Blog

St Patrick’s Day At Home

Terwijl wij op 17 maart naar de stembus gaan, vieren alle Ieren St Patrick’s day, de beschermheilige van Ierland . Deze dag is voor de Ieren net zoiets als koningsdag voor ons.

Blog

St Patrick’s Day At Home

Terwijl wij op 17 maart naar de stembus gaan, vieren alle Ieren St Patrick’s day, de beschermheilige van Ierland . Deze dag is voor de Ieren net zoiets als koningsdag voor ons.

St Patrick’s Day At Home

Ze vieren dit feest gebroederlijk op straat en genieten van parades, feesten, kermis, concerten en schitterend vuurwerk. Dat alles onder het genot van lekkere hapjes, veel Iers bier (Guinness) en Ierse whiskey. Ook buiten Ierland! Over de hele wereld vieren ook niet Ieren enthousiast dit aanstekelijke feest. Vooral in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Duitsland. Ook in ons land groeit de belangstelling voor St Patricks Day. Dit jaar is natuurlijk alles anders dan anders, dus zal St Patricks Day net als alle andere feestdagen wereldwijd vooral binnen met de familie gevierd worden: St Patricks Day At Home.

Pub & Street Food show

Bord Bia – Ierse Food Board – maakte er een klein feestje voor de culinaire pers van met een heuse online Pub & Street Food show vanuit het binnenkort te openen WSHS-hotel in Gouda. Vooral ook om de warme (handels)band tussen Ierland en ons land te vieren. In de prachtige nieuwe keuken gaven de chefs Martijn Kajuiter en Rogér Rassin een flitsende kookshow met een heel nieuwe generatie streetfoodgerechten op basis van Ierse producten. Martijn Kajuiter heeft 13 jaar in Ierland gewoond en bezorgde The Cliff House een Michelinster. Hij bereidde een heerlijk uitziend hapje van crouton van versgebakken sodabrood met gerookte Ierse rosbief, kruidensalade, bladpeterseliemayonaise en whiskey  en Gestoomde Bapao gevuld met in Guinness gegaarde Ierse rundersukade en spicy ketchup. Ook Rogér Rassin is regelmatig in Ierland te vinden. Hij maakte Briochebroodjes Smash Burger met homemade ketchup en black cheddar en Gegrilde pitabroodjes gevuld met Ierse bavette, rodekoolsalade, mierikswortel-peterseliecrème en krokante uitjes. Het water liep me tijdens deze inspirerende online kookshow uit de mond! Heel jammer dat we de gerechten niet konden proeven. Volgend jaar beter!

Zelf soda bread maken is helemaal niet moeilijk. Lees hier het recept dat Tilly eerder al schreef: Iers Soda bread

Voor wie St Patrick’s Day thuis wil vieren, organiseert Bord Bia dit jaar het online thuisfestival St Patrick’s Day At Home. Een klein online festival om er toch een groot feest van te maken vandaag. Op de website www.irishbeef.nl/st-patricks-day is te zien wat er allemaal te beleven valt: er zijn een kooktent, fotohokje, taaltent, muziekpodium, er worden Ierse verhalen verteld, en nog veel meer.

YouTube video
Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *