Sloe gin – spreek uit slow gin – is op het ogenblik helemaal hip. Deze al eeuwenoude likeur op ginbasis, wordt in Engeland vooral gedronken rond kerst . Vroeger was sloe gin altijd homemade. Nu kun je het bij de slijter kopen. Of ook weer zelf aan de slag gaan. Sloe gin zelf maken is een werkje voor in de zomer. Zoek een sleedoornstruik met bessen in de buurt en pluk er per fles zo’n 250-300 gram sleedoornbessen af en één lange, stekelige doorn. Spoel de sleedoornbessen in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Daarna ga je er eens rustig voor zitten en prik je met de doorn in elke bes enkele gaatjes en laat ze één voor één in de fles vallen. Prik zoveel bessen dat de fles voor een derde gevuld is. Voeg door een trechter zoveel suiker toe dat de bessen met een flinke laag suiker bedekt zijn. Sommige recepten spreken van evenveel suiker als bessen, andere houden het op ongeveer de helft. Tot slot schenk je de fles vol met gin. Sluit de fles af en schud goed. Schud de fles de eerste veertien dagen een paar keer per dag. Hierdoor lost de suiker langzaam op en kleurt de gin langzaam rood. Laat de fles met sloe gin nog tenminste 3 maanden in het donker staan tot de likeur met kerst een prachtig rood is. Heerlijk als likeurtje bij de koffie, als night cap, in cocktails en over desserts!
Wie er deze zomer niet toe gekomen is zelf sloe gin te maken kan nu wel nog zelf cranberry wodka maken: Hak 340 gram verse cranberry’s in de keukenmachine tot grove stukjes en snijd een biologische sinaasappel in grove stukken. Meng de cranberry’s en stukken sinaasappel in een grote weckpot met 350 g suiker en steek er een kaneelstokje tussen. Schenk er 400 ml wodka bij en zet de pot 3 weken op een donkere plek. Schud de pot 2 keer per dag. Schenk na deze 3 weken de likeur door een zeef bekleed met kaasdoek of keukenpapier in een kom. Druk hierbij zoveel mogelijk vocht uit de cranberry’s. Schenk de cranberrylikeur vervolgens door een trechter in een schone fles en geniet er nog deze kerst van!