Makarons (Frans: Macarons) maken is niet moeilijk, maar wel een secuur werkje. Neem dus vooral de tijd. Naarmate je het vaker doet zal het sneller gaan. Gesteriliseerd eiwit is te koop in de supermarkt, kijk in het zuivelkoelvak. Weeg alle onderdelen nauwkeurig af.
Bereidingstijd: 3 – 4 uur
Voor ca. 18 makarons van 4 cm.
Bereidingswijze
- Zeef het amandelmeel en de poedersuiker boven een kom en meng het. Voeg eventueel kerriepoeder en een snuf zout toe.
- Maak een grote kom en de gardes van de mixer vetvrij met citroensap of azijn. Klop het eiwit met de mixer heel stijf, voeg geleidelijk de tafelsuiker toe. Klop er op het laatst enkele druppels gele kleurstof door. Spatel de helft van het eiwit met een deegschraper (halve maan of spatel) door het amandelmengsel. Voeg de rest toe en meng tot een glad mengsel. Het deeg moet als een lint vloeien.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Plak het papier aan de vier punten vast aan de bakplaat met een likje beslag. Doe het beslag in de spuitzak. Spuit kleine hoopjes (ca. 2 cm) beslag op afstand van elkaar op het bakpapier. Het beslag loopt uit. Tik eenmaal met de bakplaat op de ondergrond om luchtbelletjes te verwijderen. Laat de gespoten makarons nu 30 – 40 minuten onafgedekt rusten. Heb je na deze tijd nog puntjes op je beslag (iets te dik), tik ze plat met een theelepel die even onder de warme kraan is gehouden.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bak de makarons in ca. 15 minuten gaar. De makarons zijn gaar als u ze met een pannenkoekmes van de plaat kunt steken. Probeer met één. Laat 5 minuten afkoelen en steek de rest van de plaat.
- Vulling: Roer de boter zacht en roer er garam masala, fijngesneden koriander, cayennepeper en wat zout door.
- Klop het ei los en klop door de maïzena tot een glad mengsel. Breng in een sauspan de slagroom met de tikka masala kruidenpasta aan de kook. Zet het vuur laag. Roer nu lepel voor lepel de room door het maïzenamengsel. Giet alles terug in de pan en laat binden tot een sausje. Blijf erbij en klop goed! Neem de pan eventueel even van het vuur als het te snel gaat. Giet in een kom en laat afkoelen (ca. ½ uur). Roer dan de kruidige boter erdoor en laat opstijven. De vulling kan in de koelkast te stijf worden. Laat dan eerst weer op kamertemperatuur komen.
- Afwerking: Schep of spuit een dotje vulling op 1 makaronhelft en druk de tweede helft erop.
Zoete vulling van zoute karamel en pinda’s. (Ottolenghi): Hak 40 g geroosterde pinda’s korrelig. Roer door 150 g Dulce de leche. Dat is karamelpasta gemaakt van zoete gecondenseerde melk die in de supermarkt wordt verkocht. Breng op smaak met (zee)zout. Bestrijk hiermee de helft van de makarons. Zet de andere helft erop.
Chocolademakarons: Voeg 14 g cacaopoeder toe aan het poedersuikermengsel en zeef mee. (gebruik geen kleurstof of kerrie) Hak 100 g pure chocolade in stukjes. Breng 75 ml slagroom aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de chocolade oplossen in de room. Er mag een lepel likeur in (chocolade of sinaasappel) of rum. Laat afkoelen en opstijven.