kalkoenfilet met walnoten en cranberry’s uit de oven

Door Clara ten Houte de Lange - Assisti Culinair & Communicatie

december 16, 2015

Dit is wel even kalkoen anders-dan-anders. En ook nog eens veel eenvoudiger te bereiden. Lekker met zoete aardappelpuree en spruitjes met appel. In de tips onder dit recept zie je hoe je deze bijgerechten klaarmaakt.

Oventijd: 40-50 minuten

  • Bereidingstijd: 20 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

40 g walnoten

2 el havermout

1 teen knoflook, fijngehakt

15 g platte peterselie

4 el olijfolie

1 stuk biologische kalkoenfilet van 400 g

150 g verse cranberry’s

2 sjalotjes, in dunne partjes

keukenmachine

rolladetouw

kleine braadslede, ingevet

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 150 °C. Meng in de keukenmachine de walnoten, havermout, knoflook, peterselie en 2 eetlepels olijfolie tot een rul mengsel en voeg naar smaak wat zout en peper toe.

2Leg het stuk kalkoenfilet op een plank en snijd het in de lengte twee keer diep in tot op 2 cm van de onderkant. Vul de inkepingen met het walnotenmengsel en druk het mengsel goed aan. Het vlees staat hierdoor aan de bovenkant goed open. Bind de kalkoenfilet elke 2 cm op met rolladetouw.

3Wrijf de kalkoenfilet rondom in met zout, versgemalen peper en wat olijfolie en leg het met de gevulde kant naar boven in een braadslede. Meng in een kom de cranberry’s met de sjalotpartjes, wat zout en peper en 2 eetlepels olijfolie en verdeel dit mengsel rond de kalkoenfilet.

4Braad de kalkoenfilet in de oven in 40-50 minuten mooi bruin en gaar. Neem de braadslede uit de oven en laat de kalkoenfilet afgedekt met aluminiumfolie nog 10 minuten staan. Snijd de kalkoenfilet in plakken van 1 cm dik en leg ze dakpansgewijs op warme borden schep de cranberry’s ernaast.

5zoete aardappelpuree: Schil 1 kg zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Smoor de zoete aardappelblokjes met 1 gesnipperde ui in een pan met 2 eetlepels olijfolie, wat zout en versgemalen peper en 75 ml water afgedekt in 15 minuten zachtjes gaar. Pureer het aardappelmengsel met de staafmixer en laat het eventueel nog even inkoken tot de puree wat dikker wordt.

6spruitjes met appel: kook 500 g kleine schoongemaakte spruitjes in ruim kokend water met wat zout in 8-10 minuten beetgaar. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak 1 in blokjes gesneden appel met 1 theelepel kerriepoeder in 2-3 minuten goudbruin. Schep de spruitjes erdoor en warm ze nog heel even mee.

00:00

1 Reactie

Anita

december 27, 2018

Dit viel bij alle eters aan tafel goed in de smaak. Mooi mals vlees met smaakvolle vulling!

All fields and a star-rating are required to submit a review.