Blog

Lekker eten met smaak

Over smaak valt niet te twisten maar hoe zit het nu eigenlijk met smaak. Het houdt mij in ieder geval al jarenlang bezig. Natuurlijk omdat lekker eten en smaak alles te maken heeft met mijn beroep als culinair publicist maar ook omdat ik lekker eten een uitermate prettige bezigheid vind. Smaakontwikkeling begint al in de

Blog

Lekker eten met smaak

Over smaak valt niet te twisten maar hoe zit het nu eigenlijk met smaak. Het houdt mij in ieder geval al jarenlang bezig. Natuurlijk omdat lekker eten en smaak alles te maken heeft met mijn beroep als culinair publicist maar ook omdat ik lekker eten een uitermate prettige bezigheid vind. Smaakontwikkeling begint al in de

Lekker eten met smaak

Over smaak valt niet te twisten maar hoe zit het nu eigenlijk met smaak. Het houdt mij in ieder geval al jarenlang bezig. Natuurlijk omdat lekker eten en smaak alles te maken heeft met mijn beroep als culinair publicist maar ook omdat ik lekker eten een uitermate prettige bezigheid vind.

Smaakontwikkeling begint al in de baarmoeder, het ongeboren kind krijgt smaak al vanaf het allereerste begin van zijn/haar moeder mee. Eet je als moeder pittig tijdens je zwangerschap dan zal jou kind dit later ook sneller waarderen. Dit geldt vanzelfsprekend dus voor alle smaken, ook voor zoete en zoute producten. Buiten de smaak die je je van je moeder meekrijgt is er natuurlijk ook smaakontwikkeling na de geboorte.

Heb je wel eens stil gestaan bij het feit dat veel kinderen gruwelen van spruitjes en de meeste kleintjes aardbeien vanaf de allereerste kennismaking lekker vinden? En dat diezelfde spruitjes op latere leeftijd vaak wel gewaardeerd worden. Smulden we ooit van een witte boterham met margarine en speculaasjes, op latere leeftijd moeten we er niet meer aan denken. Onze smaak verandert dus in de loop der jaren en telkens dat ene hapje dat je als kind moet proeven om je goeie wil te tonen is zo gek nog niet.

Ook gemak speelt een belangrijke rol. Kochten onze grootmoeders hun groenten nog bij de groenteman, vlees bij de slager en vis bij de visboer en kookte zij daar een lekkere maaltijd van. Wij kunnen voor alles, maar dan ook echt zowat alles, bij de supermarkt terecht. Bovendien verkopen ze daar ook al die handige producten waarmee je nog sneller en eenvoudiger een maaltijd kunt bereiden. Vaak halffabrikaten die het ons o zo gemakkelijk maken maar die hoofdzakelijk te zout of te zoet smaken. En we proeven vaak niet eens meer dat zo’n product teveel zout of suiker bevat en eigenlijk helemaal niet zo lekker is. Kijk maar eens op de achterzijde van een fles tomatenketchup!

Om het ons makkelijk te maken zijn er in de loop de jaren diverse keurmerken ontwikkeld. Keurmerken die voldoen aan eisen voor duurzaamheid, eerlijke handel, natuur & milieu, herkomst & kwaliteit en gezondheid. Inmiddels zijn het er zoveel dat je bijna door de bomen het bos niet meer kunt zien (op http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx kun je meer lezen over de diverse keurmerken die gehanteerd worden).

Mijn voorkeur gaat uit naar mooie seizoensproducten uit eigen land, die ook nog eens lekker smaken, zoals bijvoorbeeld op smaak geteelde aardbeien, de Notaris appel, honing van de imker, de Chaamse hoen en de Kemper Landhoen, vlees van het Drentse heideschaap, geiten en waterbuffelvlees en het Livar varken. Groenten op smaak geteeld en niet op uiterlijk en kazen als de boeren Goudse oplegkaas, de Machère, een mooi geitenkaasje van De Oude Streek en de Remeker van melk van Jerseykoeien. Allemaal smakelijke en/of ambachtelijke producten die je helaas niet bij elke supermarkt zult tegenkomen maar waar naar je op zoek moet gaan. Net als tijdens de vakantie in het buitenland. Dan vinden we het heel gewoon om een flesje wijn of een stuk kaas bij een boer te halen, markten te bezoeken en een straatje om te lopen omdat daar toch echt de lekkerste bakker zit, dan nemen we er ook de tijd voor. Dat zouden we ook vaker in eigen land moeten doen, op zoek gaan naar die mooie smakelijke producten van Nederlandse bodem, want dan eet je pas echt bewust en lekker. Bovendien wordt dat steeds eenvoudiger omdat er steeds meer boerenmarkten bijkomen. En voor diegene die echt geen tijd hebben om uitgebreid te shoppen, veel bedrijven hebben een (eigen) webwinkel waar je hun eigen en vaak ook andere streekproducten kunt kopen.

Veel speurplezier en vind je een zo’n mooi & lekker product deel het met ons op de site of op onze Facebookpagina.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *