Dit zijn twee recepten, vandaar dat de ingrediëntenlijst misschien wat lang lijkt. Het zijn echt heel lekkere gehaktballetjes. En behoorlijk makkelijk te maken, de dille en de nootmuskaat geven de balletjes een mooie smaak. Ik moet meteen iets bekennen. Ik heb de saus verdubbeld. Heel lekker om met stokbrood in de saus te dopen. De wortelsalade is ook een topper en prima van tevoren te maken. Zelfs iets beter, dan kan de dressing een beetje vermengen met de wortels. Voor de balletjes geldt hetzelfde, bewaar ze na het bakken afgekoeld in de koelkast en maak de saus de volgende dag. Maar… was je pan niet af. Anders mis je de aanbaksels en die maken de saus altijd lekkerder. Gewoon op het fornuis laten staan.
Bereidingswijze
- Deense gehaktballetjes
- Meng ui, knoflook, allspice, nootmuskaat, 5 eetlepels dille, ei, broodkruim, zout en peper door elkaar. Meng er dan het gehakt door. Meng goed, maar probeer het niet te lang te doen. Vorm er 20 kleine balletje.
- Verhit de olie op middel vuur en bak de helft van de balletjes rondom bruin in 8-10 minuten. Schep ze eruit met een schuimspaan en leg ze op keukenpapier. Herhaal met de rest van de balletjes.
- Lepel de eventueel aanwezige olie uit de pan, maar laat de aanbaksels zitten. Voeg de bouillon en de cognac toe terwijl je de aanbaksels losroert. Laat 1 minuut pruttelen. Roer de crème fraîche erdoor, samen met de overgebleven dille, een snufje nootmuskaat en wat peper uit de molen. Kook, al roerend, ongeveer 3 minuten. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze op zacht vuur nog 10 minuten garen. Schep de saus zo af en toe over de balletjes. Laat de saus niet te dik worden.
- Deense wortelsalade
- Meng de azijn, mosterd, suiker met wat zout en peper in een grote kom (de geraspte wortels komen er straks bij). Voeg nu al kloppend de olie langzaam toe tot de dressing wat dikker wordt. Roer er de peterselie, gember en gembersiroop door.
- Voeg de geraspte wortel toe en meng goed met de dressing. Dek de schaal af en zet in de koelkast tot gebruik.