je er echt alleen in deze maanden kunt kopen. Dit zijn grote, platte vleestomaten met diepe ribbels bij de steelaanzet. Het vruchtvlees is stevig en tegelijk ook heel sappig en fris aromatisch van smaak. Heel geschikt om te vullen of in dikke plakken op de barbecue te leggen. Marmande tomaten doen het natuurlijk ook goed in frisse salades en pastagerechten. Laat ze na aankoop vooral nog een tot twee dagen liggen, zodat ze meegeven als je er licht in knijpt. Dan zijn ze het lekkerst. De Marmande tomaat dankt zijn naam aan aan de rivier de Garonne in het departement Lot-et-Garonne. Hier wordt deze tomaat al sinds eind van de negentiende eeuw geteeld, toen de wijnbouw er na een druifluisepidimie instortte. Tot mijn verbazing maar een uurtje rijden vanaf Bergerac. Dus volgend jaar haal ik mijn Marmande tomaten in Marmande zelf, misschien wel tijdens het jaarlijkse tomatenfestival in juli. Klik hier voor

Lees meer
7 december 2021

Kerstpastei met appeltjes en rozemarijn

Paté of pastei kun je goed van te voren maken. Een of twee dagen na de bereiding smaakt  hij nog lekkerder. Garneer met kleine augurkjes, cranberrycompote of vijgencompote (kijk bij onze recepten), verse vijgen of gepocheerde appelballetjes. Tip: gebruik desgewenst kant en klaar taart- of bladerdeeg Voor- of buffetgerecht voor 4-6 personen Bereiding: bakken in de oven Land: Frankrijk

Lees meer
Dessert - 21 augustus 2021

Blauwe bessentaart

Deze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.

Lees meer
Hoofdgerecht - 15 februari 2021

Kabeljauw en papillote met dille en citroen

Deze kabeljauw en papillote is heel eenvoudig te maken en smaakt heerlijk. Met ‘en papillote’ wordt een bereidingswijze in een stuk vetvrij papier bedoeld. Het gerecht wordt ook opgediend als pakketje in het papier dat als het net uit de oven komt vaak bol staat van de stoom. Aan dit kabeljauwgerecht heb ik voor extra smaak een klein klontje boter toegevoegd. Voor een slank stukje vis laat je dit gewoon achterwege. Je kunt ook eerst wat fijngesneden groenten als wortel, bleekselderij en/of ui over het papier verdelen en daar de vis bovenop leggen. Maar ook blokjes biet of ringetjes bosui en platte peterselie smaken er prima bij. Bereidingstijd: ± 10 minuten Oventijd: ± 10 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Broodmaaltijd - 6 november 2020

Uiensoep met allspice

Allspice, piment of Jamaicapeper, is een interessante specerij en heerlijk in uiensoep. De gedroogde onrijpe besjes van de pimentplant smaken namelijk naar meer. Je proeft er zowel kaneel, kruidnagel als nootmuskaat in terug. Het lijken een soort grote peperkorrels die je heel of gemalen in hartige en zoete gerechten kunt gebruikt. Allspice besjes geven hun smaak langzaam af. Ideaal voor stoofschotels, soepen etc. Ze zijn te hard om op te eten en kunnen ook gemalen toegevoegd worden. Dat is handig voor toetjes, cakes, compote, stamppotten etc. In dit recept gebruik ik piment om de soep te kruiden met de hele gedroogde besjes die ik eerst een beetje kneus. Hoe langer je ze laat trekken hoe meer smaak ze geven. Bereidingstijd ca. 15 minuten + 30 minuten trekken

Lees meer
Hoofdgerecht - 16 september 2019

Gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus

Met deze gebakken eendenborst met sinaasappel-chocoladesaus zet je snel een feestelijk hoofdgerecht op tafel. Eendenborst is eenvoudig te bereiden en heeft daarbij ook nog eens een korte bereidingstijd. Diegene die mij kennen weten dat ik verslingerd ben aan mijn plaatstalen koekenpannen, iets anders komt er bij mij niet meer in. Zeker voor het bakken van eendenborst en biefstuk wat mij betreft dé beste pan om te gebruiken! Wil je meer lezen over lees dan mijn blog maar eens.

Lees meer