Blog

Koken in de snelkookpan is snel, gezond en lekker

Mijn snelkookpan sist, sputtert en stoomt. Het is een fijne pan die ik al ik weet niet hoelang in huis heb en regelmatig gebruik. Vaak lokt dat gesprekken over koken uit. ‘Gebruik jij een snelkookpan?’ Alsof het over iets misdadig gaat. Ja, ik gebruik regelmatig een snelkookpan. Ik koop bijvoorbeeld nooit gekookte bieten, alleen maar

Blog

Koken in de snelkookpan is snel, gezond en lekker

Mijn snelkookpan sist, sputtert en stoomt. Het is een fijne pan die ik al ik weet niet hoelang in huis heb en regelmatig gebruik. Vaak lokt dat gesprekken over koken uit. ‘Gebruik jij een snelkookpan?’ Alsof het over iets misdadig gaat. Ja, ik gebruik regelmatig een snelkookpan. Ik koop bijvoorbeeld nooit gekookte bieten, alleen maar

Koken in de snelkookpan is snel, gezond en lekker

Mijn snelkookpan sist, sputtert en stoomt. Het is een fijne pan die ik al ik weet niet hoelang in huis heb en regelmatig gebruik. Vaak lokt dat gesprekken over koken uit. ‘Gebruik jij een snelkookpan?’ Alsof het over iets misdadig gaat. Ja, ik gebruik regelmatig een snelkookpan.

Ik koop bijvoorbeeld nooit gekookte bieten, alleen maar rauwe en het koken van deze groenten kost normaal gesproken een uur, winterbieten tot zelfs 1½ uur dus dan is de snelkookpan superhandig. Maar ook voor stoofvlees, hutspot met klapstuk, bouillon en erwtensoep is zo’n pan een uitkomst. De kooktijd wordt in een snelkookpan tot 1/3 van de oorspronkelijke kook/stooftijd gereduceerd en dat is, in een tijd dat we het allemaal erg druk hebben en zeker door de weeks weinig tijd besteden aan het koken, mooi meegenomen. Bovendien is koken in een hogedrukpan ook nog eens goed voor het milieu. Je gebruikt immers veel minder energie.

Toen ik tijdens een perspresentatie een snelkookpan met app en een timer die communiceert met je telefoon of iPad gedemonstreerd kreeg wilde ik die heel graag zelf uitproberen. Er waren meer enthousiastelingen dus ik mocht de pan twee weken testen, daarna moest hij weer retour. De Fissler vitavit snelkookpan met bijbehorende vitacontrol digital (een soort digitale kookwekker) werd gebracht. De Cooking App werd gedownload op mijn telefoon. Na een korte demo en de melding vooral de risotto te proberen kon ik zelf aan de slag.

Enthousiast spitte ik het eenvoudige menu van de app door dat bestaat uit basisrecepten voor snelkoken, stoomkoken en een flink aantal complexere recepten. Van groenten en salades tot aan desserts, allemaal bereid in de hogedrukpan.

Een risotto stond als eerste op het menu. Net als in een gewone pan moet je ook in de snelkookpan eerst de ui, knoflook en rijst fruiten. Maar vanaf dat je de vloeistof toevoegt wordt het bereidingsproces anders. In één keer gaat alle vloeistof in de pan (iets meer dan je gewend bent), je sluit de pan en brengt deze onder druk. Gelijktijdig plaats je ook de vitacontrol digital op de pan en selecteer je ‘kooktijd overnemen’ in de app. Vanaf dit moment nemen de app en je telefoon (of iPad) het kookproces over. Ik moest enorm wennen aan de waarschuwingspiepjes die de app ten gehore bracht. Als de kooktijd begint, als het vuur en dus de druk te hoog wordt, als het gerecht klaar is. Ik werd er in het begin doodzenuwachtig van.

In mijn oude vertrouwde snelkookpan kook ik op gevoel en met een kookwekker die zich één keer laat horen. Nu werd ik regelmatig bij de les gehouden door mijn telefoon. Dat was even wennen. Het luide standaard waarschuwingssignaal heb ik al snel zachter gezet en omgezet naar een wat vriendelijker soort. En alles went, ook een snelkookpan die via je telefoon laat weten hoe het met hem en de inhoud van de pan gesteld is.

Na drie snelkookgerechten, wat stoomgerechten en een paar recepten uit de app was ik gewend en profiteerde ik uiteindelijk veel langer dan twee weken van het gemak van twee van die fijne hogedrukpannen in huis. En een risotto bereiden in de snelkookpan is inderdaad een uitvinding! In ongeveer 10 minuten, waarvan 5-7 minuten onder druk koken, heb je een lekkere smeuïge risotto klaar. Maar ook nu de vitavit weer retour is maak ik nog meer gebruik van mijn oude hogedrukpan en bereid ik ook de steamed puddings, flans en peulvruchten in mijn meer dan 16 jaar oude Fissler hogedrukpan.

En zou ik iemand aanraden een hogedrukpan aan te schaffen? Met een tijdwinst tot 70% en een energiebesparing tot 50%, het behoud van vitamines, mineralen, voedingsstoffen en smaak is het aanschaffen van een snelkookpan zeker aan te bevelen. Welke je kiest ligt aan wat je kunt/wilt besteden. Maar ik raad je wel aan voor een gerenommeerd merk te gaan. Met de tijd heb je weleens een nieuwe afsluitring nodig en bij grote merken als Fissler zijn die lange tijd voorradig en na te bestellen. Let er ook op dat ze een automatische beveiliging hebben. De Fisslerpan met de vitacontrol digital heeft als voordeel dat er in de app veel recepten en bereidingswijzen zitten die je kunt gebruiken, dat maakt het gebruik van een hogedrukpan eenvoudiger, zeker als je er nog nooit mee gewerkt hebt.

De goedkoopste Vitavit premium 4.5 ltr. met vitacontrol digital en met 3 jaar garantie kost € 399,-. Een eenvoudige Fissler Vitaquick 4.5 ltr. hogedrukpan heb je voor zo’n € 119,-. Beide pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen incl. inductie. Voor meer info over Fissler snelkookpannen klik hier

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *