Category: Tussendoortje

Bijgerecht - 14 januari 2019

Roze groenten uit het zuur

Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur

Lees meer
Soep - 22 juli 2018

Verfrissende komkommergazpacho

Komkommertijd! In de letterlijke zin. Want juist nu het zo warm is, breekt het seizoen voor komkommers aan. Heerlijk verfrissend en dorstlessend! Mijn buurman hier in Frankrijk brengt mij om de dag een paar komkommers en een flinke bos platte peterselie uit zijn groentetuin. Van die komkommers snoep ik de hele dag door, maar laat me er ook culinair door inspireren. Deze komkommergazpacho is hier met dit warme weer echt favoriet! IJskoud en ook pittig, dat helpt je er weer bovenop als het je echt te warm wordt. Een prima soepje om gewoon tussendoor als opfrissertje te geven, maar natuurlijk ook lekker als voorgerecht. Supersimpel om te maken! Ik heb deze superwarme zomerdagen gewoon een kan met komkommergazpacho in de koelkast staan.

Lees meer
Dessert - 2 juli 2018

Romig dropijs maken

Dropijs maken is leuk om te doen, ’t ziet er spannend uit en het smaakt ook nog eens lekker. Je moet er natuurlijk wel een echte dropliefhebber voor zijn. Want houd je niet van dit zwarte snoepgoed dan zal dit ijsje ook niet op jou 'dit moet ik echt eens maken’ lijstje staan. Maar ik als echte dropaddict kan echt genieten van dit romige ijs met de zo herkenbare smaak van trekdrop. Gegarneerd met gehakte Italiaanse liquorice drop serveer je een verrassend ijsje! En ik mag de hele zomer lang de MagiMix Gelato ijsmachine testen. Zo'n machine op de aanrecht nodigt natuurlijk telkens weer uit tot het maken van een ander ijsje, dus jullie zullen beslist nog meer ijsrecepten langs zien komen! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten (inclusief koelen) Vriestijd: ± 3 uur

Lees meer
Tussendoortje - 9 maart 2018

Italiaanse amandelkoekjes maken

De allerlekkerste Italiaanse amandelkoekjes maak je in een handomdraai. Deeg kneden, koekjes vormen, garneren, afbakken en klaar zijn deze verrukkelijke amandelkoekjes. Een super zelfgemaakt koekje voor als je onverwacht visite krijgt. Voor ± 28 koekjes Bereidingstijd: ± 20 minuten + afkoelen Oventijd: ± 15 minuten

Lees meer
Dessert - 22 november 2017

Appeltaart uit Frankrijk

De lekkerste recepten ontstaan vaak bij toeval. Zo inspireerden de vers geplukte appels die ik van mijn Franse buurvrouw kreeg me deze heerlijke appeltaart te maken. Gelukkig heb ik in Frankrijk voor zulke momenten eigenlijk altijd een rol pâte feuilletée ‘pur beurre’ in de koelkast liggen. In de supermarkt heb je daar een enorme keuze uit gekoeld deeg, vaak wel van uiteenlopende kwaliteit. De ingrediëntendeclaratie is daarbij een wegwijzer. Ik koop altijd gekoeld deeg waarin echt alleen de ingrediënten verwerkt zijn die er ook in horen. Dus bloem, echte boter, zout, water en een beetje azijn! Ook gemalen bruine amandelen en biologische ruwe rietsuiker met bourbon vanille vind je daar gewoon in de supermarkt. Met die ingrediënten in huis staat zo’n appeltaart in no time in de oven! Maar ook hier zet je deze taart in 20 minuten in de oven. En daarna… lekker met z’n allen smullen!

Lees meer
Tussendoortje - 10 november 2017

Pompoen walnotencake

In deze pompoen walnotencake wordt gemaakt zonder toevoegen van boter of andere vetstof. De pompoen maakt hem lekker smeuïg en de pitten en noten geven deze cake een lekkere bite. Maak hem een dag van tevoren dan heeft de cake nog meer smaak. Verras de kinderen er morgen mee als ze terug komen van hun Sint Maartentocht met een lekkere kop warme chocolademelk. Dat gaat er vast wel in! Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 50 minuten Voor ± 25 plakken

Lees meer
High-tea - 29 oktober 2017

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Lees meer
Brunch - 1 oktober 2017

Anijsmerengue met bosbessen en frambozen

Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur

Lees meer
Dessert - 7 augustus 2017

Yoghurt met zomerfruit

Met dit gerechtje haal je vanzelf de zomer in huis. Eet het als ontbijt, lunch of als toetje. Gebruik eetbare bloemen die niet bespoten zijn.

Lees meer
Dessert - 17 juli 2017

Granito van groene thee en specerijen met hazelnootolie

Tijdens een proeverij en een verrukkelijk etentje met collega’s op het Betuws Wijndomijn kregen we een aantal prachtige wijnen van het Domijn te proeven. Ook super lekkere bubbels! en cider van lokaal geperste appelen. Dit is de eerste keer dat ik echt enthousiast was over wijn en cider van eigen bodem. Petje af… Melissa van Mobipers waar de appels voor de cider worden geperst, had ook walnoot- en hazelnootolie van eigen productie bij zich. Wat ongelofelijk lekker zijn die! De walnootolie was al goddelijk maar met de Hazelnootolie waan je je in het paradijs! Boudewijn, van Restaurant Rivers, in Marnemoende, die in de wijngaard was komen koken, gebruikte ze in de gerechten die hij voor ons maakte. Net als in het restaurant kookt hij zalig met lokale producten. Dit Betuwse diner in de wijngaard was heel goed als culinaire inspiratie. Ik ben direct aan de gang gegaan met granito van groene thee die ik heb ontwikkeld met arganolie. Wat ik al dacht is waar, met deze hazelnootolie is het tenminste zo lekker! Kijk voor verkooppunten, webwinkels en het restaurant op de websites: http://www.betuwswijndomein.nl/ http://www.riversmarnemoende.nl/ http://www.mobipers.nl/ Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten + tijd om te koelen en te trekken Bereidingstijd: ca. 3 minuten + een aantal uren om te bevriezen  

Lees meer
Tussendoortje - 22 juni 2017

Portugese roomtaartjes

Dit recept kwam ik tegen in het boek BAKKEN MET HAVER van Natascha van der Stelt, waarin ze heerlijke bakrecepten geeft zonder tarwe en suiker te gebruiken (zie ook de recensie op deze site). Een aanrader voor mensen die net als Natascha deze producten niet goed verdragen. Deze lekkere Portugese roomtaartjes brengen herinneringen bij mij boven aan fijne vakanties in het zuiden! Vanillepoeder geeft de romige vulling ook zonder suiker een lichtzoete smaak. Je kunt de vulling naar wens wat meer smaak geven met wat kaneel of geraspte sinaasappelschil.

Lees meer
Brunch - 16 juni 2017

Hollandse Nieuwe Haring met zoetzuur van rettich en lente-ui

Foto: Henk Brandsen, Amsterdam Haring puriteinen vinden dat een haring puur gegeten moet worden. Geen uitjes, geen augurk, nee niets erbij! En nooit in stukjes gesneden, maar met de staart tussen de vingers, nek achterover en dan langzaam naar binnen laten glijden en afhappen… Voor de eerste nieuwe haring van het seizoen wil ik daar eventueel wel een keertje in mee gaan. Maar verder wil ik mijn haring toch wel heel graag in stukjes en met een beetje ui en zoetzuur erbij. Ook wil ik als het even kan een kleine haring, dat schijnt Rotterdams te zijn. In Amsterdam eten de meesten blijkbaar liever een grote. Bij mij in Amstelveen kun je altijd kiezen. Als hij net is schoongemaakt vind ik haring het allerlekkerst. Want als die langer ligt wordt de smaak een beetje metalig vind ik... Oxidatie of zo iets? Mocht het een keertje echt niet anders kunnen en eten we ze toch niet direct, dan laat ik ze even vacuümtrekken. Maar ook dan eet ik ze zo snel mogelijk, in ieder geval binnen een paar uur. Haring is trouwens heerlijk in sushi en je kunt er een verrukkelijke tartaar van maken. Maar om dicht bij de traditie te blijven ga ik met de Hollandse Nieuwe van vandaag toch voor uitjes en zoetzuur. Alleen dan wel zelfgemaakt zoetzuur van rettich en lente-uitjes. Voorgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + afkoelen

Lees meer