Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Deze knapperige rijst salade is ideaal als ‘door de dag salade’. Je werkt thuis en wil niet de hele tijd achter je computer zitten of je bent druk bezig en hebt af en toe even afleiding nodig. Deze salade vergt wat tijd , maar je kunt tussendoor perfect de afzonderlijke ingrediënten klaarmaken. Rijst koken, pompoen kleinsnijden, dressing maken, enzovoort. Eind van de dag is alles klaar en hoef je alleen nog maar een mooie schaal met deze knapperige rijst salade te creëren. Soep vooraf en/of lekker dessert en je maaltijd is klaar. O ja, ik kon geen palmkool vinden en had nog groene kool in de koelkast. Dat werkte ook uitstekend. Wat kleur betreft is iets groens natuurlijk mooier.
Lees meerDe toevoeging van chorizo geeft de spruitjes wat meer pit. Een lekker bijgerecht voor vlees of wild.
Lees meerRisotto met pesto, courgette en zalm door Mariëtte van de Brande van Soms heb je zin in comfort food. Wat is er dan lekkerder dan een romige risotto. Deze risotto met pesto, courgette en zalm is zacht, romig en ziet er ook nog eens kleurrijk uit. De romigheid komt dit keer niet van een overload aan Parmezaanse kaas maar door een flinke schep pesto. Extra lekker als je de pesto zelf maakt maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kant en klaar. Lees hier meer over .
Lees meerDe bittere (Sevilla) sinaasappels om marmelade te maken zijn maar kort te koop. Circa 2 maanden: van eind december tot in februari. Mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Vraag naar deze speciale bittere sinaasappels bij uw groenteleverancier. Ik kocht ze bij natuurvoedingswinkel Odin. Klein verschil met recept: ik voegde fijngeraspte citroenschil van 2 biologische citroenen toe met het citroensap. Veel succes! Marmelade is lekker op geroosterd brood, met kaas, bij of in gebak: cake, scones, pannenkoekjes, in desserts of door jus bij kip of varkensvlees. Voorbereidingstijd: ca. 2 uur Bereidingstijd: ca. 3 uur
Lees meerIs knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar... de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er 'past' heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: - Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie - Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd - Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of rundvlees - Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas
Lees meerDeze rode paprikasoep met een tonijnspiesje is een heerlijk verwarmend soepje, boordevol vitamine C. Ik rooster de paprika's, zo'n 20 minuten, in open vlam of in de oven zodat ik de velletjes er makkelijk af kan trekken. Roosteren geeft vooral ook een lekkere smaak. Voor een snellere soep kun je ook paprika's in stukjes meebakken met ui en knoflook.
Lees meerDeze bietenpickle-salade maak ik met verse knoflook. Een ogenschijnlijk eenvoudige salade, maar de krachtige smaak maakt hem zo bijzonder. In de zomermaanden zijn er verse knoflookbollen. Deze bollen zijn zachter van smaak. Je gaat er niet van ruiken zoals je dat wel hebt bij de gedroogde knoflook. Gedroogde knoflook zijn de gewone bollen knoflook die je het hele jaar door kunt kopen. Nu ze weer in het het seizoen zijn, wil je lekker met deze spierwitte bollen aan de slag gaan. Bijvoorbeeld in deze bietenpickle-salade.
Lees meerVoor deze aalbessenjam met limoen en eigenlijk voor al mijn jams gebruik ik . Met deze geleisuiker worden jams minder zoet. Bovendien krijgt de jam door het toevoegen van limoen een lekkere frisse smaak. Heerlijk op een geroosterde boterham maar ook verwerkt in toetjes of in combinatie met kaas, kip en varkensvlees is deze jam super lekker! Door de suiker een dag van tevoren door de vruchten te roeren, smelt de suiker al een beetje en kookt het jammengsel sneller. Het gebruik van geleisuiker extra heeft nog een ander voordeel, doordat de jam slecht één minuut moet doorkoken blijven de vruchten heel en ziet de jam er aantrekkelijker uit. De zomer is echt de tijd om jam te maken, er is volop heerlijk fruit te koop. Dit basisrecept kun je ook gebruiken voor aardbeien-, blauwe bessen-, bramen-, pruimen-, perziken- en nectarinejam. Bereidingstijd: 20 minuten + 24 uur wachten Voor 8 potjes van 225 ml
Lees meerMisosoep met asperges. Ook in Japan kennen ze de witte en groene asperge. Met deze eenvoudige misosoep kun je fijn variëren, vegetarisch of met vis of vlees. Ik heb de soep gemaakt met een stukje vis en shiitakes, daardoor mis je wel de smaak van het aanbakken van bijvoorbeeld bacon, maar door het aanbakken van de aardappelstukjes had ik toch een wat diepere smaak. In de toko die Japanse ingrediënten heeft, vind je zakjes dashi poeder en miso. En als je er toch bent, koop dan meteen Furikake (mengsel van o.a. zeewier en sesamzaad) en de Japanse 7-kruidenpoeder Shichimi Togarashi voor wat extra pit.
Lees meerAsperges met sinaasappelvinaigrette en hazelnoten is zowel als voor- en hoofdgerecht te serveren.
Lees meerRoergebakken spitskool met kerrie en seroendeng is een smakelijk en eenvoudig te bereiden gerecht dat naar wens kan worden aangepast. Tip: roer 1 el pindakaas door de kool. Bak wat fijngesneden gemberwortel of 1-2 teentjes knoflook mee. Variatie: Vervang eieren door 150 – 200 g garnalen. Garneer met kroepoek emping (vegetarisch, gemaakt van de melindjo-noot) of kroepoek (gemaakt van garnalen, dus niet vegetarisch) Spitskool is er in diverse gewichten. Reken ca. 200 g p.p. Bijgerecht voor 3 - 4 personen (Vegetarisch)
Lees meerPappadum with egg salad and salmon is a delectable dish that combines the crispiness of pappadum with the richness of egg salad and the savory flavor of salmon. This elegant combination is sure to impress your guests and elevate any dining experience. Enjoy the harmonious blend of textures and flavors in this delightful culinary creation.
Lees meer