Beluga linzen met witlof en mandarijndressing
Maak deze beluga linzen met witlof en mandarijndressing eens. ’t Is nu niet direct een combinatie die je zou bedenken maar de een had trek in linzen en de ander in witlof… Dus werd het een combi van deze twee groenten en dat pakte bijzonder goed uit. De mandarijn neutraliseert het vettige van de gegrilde witlof en geeft een lekker fris zuurtje aan het gerecht. Beluga linzen zijn kleine zwarte glanzende linzen die qua uiterlijk wel wat weg hebben van kaviaar. De smaak is, net als die van Puy linzen, heerlijk, maar ik gebruik ze ook vaak omdat deze zwarte linzen ze zo’n mooi contrast geven met andere groenten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 12 minuten
Lees meerSnelle pittige linzen
Snelle pittige linzen maak je in een handomdraai. Lekker als lunch met een blikje van goede kwaliteit.
Lees meerHerfstige linzensalade met veel kleur
Het ziet er naar uit dat we de herfst heerlijk zomers gaan inluiden. Nog even genieten van lekker naar buiten, fietsen, wandelen, op een terrasje zitten en andere buitenactiviteiten voor we komende maand toch echt naar binnen moeten. Wat hebben we geluk gehad deze ‘op afstand’ zomer, dat we zoveel naar buiten konden. Nu maar hopen dat de herfst ons ook zo welgezind is. Met deze lekker kleurige salade zit je in ieder geval goed. Hoe meer kleur, hoe lekkerder en ook hoe gezonder! Want elke kleur groente (en ook fruit!) levert weer andere goede voedingsstoffen die ons helpen onze weerstand te verhogen. En een goede weerstand zullen we komende herfst en winter extra hard nodig hebben. Dus ga voor kleur deze herfst en winter!
Lees meerWilde rijst salade met geroosterde tofu
Deze vegetarische wilde rijst salade verander je met een kleine aanpassing in een ‘gewone’ salade. Zolang de basis maar wilde rijst en komkommer is, zijn er genoeg variaties te bedenken. Combineer de basis met stukjes gerookte vis, gerookt vlees, maar ook klein gesneden restjes biefstuk of varkensvlees maken er een smakelijk geheel van. Makkelijk als in je gezin niet iedereen vegetarisch eet. Wat ik heel fijn vind is dat je de wilde rijst een dag van te voren kunt koken. Als je hem dan de volgende dag eerst even op kamertemperatuur brengt, staat deze salade binnen een mum van tijd op tafel. Wilde rijst is een grassoort, die uit Noord-Amerika komt, met mooie zwartrode korrels in de pluim. Het teelproces is intensiever dan gewone witte rijst, en daar hangt een prijskaartje aan. Ik ben geen fan van pakjes met een mengsel van witte en wilde rijst. Wilde rijst heeft een langere kooktijd nodig en je wilt toch geen gerecht eten waar de witte rijst pappig is of de wilde rijst ongaar. Gebruik gewoon de originele zwarte wilde rijst .
Lees meerGastauteur Sonja van de Rhoer: Nadia’s broccolisalade met citroendressing
Deze salade is een van de gerechten op de kaart van The Eatery in Somerset West in Zuid-Afrika. Een restaurant waar uitstekend wordt gekookt – alles vers, veel vegetarisch – en waar de prijzen, ook van de mooie wijnen, laag zijn. Verrassend vernieuwende hoofdgerechten ruim onder de €10,-. Chef-kok is Tiaan Langenegger, echtgenoot van de vrouwelijke wijnmaker Nadia Barnard van het nabijgelegen Waterkloof Wine Estate. Twee jonge gepassioneerde mensen die leven voor goed, gezond, lekker en duurzaam eten en drinken. De wijnen van Waterkloof, geven weer wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud. Nadia Barnard: ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven. Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn mee te maken.’ Deze salade is heerlijk als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2 personen.
Lees meerMet miso geglaceerde aubergine
Een snel voorafje of bijgerecht met umami smaak. Het kost je 15 minuten, is vegan en smaakt heerlijk. En weer eens wat anders dan gevuld met gehakt. Door de inkepingen die je in het vruchtvlees maakt, wordt het miso mengsel goed geabsorbeerd. Heb je een vloeibare Miso (M1minute Miso) in huis, gebruik dan 2 eetlepels en geen water. De vloeibare miso is heel makkelijk te gebruiken als je snel een misosoep wilt maken. Eigenlijk heb je, naast miso, maar drie basis ingrediënten in je voorraadkast nodig als je van Japans eten houdt: Mirin (zoete rijstwijn), Sake (om te koken) en rijstazijn. Daarmee zijn heel veel Japanse gerechten te bereiden.
Lees meerZomerse hartige taart met artisjokharten
Zomerse hartige taart met artisjokharten. Echt iets voor in de zomervakantie! Deze hartige taart doet het prima tijdens een picknick. Neem de taart dan in de vorm mee, goed afgedekt met een omgekeerd bord en bijvoorbeeld plasticfolie. Of nog beter met een herbruikbare siliconen deksel. En zoals op alle hartige taarten kun je ook op deze taart naar hartenlust variëren. Vervang de artisjokharten eens door dikke plakken aubergine en/of courgette die je roostert in een grillpan. Mijn versie is vegetarisch, maar reepjes (rauwe) ham of rivierkreeftjes zijn er ook erg lekker in.
Lees meerRisotto met koningsboleet en prei
Koningsboleten zijn grote paddestoelen, zeer aromatisch en heerlijk als vleesvervanger. Cress, van de firma Koppert Cress zijn pas gekiemde plantjes vol van smaak, vitaminen en mineralen en zeer decoratief. Ze worden veel gebruikt in restaurants, maar toen die dicht waren, kwamen ze makkelijker verkrijgbaar in winkels en groothandels.
Lees meerZomerse hummusbowl
De laatste foodtrend is deze hummusbowl. Met deze presentatie zet je heel snel een lekkere snack op tafel. Zeker als je kant en klare hummus gebruikt. Schep de hummus met een lepel in een diep bord of kom en vorm met de bolle kant van een lepel een kommetje door het bord te draaien. Vul daarna op met lekkere goodies zoals fetakaas, olijven, stukjes tomaat en komkommer. Garneer met verse kruiden en bestrooi met ras el hanout, paprikapoeder of pul biber. Schenk voor extra smaak en smeuïgheid lekkere olijfolie eroverheen.
Lees meerZelf makreel roken
Zelf makreel roken is erg leuk om te doen en de smaak van verse gerookte makreel is echt subliem. Voor 2-5 makrelen Pekeltijd: ± 90 minuten Droogtijd: ± 30 minuten Rooktijd: ± 60 minuten
Lees meerEen salade van bloemkool, broccoli en lof met een rozijnendressing
Het ideale lunchgerecht. De rozijnendressing geeft net dat zoete element aan de bitterheid van de lof. Maak deze salade in het seizoen met Romanesco, torentjesbloemkool. Helaas kon ik geen Romanesco (torentjesbloemkool) krijgen – het seizoen loopt van november tot februari – maar met de biologische broccoli smaakte deze salade ook perfect. De Romanesco heeft een wat frissere en zelfs een beetje zoetiger smaak dan bloemkool. De aardigheid bij deze salade is dat je een deel roostert en een deel blancheert waardoor je een mooi mengsel van smaken krijgt van dezelfde groente. Serveer de salade op kamertemperatuur en bij voorkeur op losse bordjes. De puree die je maakt van de stelen kun je zo beter verdelen en krijgt iedereen alle smaken in de juiste hoeveelheid te proeven.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer