Tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade
Dit tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade recept krijgt een lente-achtige door er een salade van tuinerwten, maïs en bladsla bij te serveren. Ik heb deze keer jonge blaadjes van de paardenbloem, winterpostelein en cichorei genomen, die staan op het ogenblik volop in mijn tuin maar je kunt natuurlijk ook jonge bladsla of rucola nemen. Tongschar heeft een lengte van 25-30 cm en is het hele jaar rond verkrijgbaar. Het is een dikke vis met stevig visvlees dus ook heel geschikt om filets van te maken. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten
Lees meerPickels maken is hip
Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?
Lees meerCheesecake met advocaatroom en paaseitjes
Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken. Voor 12 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking) Oventijd: ± 50 minuten
Lees meerPasta met ossenstaart ragout
Ossenstaart? Pfff, beetje ouderwets en wel een erg lang recept. Dat klopt, maar ook een recept waar 2,5 uur oventijd in zit en makkelijk te maken is. Hoe lang geleden is het niet dat je een recept met ossenstaart maakte. Ga met dit recept even terug naar vroeger. Het vergt inderdaad wat tijd, maar… het gerecht is ideaal van te voren te maken omdat de ossenstaart ragout zeker 4 dagen in de koelkast bewaard kan worden. Opnieuw een recept voor als je eters krijgt en je toch net iets anders met je pasta wilt doen. Ik heb wel moeten zoeken naar de strozzapreti pasta. Helaas niet gevonden, maar ook met ziti was het al ongenadig lekker.
Lees meerGebakken Zeebaars met basilicum, knolselderij en gekonfijte tomaten
Zeebaars is te herkennen aan 2 gescheiden rugvinnen. Het is een magere vis die makkelijk te bereiden is.
Lees meerLasagne bolognese
Bologna… de stad van de wereldberoemde ragù Bolognese en tegenwoordig ook van FICO World Eataly. Dit is een enorm culinair themapark dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. Je kunt er naar hartenlust kijken, proeven en workshops volgen. De stad dus voor een spannend culinair reisje! Nelleke en ik gaan er binnenkort naar toe om alle details voor zo’n culinaire reis uit te werken en ter plekke te bespreken. We hebben een vol programma en houden iedereen via de site op de hoogte over data, inschrijven, prijs, enzovoort. Om in de stemming te komen hier alvast het recept van de lasagne bolognese, die ik maakte toen Nelleke bij mij kwam eten om een en ander te bespreken. Een echte ragù Bolognese is het schoolvoorbeeld van slowcooking! Die saus maak je echt niet even snel, zoals veel recepten wel suggereren. De saus krijgt juist meer body als je hem op een zacht vuurtje zeker een uur, maar liever nog langer laat pruttelen. En intussen kun je dan ook zelf je eigen bechamelsaus maken. Een super gerecht dus voor als je zin hebt in een middagje echt koken! Geniet van het koken en daarna natuurlijk van het gezellig met elkaar de lasagne eten! Tot slot nog een tip: maak meteen een dubbele hoeveelheid van de ragù. Dan houd je een portie over om in te vriezen voor later. Voor echte en ‘snelle’ spaghetti bolognese bijvoorbeeld.
Lees meerFrambozen-chocolade eclairs
Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd.
Lees meerBruschetta met aubergine tournedos
Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.
Lees meerGeroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas
Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas klinkt niet echt als een snel te maken gerecht. Tijd is voor veel mensen een probleem en helaas ook op kookgebied. Maar het is vaak ook iets dat in je hoofd speelt. Kijk naar dit gerecht alsof het de ‘ouderwetse’ combinatie van aardappelen, groente en stoofvlees is. Het stoofvlees wordt dan de bietenpuree, de groente zijn de geroosterde wortelen en het vlees is de geitenkaas. Stoofvlees kost tijd, de bietenpuree ook. Maar net als stoofvlees is het een kwestie van voorbereiden. De verse bietjes gaan anderhalf uur in de oven, je hoeft er niet naar om te kijken. Voordat je aan tafel gaat, maak je de bietenpuree terwijl je de wortels roostert. De geitenkaas is een kwestie van dun schaven. Ik weet het, er zit misschien best een kronkel in mijn gedachten, maar als je een lang recept leest, lees het goed en bedenk wat je tussendoor kunt doen. Ik heb regelmatig geroosterde bietjes in de koelkast. Heel vaak zijn ze een uitkomst voor een snelle salade, de kleinkinderen of een chique bietencarpaccio voor onverwachte gasten. O ja, deze smaakvolle bietpuree kun je makkelijk 3 dagen in de koelkast bewaren.
Lees meerGinger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker
Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!
Lees meerRoze groenten uit het zuur
Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur
Lees meer‘Strata’ met boerenkool en champignons
Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer