Primeur! In Engeland hebben ze een pitloze avocado geïntroduceerd bij Marks&spencers. Avocado’s zijn hot en hip. Er is zelfs een restaurant dat de ‘Avocado show’ heet in Amsterdam. Pitloze avocado’s konden ook niet uitblijven. Het schoonmaken van een avocado is niet ingewikkeld, wel kan het een gevaarlijk klusje zijn omdat je op de gladde pit kunt uitschieten. De vele ongelukken in de keuken met deze vrucht hebben er voor gezorgd dat er een pitloze avocado is ontwikkeld. De gezonde vrucht heeft een iets andere vorm dus voor mij nieuwe inspiratie voor receptontwikkeling. En waarschijnlijk ook heel handig om deze wraps mee te maken.
Auteur
Yolanda van der Jagt
Over de auteur
Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl
Lees meerOntdek nog meer lekkere recepten
Gastauteur Sonja van de Rhoer: Nadia’s broccolisalade met citroendressing
Deze salade is een van de gerechten op de kaart van The Eatery in Somerset West in Zuid-Afrika. Een restaurant waar uitstekend wordt gekookt - alles vers, veel vegetarisch - en waar de prijzen, ook van de mooie wijnen, laag zijn. Verrassend vernieuwende hoofdgerechten ruim onder de €10,-. Chef-kok is Tiaan Langenegger, echtgenoot van de vrouwelijke wijnmaker Nadia Barnard van het nabijgelegen Waterkloof Wine Estate. Twee jonge gepassioneerde mensen die leven voor goed, gezond, lekker en duurzaam eten en drinken. De wijnen van Waterkloof, geven weer wat de bodem en het klimaat (terroir) biedt. Biodynamische wijnen die met respect voor de natuur worden gemaakt. In de wijngaarden wordt met zeven paarden gewerkt voor het onderhoud. Nadia Barnard: ‘Ik geloof dat een grote wijn in de wijngaard wordt gemaakt. We maken gezonde wijnen, hiervoor heb je een bodem vol leven nodig. Door op biodynamische wijze te werken met gebruik van compost van onze eigen koeien en kippen, verkrijgen we kwalitatief zeer goede druiven. Mijn doel is zo voorzichtig mogelijk met deze druiven om te gaan en er een zo mooi mogelijke wijn mee te maken.’ Deze salade is heerlijk als voorgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2 personen.
Lees meerAppel “crumble” met kardemom
Met de James Grieve appels uit de tuin van mijn zus heb ik een lekkere appel crumble met kardemom als toetje gemaakt. Deze stevige zurige appel vind ik heerlijk om mee te bakken. Net als de Jona Gold, Granny Smith en de oude vertrouwde Goudrenet natuurlijk. Maar een iets zoetere Elstar of Alkmene (deze moet na de pluk snel op, maar is wel een heel lekkere appel) zijn ook uitstekend. Als ik deze zoetere appels gebruik voeg ik wel wat extra citroensap toe. Deze Engelse “apple crumble” is een van de lekkerste toetjes die ik ken. Al toetje, van mij mag het - net als zoveel andere Engelse baksels die ze daar als dessert eten - ook bij de koffie of de thee! Heerlijk met “Clotted Cream”. Deze dikke room is oorspronkelijk de room die aan de wand van melkbussen bleef hangen, vooral bekend uit Cornwall waar het bij scones met jam wordt gegeten. Mascarpone is er ook lekker bij of - en dat ook echt Engels – warme custard. 6-8 porties Bereidingstijd ca. 20 minuten + 25-35 minuten bakken
Lees meerGastauteur Emilie van der Woerd: Kruidige portobello met ham en ei
Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak, opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen… Ik ging meteen op pad en kwam thuis met een enorme zak verschillende paddenstoelen. Met deze grote, wat wild uitgevallen portobello‘s maakte ik dit heerlijke gerechtje, dat het goed doet bij een uitgebreide zondagsbrunch. Je kunt deze gevulde portobello’s ook serveren als hoofdgerecht met een lekkere salade erbij. Eet je liever vegetarisch, dan kun je de ham vervangen door plakken jong belegen kaas, brie of rondjes verse geitenkaas. Ik kook graag uit de losse hand en knip wat kruiden uit de tuin. Hier heb ik verse rozemarijn, tijm en bieslook gebruikt, maar je kunt ook verse peterselie, dragon of venkel gebruiken. Ik heb deze portobello’s natuurlijk in de oven gegaard op mijn CedarWood Oven Plank. Het cederhout geeft de paddenstoelen een extra geurig aroma. Maar je kunt de portobello’s ook elk in een laag ovenschaaltje zetten. De portobello’s op de foto moeten nog de oven in, maar het geheel blijft er net zo mooi uitzien. Geschreven door gastauteur: Emilie van der Woerd. Bezoek
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.