Polenta met paddenstoelen

Polenta met paddenstoelen

Polenta is echt comfortfood, heerlijk in die donkere dagen tussen kerst en oud & nieuw. Je kunt de polenta direct na het koken serveren als een romige pap. Maar ook even gratineren onder de grill. Van een restje polenta maak je de volgende dag bruschettes door de polenta in plakken in een grillpan te roosteren. Zonder spekjes is dit een super vegetarisch gerecht. Bak de paddenstoelen dan in een scheut olijfolie.

Bereidingswijze

  1. Breng in een ruime pan 1 liter water met wat zout aan de kook en strooi al roerend de polenta erin. Blij roeren tot de polenta een dikke pap wordt en van de panwand loslaat. Dit kan 10-20 minuten duren, afhankelijk van de grofte van de polenta. (vroeger duurde het wel driekwartier). Verwarm intussen de oven voor op 200 °C
  2. Stop met roeren als de polenta nog heerlijk smeuïg is, want polenta stijft altijd na. Roer er een flinke klont roomboter en wat pecorino door de nog smeuïge polenta en doe de pap over in een lage ovenschaal. Strooi de rest van de pecorino erover en laat de polenta in een hete oven 4-6 minuten gratineren.
  3. Bak intussen in een koekenpan de spekjes uit. Schep de paddenstoelen met verse tijm erdoor en bak ze op wat hoger vuur tot het vocht bijna helemaal verdampt is. Knijp voor meer smaak wat sap uit de citroen erboven uit en laat ook dit vocht verdampen.
  4. Serveer de polenta in punten op warme borden, met de paddenstoelen en spekjes erop. Lekker met een groene salade met bijvoorbeeld broccoliroosjes en geschaafde venkel.

Polenta met paddenstoelen

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer