Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Advocaat maken is een van de dingen die ik doe als ik veel eierdooiers over heb. Bijvoorbeeld als ik makarons of pavlova maak. Je kunt de dooiers natuurlijk met wat extra hele eieren verwerken in een cake maar veel leuker is om er advocaat of eierlikeur van maken. ’t Is eigenlijk een werkje van niets en zoveel leuker en lekkerder dan kant en klaar gekochte advocaat. Heerlijk zo af en zo'n klein glaasje advocaat met een flinke toef slagroom, ’t klinkt heel ouderwets maar het valt altijd bij iedereen in de smaak! Voor ± 450 ml Bereidingstijd: ± 20 minuten
Lees meerIn Duitsland en Scandinavië staat de pan bisschopswijn vaak de hele maand december op het vuur.
Lees meerHoud je van vlierbloesem dan moet je in deze periode eens een paar flessen vlierbloesemchampagne maken! De vlieren staan nu in volle bloei en de bloemen geuren verrukkelijk maar die zijn ook zo weer weg. Bij mij staan er alweer een aantal flessen in de kelder. En als ik dan toch vlierbloesemschermen pluk maak ik ook altijd een paar flessen vlierbloesemchampagne. Ook voor de champagne heb je mooie geurige bloemschermen vol stuifmeel nodig want zo krijg je die heerlijke vlierbloesemsmaak aan de drankje! Deze zomerse mousserende drank bevat slechts weinig alcohol en doet het goed op warme zomerse dagen. Door de alcohol is het wel een echt volwassen drankje! Voor 2-3 flessen Bereidingstijd: 20 minuten + 3 dagen trekken en ± 2 weken wachten
Lees meerVoor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.
Lees meerTijdens een proeverij en een verrukkelijk etentje met collega’s op het Betuws Wijndomijn kregen we een aantal prachtige wijnen van het Domijn te proeven. Ook super lekkere bubbels! en cider van lokaal geperste appelen. Dit is de eerste keer dat ik echt enthousiast was over wijn en cider van eigen bodem. Petje af… Melissa van Mobipers waar de appels voor de cider worden geperst, had ook walnoot- en hazelnootolie van eigen productie bij zich. Wat ongelofelijk lekker zijn die! De walnootolie was al goddelijk maar met de Hazelnootolie waan je je in het paradijs! Boudewijn, van Restaurant Rivers, in Marnemoende, die in de wijngaard was komen koken, gebruikte ze in de gerechten die hij voor ons maakte. Net als in het restaurant kookt hij zalig met lokale producten. Dit Betuwse diner in de wijngaard was heel goed als culinaire inspiratie. Ik ben direct aan de gang gegaan met granito van groene thee die ik heb ontwikkeld met arganolie. Wat ik al dacht is waar, met deze hazelnootolie is het tenminste zo lekker! Kijk voor verkooppunten, webwinkels en het restaurant op de websites: http://www.betuwswijndomein.nl/ http://www.riversmarnemoende.nl/ http://www.mobipers.nl/ Voorbereidingstijd: ca. 10 minuten + tijd om te koelen en te trekken Bereidingstijd: ca. 3 minuten + een aantal uren om te bevriezen
Lees meerFoto: Henk Brandsen, Amsterdam IJskoude gazpacho is een van de lekkerste zomer gerechten die ik ken. Traditioneel wordt deze soep gemaakt van tomaten, paprika en komkommer. Toen we een tijd geleden in Spanje waren, merkten we dat de Spanjaarden die traditie in ere houden, maar er nu ook creatief mee omgaan. (Eigenlijk net zoals Nelleke van de week met haar variatie op een traditionele risotto die ze in plaats van met bouillon met een variant op Gazpacho heeft gemaakt.) We logeerden en aten in het prachtig gelegen hotel (Rural) Peña del Alba in Arroyomolinos de la Vera. Naast een glas traditionele gazpacho kregen we een asperge-, meloen-, en een frambozen-gazpacho. Ze waren allemaal verrukkelijk maar die laatste was waanzinnig lekker! Hartig van smaak, maar nog helemaal framboos.
Lees meerCarola: “Dit is een alcoholvrije cocktail die er prachtig uitziet en zo lekker is dat je ervan blijft drinken. Ik serveer de cocktail graag voorafgaand aan een kookles en dat is altijd een succes. Mooi in een glazen schenkkan of een leuke fles.” Klik voor mijn recensie over het LEAFS kookboek
Lees meer