Ginger crunch om je vingers bij af te likken zo lekker
Ginger crunch… daar lik je echt je vingers bij af. Ik kende deze knapperige koek met veel gember en een heerlijke laag gemberglazuur niet, maar in Nieuw Zeeland zijn ze er verzot op. Als je zoals wij over de smalle wegen – echt grote wegen kennen ze daar niet – door prachtige natuur Nieuw Zeeland doorkruist, ben je voor koffie of op z’n Nieuw Zeelands een ‘long black’ of een ‘long white’ aangewezen op kleine koffietentjes hier en daar langs de route. Soms moet je wel een uur of langer geduld hebben voor je zo’n tentje tegenkomt. Maar dat wordt goed gemaakt door de vitrine met zelfgemaakt lekkers naast de koffiemachine. Muffins, chocoladecake met kleurige marshmallows erin (lolly cake), carrot cake en vaak ook ginger crunch. Ik ben me daar echt te buiten gegaan aan al dit lekkers, de ginger crunch is echt mijn favoriet. Ik had al bedacht dat ik weer thuis op zoek zou gaan naar een recept. Dat bleek niet nodig, want eenmaal bij de familie op het Noordereiland gearriveerd, bleek de ginger crunch ook bij hen favoriet en bakten ze deze koek regelmatig. Daarbij gingen ze uit van het recept van een heel goede vriendin. Het resultaat van hun bakkunst staat hier op de foto en het recept heb ik voor jullie vertaald. Geniet ervan!
Lees meerRoze groenten uit het zuur
Deze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur
Lees meer‘Strata’ met boerenkool en champignons
Ik heb het al een keer over Strata gehad in een van mijn recepten, en vandaag gaat het er weer over. Voor de kerst bijeenkomst van mijn bootcamp is het de bedoeling dat iedereen iets meeneemt (het zogenaamde potluck dinner). Bij een potluck dinner neemt iedereen een gerecht mee, er is nauwelijks overleg en eigenlijk is het altijd weer een gebalanceerd geheel. Niet teveel toetjes, teveel salades of teveel drank. Ook dit keer staat er een mooi assortiment op tafel. Voor mijn inbreng past een Strata goed in mijn planning. Strata kun je prima van tevoren maken en op de dag van het feest even door en door warm maken en meenemen.
Lees meerGroentepastei met tulum kaas
Met deze groentepastei met tulum kaas zet je een heerlijk en goed voor te bereiden vegetarisch hoofdgerecht met veel groenten op tafel. Ik raak altijd geïnspireerd in mijn favoriete Turkse winkel in Steenwijk. Met een tas vol verse groenten, een rol filodeeg en een bak tulum kaas bedacht ik dit recept. Wat mij betreft heb ik mijn vegetarische kerstrecept klaar. Met kerst versier ik hem nog wel met wat sterren die ik uit een extra vel filodeeg knip maar verder wordt ik helemaal blij van deze lekkere pastei en ik hoop mijn gasten straks ook! Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten + 15 minuten grilltijd en 15 minuten oventijd
Lees meerOnweerstaanbare vijgencompote maken: perfect bij kaas en wild
Vandaag gaan we vijgencompote maken. De buurvrouw had een overvloedige vijgenoogst aan haar boom. Doe jij er maar wat mee, zei ze. In Kroatië, waar ik laatst was, eten ze veel vijgenjam, bijvoorbeeld op dunne flensjes. Ik maakte een makkelijke vijgencompote. Lekker bij kaas en paté. Bij wild en zelfs een lepeltje door de zuurkool met spekjes is heerlijk. Bewaar de potten na openen in de koelkast. Voorbereidingstijd: 10 minuten + marineren in de koelkast Bereidingstijd: ca. 45 minuten zachtjes inkoken Voor 2 potten
Lees meerVenkelstamppot met scamorza en tomaat
Maak deze venkelstamppot met tomaat en scamorza en je zet een lekkere Italiaans getinte stamppot op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella die je kunt kopen bij kaasspeciaalzaken. Ik zag hem laatst zelfs bij de Jumbo liggen! De rokerige smaak combineert goed met de zoetzure smaak van tomaten uit blik. Ga wel voor een goede kwaliteit tomaten in blik die smaken echt veel beter. Scamorza smaakt heerlijk in ovenschotels, salades, door de pasta of serveer deze bijzondere kaas bij een glas stevige Italiaanse rode wijn. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten Oventijd: ± 15 minuten
Lees meerGeroosterde mispels uit de oven
James Martin maakte laatst geroosterde mispels uit de oven bij Saterday Kitchen (BBC). Ik had jullie beloofd dat ik ze ook zou maken en als ze onder de categorie lekker zouden vallen, dat ik het recept zou delen. Nu was ik niet helemaal tevreden over het recept dus ik heb er iets aan gesleuteld en het mispel recept iets aangepast. Echt geroosterd kun je de mispels trouwens niet noemen: het zijn meer gepofte mispels. Hierbij dus een verrassend toetje met mispels! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten (zonder vriestijd) Oventijd: ± 15 minuten
Lees meerSint-tiramisu
In deze Sint-tiramisu zitten speculaasjes in plaats van lange vingers en ouderwetse gemberballetjes als extra smaakmaker. Zo krijg je een simpel maar verrassend nagerecht dat gewoon elke dag van het jaar lekker is. Deze topper komt uit Het Grote Sinterklaas kookboek. Er staan zowel zoete als hartige sinterklaas recepten in deze bestseller. Ook hebben we in het boek een aantal recepten geschreven voor na 5 december als je nog chocolade letters, kruidnootjes of speculaasjes over hebt. Voorbereidingstijd: 15 minuten + min. 30 min in de koelkast zodat de speculaasjes zachter worden Bereidingstijd: 5 minuten
Lees meerLamsbout met pompoen
Als we met z’n allen – wij met onze kinderen, partners en kleinkinderen – in Frankrijk zijn, vieren we dat met een uitgebreide maaltijd. Liefst natuurlijk met lekker eten uit de omgeving. Dit keer kwam de lamsbout van een leverancier uit de buurt, die net als onze buurman tot een paar jaar geleden, zijn lammeren met veel vrijheid en liefde voor de natuur in de velden laten grazen. De pompoen en kruiden kwamen uit eigen tuin. Eigenlijk weet ik van tevoren nooit precies wat ik ga maken, ik scharrel wat ingrediënten bij elkaar, laat me inspireren door wat er voor me ligt en ga daar mee aan de slag. Het wordt altijd net iets anders dan ik eigenlijk voor ogen had. Daar heb ik me bij neergelegd. Zo is het voor iedereen een verrassing wat we eten.
Lees meerVegan linzen soep met kokos
Tja, waarom kies ik deze ongenadig lekkere maaltijd soep om met jullie te delen. Ten eerste omdat hij heerlijk is, ten tweede omdat hij makkelijk te bereiden is en ten derde om altijd een vegan gerecht in de vriezer te hebben. Drie goede redenen om deze soep meteen te maken. Maak dan ook minstens deze hoeveelheid, ook als je met z’n tweeën bent. Steeds meer van mijn vrienden proberen vegetarische of vegan gerechten uit en wat is er dan mooier om deze vegan soep in de vriezer te hebben. En als je geen vegan vrienden hebt, nodig dan je buren uit om weer eens even bij te kletsen.
Lees meerIers soda bread in de koekenpan bereid!
17 maart is het St Patrick’s Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker. In deze vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.
Lees meerCrème brûlée
In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer