Blog

Mijn Frankrijk

‘Mijn Frankrijk’, dat is de titel van het nieuwe boek van Onno Kleyn. Dit boek gaat zoals Onno zelf in zijn inleiding schrijft: ‘ … over Frankrijk en over eten. Het is een verzameling verhalen en verhaaltjes, sommige over mijzelf, andere over geschiedenis, over landschappen, over tradities '

Blog

Mijn Frankrijk

‘Mijn Frankrijk’, dat is de titel van het nieuwe boek van Onno Kleyn. Dit boek gaat zoals Onno zelf in zijn inleiding schrijft: ‘ … over Frankrijk en over eten. Het is een verzameling verhalen en verhaaltjes, sommige over mijzelf, andere over geschiedenis, over landschappen, over tradities '

Mijn Frankrijk

‘Mijn Frankrijk’, dat is de titel van het nieuwe boek van Onno Kleyn. Dit boek gaat zoals Onno zelf in zijn inleiding schrijft:  ‘ … over Frankrijk en over eten. Het is een verzameling verhalen en verhaaltjes, sommige over mijzelf, andere over geschiedenis, over landschappen, over tradities. Nieuwsgierigheid leidt tot kennis en die leidt tot meer plezier, achter je fornuis en in je leunstoel. Het gaat over kaas, over forellen, over dorpen, akkers, kruiden, stenen, biefstuk, wegen, restaurants, boter en boerderijen. En over mensen …’

Eindelijk weer naar Frankrijk

Toen wij ons na 10 lange maanden eindelijk weer in ons huis in de Perigord nestelden, bedacht ik me dat ik vergeten was dit nieuwe boek van Onno Kleyn te bestellen. Want er is niets leuker dan zo’n boek over Frans eten en de Franse eetcultuur daadwerkelijk in Frankrijk te lezen. Je herkent je in de verhalen en wordt meteen ook uitgedaagd om met de recepten, die door het boek heen zijn gestrooid, aan de slag te gaan. Die zijn vaak verrassend simpel te maken en nog verrassender van smaak. Want juist daar zijn de Fransen goed in!

La Poste op haar snelst

Maar lang hoefde ik hierover niet in de rats te zitten, Onno stuurde me het boek per omgaande vanuit zijn stek in La douce France naar het mijne. En voor één keer werkte ‘La Poste’ mee en had ik ‘Mijn Frankrijk’ binnen een dag in huis. Dagenlang heb ik heerlijk zitten bladeren en genoten van al Onno’s verhalen en recepten.

Mijn eigen Frankrijk

Al lezend bedacht ik me, dat in de twintig jaar dat we zeker twee tot drie maanden per jaar hier in de Perigord vertoeven, ik ook zelf een eigen ‘Mijn Frankrijk’ heb gecreëerd. En ook regelmatig over mijn belevenissen hier heb geschreven. En niet te vergeten recepten. Dat maakt Onno’s boek voor mij des te leuker, want behalve dat ik geniet van Onno’s verhalen, schieten me ook steeds weer eigen Franse culinaire anekdotes te binnen. En dat zal elke Francofiel hebben die dit inspirerende boek leest.

Lamsvlees, honing, biologische groenten & eend

Ik moet meteen denken aan het verse lamsvlees, de merguez en honing zo van de boer uit ons eigen gehucht. Jammer genoeg is de boer na lange jaren hard werken gestopt met zijn lammeren. Voor zijn plezier verbouwt hij nu biologische groenten. Regelmatig ligt er nu een mooie krop sla, een flinke bos verse kruiden, een zak sperziebonen of een grote pompoen op ons stoepje. Hij heeft ons een andere boer aangeraden om daar biologisch lamsvlees te kopen. Onze eerste bestelling wordt morgen gebracht. Zo gaat dat hier. Op de markt kopen we magret de canard, overheerlijke eendenrillette en cuisses de canard van een ‘goede’ eendenfarm. En als we zin hebben in vis, gaan we gezellig lunchen bij de forellenvijver van Frederiq.

Dolle geiten

Het grappigste dat ik hier met een goede culivriendin beleefde, was het bezoek aan een geitenboerderij. Al toen we het terrein opreden werden we omringd door een ‘horde’ geiten, die toen we de deuren van de auto openden, meteen over de vriendin naar binnen begonnen te klimmen. Die geiten maakten ons ook het aanbellen onmogelijk. Dat we niet meer konden van het lachen, maakte het alleen maar erger. Gelukkig hoorde de kaasmaakster het luidkeelse gemekker en gingen we even later met een enorme hoeveelheid verse geitenkaas naar huis.

Een heerlijk boek

Elke keer als ik ‘Mijn Frankrijk’ van Onno opensla, geniet ik weer van zijn verhalen en anekdotes. Een heerlijk boek om steeds weer open te slaan en een stukje te lezen. En om uit te koken natuurlijk! De recepten zijn eenvoudig te maken. Echt Franse kost!

Bestel hier:

Mijn Frankrijk verhalen & recepten door Onno Kleyn.

ISBN 978 90 388 0991 5

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer
  1. Leuk om te lezen. Er staan mij ook nog wel wat herinneringen bij. Met de culi-dames heerlijk en vooral gezellig eten, en afkoelen in het plastic zwembad-:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *