Recepten

16 december 2015

Tajine van zalm met verjus, zuurkool en rode druiven

Zuurkool en vis is een heerlijke combinatie. Ik heb hier duurzame verse zalm gebruikt. Maar je kunt ook warm gerookte zalm gebruiken of gerookte hadock (schelvis). Omdat die al gaar zijn, is de bereidingstijd iets korter. Je kunt de zuurkool dan van te voren iets langer stoven. De verjus die wordt toegevoegd geeft het gerecht een heerlijk fris, zacht zuurtje dat weer fijn samengaat met de zoete druiven en ook de smaak van de zuurkool nog lekkerder maakt. Verjus wordt gemaakt van groene druiven die nog niet rijp zijn. Er zit geen alcohol in maar wel veel smaak. De verjus die ik gebruik wordt gemaakt van Nederlandse druiven van het Betuws Wijndomijn. En wel door een zeer kundige en vooral enthousiaste jonge vrouw Arina Leenen. Op haar site www.prepluk.nl vind je verkoopadressen. Aan de lijn (zie weekmenu): Gebruik meer zuurkool en vervang de druiven door wat olijven of halfgedroogde tomaten. Geen aardappelen of andere koolhydraten erbij!

Lees meer
16 december 2015

Papardelle met zwarte en rode peper, broccoli, Parmezaan, spekjes en gebakken kappertjes

Papardelle, die lekkere brede lintpasta, is een van mijn favorieten. Je kunt er zo fijn in bijten! En het ziet er bovendien heel mooi en smakelijk uit op het bord, dus fijn om aan gasten voor te zetten. Het recept kun je (zoals veel recepten) eenvoudig vermenigvuldigen of halveren als je in je eentje eet. De gebakken kappertjes voeg ik het liefst pas aan tafel toe, omdat ze snel weer zacht worden.

Lees meer
15 december 2015

Pompoensoep met kruidnotenkruim

Na Sint zijn er meestal wel wat kruidnoten over. Ik verwerkte bakkerskruidnoten in een experimentele soep, het resultaat was verrassend lekker (de kruidnoten die ik nu nog heb worden achter slot en grendel opgeborgen om met kerst deze soep nog eens te maken maar dan als amusesoepje!).

Lees meer
15 december 2015

Kerststol

Met een zelfgemaakt extra gevulde kerstbrood zet je iets bijzonders op tafel. Het is bovendien goed van tevoren te bereiden. Vries het afgekoelde brood, verpakt in een diepvrieszak in. Ontdooi het buiten de koelkast. Bestrijk de stol vlak voor het serveren met boter en bestuif met poedersuiker.

Lees meer
13 december 2015

Mosselen à la minuut gerookt met citrussalade en frietjes

Mosselen zijn makkelijk en op veel manieren, snel te maken. Voor dit recept heb ik ze à la minute gerookt in een eenvoudige rooktrommel op het fornuis. Ze zijn zo klaar! Je kunt ze met traditionele dipsausjes serveren, dat is altijd goed. Maar ik vind het leuk om het net even anders heel lekker te maken. Vandaar dit recept voor gerookte mosselen met citrus-salade. Als je geen rooktrommel hebt, kun je ook een grote (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven het zaagsel, onderin een rekje zet. Leg een velletje aluminiumfolie op het zaagsel. Dat is om het mosselvocht op te vangen. Frietjes bij mosselen zijn altijd goed. Ik maak ze het liefst zelf of ik ga naar een hele goede verse patatkraam op de markt in Amstelveen. Daar wordt patat ook ongebakken verkocht. Een wat minder zoete, aromatische Pinot Gris d’Alsace is een heerlijke wijn om erbij te schenken.

Lees meer
12 december 2015

Kerstkroon

December is bij uitstek de maand van de zoete lekkernijen. Deze kerstkroon behoort tot een van mijn favorieten. Ik bak de kerstkroon meestal in de week voor kerst, zo heeft de gevulde cake de tijd om goed op smaak te komen.

Lees meer
9 december 2015

Thaise kipcurry met gestoomde paksoi & witte rijst

Als ik kip gebruik neem ik het liefst dijen met vel! Daar zit zo veel meer smaak aan dan aan die suffe filets en ze zijn ook veel sappiger. Je kunt kippendijen ze tegenwoordig zowel met als zonder bot kopen maar niet overal. Sommige supermarkten hebben ze wel maar vaak zonder vel en echt (heel stom) bijna nooit biologisch. Bij de poelier verkopen ze over het algemeen altijd. Ik ga voor gevogelte en wild naar de zusjes Wagenaar op de Lindenlaan 313 in Amstelveen, dat is er echt een om voor om te rijden. Deze razend snelle kipcurry maak ik ook met kippendijvlees en breng ik op smaak met mijn eigengemaakte currypaste (*kijk in het zie receptenarchief) en kokosmelk. De gestoomde Shanghai paksoi (dat zijn de kleintjes) zijn heerlijk licht en smaken er verrukkelijk bij.

Lees meer
Hoofdgerecht – 9 december 2015

Geroosterde bloemkool met studentenhaver en blauwe kaas

Ooit vertelde ik op een bijeenkomst voor bloemkooltelers over mijn favoriete manier van bloemkool bereiden; roosteren in de oven. Daar hadden ze nog nooit van gehoord en daarom heb ik ze toentertijd uitgedaagd om het ook eens te maken. Degene die het hebben gedaan waren ook heel enthousiast. Helaas was het maar een klein handje vol.

Lees meer
9 december 2015

Aardappelkoekjes

Dit is een echt verwenrecept voor mij. Aardappelkoekjes van puree. Ik maak er een soort deconstructed stamppot van. Ik stoof de groente (bijvoorbeeld boerenkool met ui en spek) apart en in plaats van de groente door de puree te roeren, bak ik aardappelkoekjes van die puree en serveer ik ze bij groente. Vaak met wat geraspte kaas erbij. Je kunt de koekjes ook van tevoren bakken en dan vlak voor serveren in de oven opwarmen. Reken in een voorverwarmde oven 8 minuten op 175 °C.

Lees meer
9 december 2015

Zoete andijviestamp met gemarineerde tofu

‘You love it or you hate it’; er is voor tofu geen tussenweg. Zelf vind ik het een heel lekker ingrediënt, omdat tofu zo makkelijk allerlei kruiden en marinades opneemt. De tofu die ik voor dit recept gebruik is eert gemarineerd in tamari en vervolgens ambachtelijk gerookt, waardoor de smaak lekker winters is. Je koopt deze gerookte tofu in natuurvoedingswinkels.

Lees meer
9 december 2015

Pittige gehakttaartjes met krokant spek

Feestelijk en toch simpel. En deze taartjes laten zich ook makkelijk van tevoren maken, zodat ik ze vlak voor serveren in de oven gaar laat worden. Ik gebruik deze keer gerookt paprikapoeder voor de taartjes, maar er zijn natuurlijk veel meer kruidencombinaties mogelijk. Denk aan Italiaans in de zomer of curry voor een herfstdag. Een tip: maak iets meer aardappelpuree, dan bak je dinsdag in een handomdraai de pannenkoekjes

Lees meer
9 december 2015

Kaasfondue met Hollandse blauwe

Kaasfondue eten we altijd maar een keer of twee per jaar. Een daarvan is in de week voor kerst. Omdat het zo gezellig en makkelijk is. Gezellig en makkelijk is ook mijn motto voor deze week. Even genieten van de sfeer in huis voor de drukke kerstweek begint.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer