Rijst

Wilde rijst salade met geroosterde tofu

Rijst

Wilde rijst salade met geroosterde tofu

 

Deze vegetarische wilde rijst salade verander je met een kleine aanpassing in een ‘gewone’ salade. Zolang de basis maar wilde rijst en komkommer is, zijn er genoeg variaties te bedenken.

Combineer de basis met stukjes gerookte vis, gerookt vlees, maar ook klein gesneden restjes biefstuk of varkensvlees maken er een smakelijk geheel van. Makkelijk als in je gezin niet iedereen vegetarisch eet. Wat ik heel fijn vind is dat je de wilde rijst een dag van te voren kunt koken. Als je hem dan de volgende dag eerst even op kamertemperatuur brengt, staat deze salade binnen een mum van tijd op tafel.

Wilde rijst is een grassoort, die uit Noord-Amerika komt, met mooie zwartrode korrels in de pluim. Het teelproces is intensiever dan gewone witte rijst, en daar hangt een prijskaartje aan. Ik ben geen fan van pakjes met een mengsel van witte en wilde rijst. Wilde rijst heeft een langere kooktijd nodig en je wilt toch geen gerecht eten waar de witte rijst pappig is of de wilde rijst ongaar. Gebruik gewoon de originele zwarte wilde rijst .

 

Bereidingswijze

  1. Kook de wilde rijst zoals op de verpakking staat aangegeven. Als de rijst klaar is, haal dan de pan van het vuur en maak de rijst luchtig door er even met een vork door te scheppen.
  2. Snijd de komkommer is stukjes en meng met een flinke snuf zout. Leg de komkommerstukjes in een vergiet en laat 20 minuten staan. Spoel af, laat uitlekken en dep de komkommerstukjes droog met een doek.
  3. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de (niet gerookte) tofu in blokjes en rooster de tofu mooi bruin. Gerookte tofu komt vaak al in blokjes en kan zo (op kamertemperatuur) gebruikt worden. Snijd het pepertje in ringetjes.
  4. Meng de rijst, komkommer, tofu, peperringetjes, pecans, olie, citroensap en dille voorzichtig door elkaar. Bestrooi met zout en peper en proef. Breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper en citroensap. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Wilde rijst salade met geroosterde tofu

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer