Vacharin Mont d’Or uit de oven en salade van lof met notendressing

Door José van Mil - Pepper & Salt

december 16, 2015

Fantastisch voor een vegetarische maaltijd of kaasgang bij een meergangendiner.  Vacherin Mont d’or uit de Jura is een najaars/winterkaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die ‘s winters op stal hooi eten. De Zwitsers hebben al weer jaren geleden de naam Vacherin Mont d’Or geregistreerd en de Franse versie heet nu Vacherin du Haut Doubs of gewoon Mont d’Or. Hoe dan ook, het is een heerlijke en bijzonder kaas. Fijn om zo te eten maar ook heel fijn als hij in de oven wordt “gebakken”. Mmmm.. dat korstje dat erop komt!! Sinds kort is het in Nederland zelfs bij grootgrutters te koop. Voor de dressing kun je walnotenazijn met een milde olijfolie gebruiken of een appel- of wijnazijn met walnotenolie. De bijzonder lekkere walnotenazijn (van Maille) koop ik Frankrijk (gewoon bij de supermarkt), hier in Nederland heb ik het jammer genoeg nog niet gevonden.

  • Bereidingstijd: 35 min
  • Aantal personen: 2

Ingrediënten

2 teentjes knoflook

1 (Vacharin) Mont d’Or kaasje (incl. houten verpakking 700 g)

200-300 ml droge witte wijn of Crémant

2 el komijnzaad

2 el (walnoten)azijn

4 el (walnoten)olie

1 tl mosterd

250 g wit- en/of roodlof

40 g gepelde walnoten

(spelt)brood

Bereidingswijze

1Verwarm de oven voor op 200°C.

2Pel de teentjes knoflook en snijd ze elk in 6 reepjes.

3Steek de reepjes knoflook met behulp van een puntig mesje in het kaasje zodat ze goed zijn verdeeld.

4Zet de kaasjes op een bakplaatje op het uitgeschoven rooster in de oven. Schenk de wijn of Crémant erover en bak 25-30 minuten in de hete oven.

5Rooster ondertussen het komijnzaad 1-2 minuten in een droge koekenpan op een hoog vuur. Laat op een schotel afkoelen. Schep in een schaaltje.

6Haal de blaadjes van het lof los, was en droog ze. Meng de azijn met deolie, mosterd en naar smaak peper & zout (voeg als je dat lekker vind (minder zuur) een scheutje gembersiroop of wat suiker toe). Hussel de lofblaadjes en walnoten door de dressing.

7Zet de kaasjes op grote borden en serveer met de salade, het brood en komijn om eventueel over de gesmolten kaas te strooien. ®José van Mil

Tip: Per dag 250 gram groenten per persoon haal je niet makkelijk met een salade. Allerlei groenten (rauw of kort gekookt) zijn ideaal en lekker om in de warme kaas te dopen!

00:00

0 Reacties

All fields and a star-rating are required to submit a review.