Advocaat maken is een van de dingen die ik doe als ik veel eierdooiers over heb. Bijvoorbeeld als ik makarons of pavlova maak. Je kunt de dooiers natuurlijk met wat extra hele eieren verwerken in een cake maar veel leuker is om er advocaat of eierlikeur van maken. ’t Is eigenlijk een werkje van niets en zoveel leuker en lekkerder dan kant en klaar gekochte advocaat. Heerlijk zo af en zo’n klein glaasje advocaat met een flinke toef slagroom, ’t klinkt heel ouderwets maar het valt altijd bij iedereen in de smaak!
Voor ± 450 ml
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Bereidingswijze
- Klop de dooiers met de poedersuiker dik, lichtgeel en romig. Schenk in een dun straaltje de jenever en de brandewijn erbij.
- Doe het mengsel over in de au bain mariepan of in een passende schaal boven op een pan met een laagje water dat tegen de kook wordt aangehouden. Verwarm roerende met de pollepel tot het mengsel dik en 68°C is.
- Schenk het warme mengsel direct in de schone pot of fles. Bewaar de advocaat in de koelkast.
- Serveer lekker ouderwets met een toef slagroom. Maar zo’n zelfgemaakte advocaat is ook lekker op ijs met aardbeien, bij een stuk appeltaart of in een trifle.
Tip: ik gebruik bij voorkeur half jenever en half brandewijn daardoor krijg je een hele mooie zacht smakende advocaat.