Blog

82 pakjes boter lichter

Ik weeg zo’n 82 pakjes boter minder dan een half jaar geleden. Het voelt als een boterberg minder, maar ik ben nog niet klaar met mijn dieet. Er moeten nog zeker 40 pakjes boter af, dus 10 kg. Eigenlijk zouden het nog 50 pakjes boter moeten zijn, maar ik wil de lat ook weer niet

Blog

82 pakjes boter lichter

Ik weeg zo’n 82 pakjes boter minder dan een half jaar geleden. Het voelt als een boterberg minder, maar ik ben nog niet klaar met mijn dieet. Er moeten nog zeker 40 pakjes boter af, dus 10 kg. Eigenlijk zouden het nog 50 pakjes boter moeten zijn, maar ik wil de lat ook weer niet

82 pakjes boter lichter

Ik weeg zo’n 82 pakjes boter minder dan een half jaar geleden. Het voelt als een boterberg minder, maar ik ben nog niet klaar met mijn dieet. Er moeten nog zeker 40 pakjes boter af, dus 10 kg. Eigenlijk zouden het nog 50 pakjes boter moeten zijn, maar ik wil de lat ook weer niet te hoog leggen.

Het was weer eens tijd om mijn gewicht aan te pakken. Dat is, als onverbeterlijke genieter van alles dat lekker is altijd een uitdaging. Want hartig of zoet, ik lust bijna alles graag en kan veel op. Dat betekent dat afvallen alleen lukt als ik lekker kan dooreten. Ook is het fijn dat ik in restaurants mijn dieet geen geweld hoef aan te doen. Het blijft een uitdaging en is ook best weleens even moeilijk, maar het geeft me geen stress! Het meten in pakjes boter spreekt tot de verbeelding en helpt enorm!

Mijn plan van aanpak is redelijk simpel:

 • Alles wat ik maak moet extra lekker en goed gekruid zijn en als het even kan getopt met toppings, salsa’s en sausjes die mogen.
 • ’s Ochtends vroeg neem ik lekker fruit met een lage glycemische* waarde. Verder helemaal geen vet en soms wel 0% yoghurt (natuur) met vers fruit of jam zonder toegevoegde suiker en verkruimelde volkoren beschuit erover.
 • Tussen-de-middag en ’s avonds gebruik ik wel wat vet: olijfolie, zonnebloem-, wal-, amandel-, pompoen-,  of hazelnootolie. Zo nu en dan ook wel boter of een scheutje slagroom.
 • Bij de lunch eet ik zo min mogelijk koolhydraten, dus geen brood, aardappels, pasta, rijst etc. Maar wel veel groenten (ook weer met een lage glycemische waarde), paddenstoelen, eieren, kaas, soms vlees of vis (haring, makreel of zalm, sashimi met zeerwiersalade bijv.). Ik maak vaak soepjes, salades of omeletjes. Heel snel en simpel en ik gebruik vaak ook restjes groenten van de vorige dag. Op speciale momenten neem ik weleens koolhydraat verlaagd brood van Bakker Harry de Groot in Purmerend** dat is heel erg lekker en bevat maar 6g per 100g koolhydraten van het goede soort, dat kan zo nu en dan best. (Bij supermarkt koolhydraat verlaagd brood ligt dat veel hoger.)
 • ’s Avonds kook ik ook weer met zo min mogelijk koolhydraten en eet ik veel lekker klaargemaakte groenten die een lage glycemische waarde hebben met paddenstoelen, vis, vlees, eieren, kaas etc. Dus geen pasta, rijst, bonen, brood of andere graan producten. Wat ik wel eet is allemaal erg lekker en het enige waar ik bij de lunch en avondmaaltijd dus heel fanatiek op let is dat er echt heel erg weinig koolhydraten in zitten. Een paar voorbeelden:  
 • hartige taart, maar dan zonder deeg
 • al of niet gegratineerde ovenschoteltjes van groenten met (of zonder) vis, kip of vlees.
 • stoofpotjes of tajines van groenten met kip, vlees of vis
 • stamppotjes op basis van knolselderij in plaats van aardappels
 • bloemkoolrijst met een lekkere curry van groenten en garnalen of kip
 • risotto, pilaf of nasi van bloemkoolrijst
 • “mock”pasta van courgette of aubergine met een lekkere Bolognese saus of paddenstoelen
 • Gebakken of gegrilde groenten en vis, vlees of bijv. eendenborst.
 • Om de maaltijden en soepen aan te kleden maak ik toppings zoals verse salsa, guacamole, lente-uiringetjes, verkruimelde witte kaas (feta o.i.d.), geroosterde pompoen- of zonnebloempitten, sesamzaad, geroosterd komijnzaad (al of niet in olijfolie), spekjes, eierkruim, fijngehakte paprika, komkommer of bleekselderij, gehakte kim chi.
 • Pas zo’n 4 uur na het ontbijt, lunch of diner eet ik pas weer iets. Behalve dan soms wat rauwkost als ik een beetje flauw wordt. Als we ’s avonds erg laat eten (dat gebeurt nog al eens) neem ik een stukje kaas (harde of zachte) een paar olijven, wat plakjes komkommer, radijsjes of een bouillonnetje.
 • Ik drink op dieetdagen geen alcohol. Wel zwarte koffie of thee zonder suiker en melk, 0% sugar siroop en zero sugar frisdranken (life savers zijn dat, vooral de tonic, tonic grapefruit en bitterlemon, die hebben wat je noemt lekkere volwassen smaken en de chemische nasmaak die dit soort frisdranken vroeger hadden is eraf). 
 • Suiker voeg ik nooit toe (dus ook geen honing etc.) en ik let er goed op dat ik alleen kant-en-klare producten gebruik die geen of maar heel weinig suiker en koolhydraten bevatten.
 • Eén dag in de week ga ik even helemaal los met “gewoon” eten en een lekker glas wijn (of 2 of 3..). Dat maakt dat ik het dieet kan volhouden.
 • Daarnaast beweeg ik zoveel als ik kan. Dat is noodzakelijk en zie ik duidelijk terug op de weegschaal.

Al met al een heerlijk, makkelijk te volgen dieet met een prachtig resultaat in afgevallen pakjes boter!

*https://gezondheidenvoeding.nl/glycemische-index-lijst-glycemische-lading/

* https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx#:~:text=De%20glycemische%20index%20(GI)%20is,producten%20met%20een%20lage%20GI

** https://www.facebook.com/EchteBakkersHarryDeGroot/

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *