Jonge Zeeuwse worden de unieke eenjarige mosselen genoemd die dit najaar tijdelijk verkrijgbaar zijn. De eenjarige mosselen hebben een kleine, volle schelp en een romige smaak. Dankzij de uitzonderlijke zaadval in 2024 is deze tijdelijke delicatesse dit najaar ruim beschikbaar.
De Jonge Zeeuwse is geen mossel voor de klassieke dampende pot, maar voor verfijnde gerechten om te delen – tapasstijl, apéro-style zoals in België en Frankrijk. Ideaal voor kleine, smaakvolle hapjes, passend bij de herfstsfeer.
Het verschil met de klassieke oogst
Het bijzondere aanbod is er niet elk jaar. In 2025 is er echter een groot aanbod als gevolg van de historische grote zaadval van het voorjaar 2024. De cyclus van de mossel begint bij een zaadval in het voorjaar. De ‘normale’ nieuwe oogst betreft tweejarige mosselen die vanaf juli geoogst worden nadat zij zijn hersteld van hun voortplanting in het voorjaar.
Duurzaam geproduceerd eiwit
De jonge mosselen zijn niet alleen smaakbommetjes, ze scoren ook goed qua duurzaamheid. Mosselen hebben de laagste ecologische voetafdruk van alle dierlijke eiwitbronnen. De Zeeuwse mosselkweek is bovendien MSC-gecertificeerd en biologisch.
Auteur
Tilly Sintnicolaas
Food communicatie professional
Over de auteur
Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl
Ontdek nog meer lekkere recepten
Mosselen in koekenpan, maar niet gebakken
Een goddelijk gerecht van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Het seizoen van de mosselen van Nederlandse bodem duurt van de zomer tot de lente, dus ook nu is het nog mosseltijd. Ter variatie op de traditionele mosselpan hier een geweldig recept van Sergio Herman: mosselen uit de koekenpan. Hij demonstreerde deze heerlijke, super makkelijke bereiding eens voor Belgen tijdens een sessie in de Nederlandse Mosselveiling in het Zeeuwse Yerseke. Belgen zijn de grootste fan van onze Zeeuwse mosselen. Zie het filmpje dat de Belgische tv-zender ervan maakte. Sergio Herman spreekt van een goddelijke gerecht. Hoe simpel kan lekker zijn! Voor meer bereidingswijzen of tips over mosselen kijk wat José eerder schreef of ga naar
Lees meerMosselen met amandel-peterseliesaus
Het is mosseltijd! Eigenlijk de hele zomer al, want de R in de maand is allang geen voorwaarde meer om van mosselen te kunnen genieten. Nu mosselen in koelwagens vervoerd worden, zijn ze in het hele land – en niet alleen in Zeeland zoals vroeger – van juli tot in april te koop. Maar goed, gewoontes hebben tijd nodig om te slijten. Ook bij mij. Dus deze week gewoon een lekker mosselrecept, omdat het septembeR is en omdat mosselen eten zo ontspannen en gezellig is. Het is een goed mosseljaar, de mosselen zijn mooi groot en vol. En superlekker! Even een weetje, de kleur van het mosselvlees zegt niets over de kwaliteit en smaak. De ene mossel kan heel bleek zijn en de andere donker oranje-geel, maar ze zijn even lekker. Mosselen klaarmaken is tegenwoordig echt een fluitje van een cent. Nu mosselen min of meer panklaar worden aangevoerd, hoef je mosselen niet meer stuk voor stuk onder stromend water schoon te boenen en geen vervelende baardharen weg te snijden. Ook met het controleren of de mosselen wel goed zijn, kun je iets luchthartiger omspringen. Al kijk ik nog altijd of mosselen na het afspoelen wel vanzelf dichtgaan. Mosselen die niet dichtgaan tik ik even flink tegen het aanrecht. Vaak sluiten ze zich dan alsnog. Hierbij moet je wel rekening houden dat mosselen net uit de verpakking nog wat traag reageren. Als er echt geen beweging in zit, gooi ze dan weg. Kook mosselen in een grote, wijde pan met een dunne bodem. In één pan kun je 2 kilo mosselen tegelijk koken. Dit is voldoende voor twee tot drie personen. Kook voor meer personen de mosselen in 2 pannen of na elkaar. Mijn tip: Laat mosselen in hun eigen sop gaar sudderen. Tijdens het koken laten ze veel vocht los, dus extra vocht is niet nodig. Gebruik het mosselvocht als bouillon in soep en sausjes. Geniet van een ontspannen mosselmaal!
Lees meerMosselen met zure mosterdsaus
September is de maand voor verse mosselen. Nog even genieten van het zomergevoel. Kook de mosselen zoals je gewend bent of volg onderstaand recept. En maak er zo’n ouderwets lekkere zure mosselsaus met veel mosterd bij. Met stokbrood of frieten en een salade erbij een echte vrijdagavond maaltijd, die in 20 minuten op tafel staat.
Lees meerMosselen op de BBQ
Vier de zomer met mosselen op de BBQ. Zeeuwse mosselen lenen zich uitstekend om op de barbecue te worden bereid. Super makkelijk en super snel. Je kunt zelf spelen met het toevoegen van ingrediënten en smaak. Een ideaal voorgerecht. Per kilo mosselen kun je gemakkelijk 4-5 voorgerechtjes maken. Bereiden in pakketjes betekent dat de mosselen klaargestoomd worden, de unieke smaak van de Zeeuws mossel komt zo optimaal tot zijn recht.
Lees meerMosselen à la minuut gerookt met citrussalade en frietjes
Mosselen zijn makkelijk en op veel manieren, snel te maken. Voor dit recept heb ik ze à la minute gerookt in een eenvoudige rooktrommel op het fornuis. Ze zijn zo klaar! Je kunt ze met traditionele dipsausjes serveren, dat is altijd goed. Maar ik vind het leuk om het net even anders heel lekker te maken. Vandaar dit recept voor gerookte mosselen met citrus-salade. Als je geen rooktrommel hebt, kun je ook een grote (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven het zaagsel, onderin een rekje zet. Leg een velletje aluminiumfolie op het zaagsel. Dat is om het mosselvocht op te vangen. Frietjes bij mosselen zijn altijd goed. Ik maak ze het liefst zelf of ik ga naar een hele goede verse patatkraam op de markt in Amstelveen. Daar wordt patat ook ongebakken verkocht. Een wat minder zoete, aromatische Pinot Gris d’Alsace is een heerlijke wijn om erbij te schenken.
Lees meerDoe de mossel op z’n Grieks met Ouzo en Feta
Doe de mossel! Zo luidt de nieuwe mosselcampagne om meer mensen aan te sporen mosselen te eten. En terecht want mosselen zijn niet alleen lekker, maar ook heel duurzaam en gezond. Mosselen lenen zich prima voor gebruik in een pasta of curry, en natuurlijk als snelle bereiding in de (mossel)pan. Met de Doe de Mosselcampagne willen de Zeeuwse mosselkwekers de zichtbaarheid van hun product verbeteren en inspelen op de behoeftes van consumenten aan gemak, variatie en producten van een duurzame herkomst. Als het over mosselen gaat kunnen we nog veel van de Belgen leren. Recent kwam Jelle Beeckman, beter bekend als Belgische food influencer: The messy chef, met een heerlijke mosselrecept. Sindsdien heb ik dit recept al vaker gemaakt en al mijn gasten zijn er gek op. Ik deel het daarom graag met jullie: Doe de mossel op z’n Grieks met Ouzo en Feta
Lees meerKurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember
Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden. Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
