Mosselen à la minuut gerookt met citrussalade en frietjes

Mosselen à la minuut gerookt met citrussalade en frietjes

Mosselen zijn makkelijk en op veel manieren, snel te maken. Voor dit recept heb ik ze à la minute gerookt in een eenvoudige rooktrommel op het fornuis. Ze zijn zo klaar! Je kunt ze met traditionele dipsausjes serveren, dat is altijd goed. Maar ik vind het leuk om het net even anders heel lekker te maken. Vandaar dit recept voor gerookte mosselen met citrus-salade. Als je geen rooktrommel hebt, kun je ook een grote (oude) pan met deksel gebruiken, waarin je boven het zaagsel, onderin een rekje zet. Leg een velletje aluminiumfolie op het zaagsel. Dat is om het mosselvocht op te vangen. Frietjes bij mosselen zijn altijd goed. Ik maak ze het liefst zelf of ik ga naar een hele goede verse patatkraam op de markt in Amstelveen. Daar wordt patat ook ongebakken verkocht. Een wat minder zoete, aromatische Pinot Gris d’Alsace is een heerlijke wijn om erbij te schenken.

Bereidingswijze

  1. Trek met de zesteur* reepjes schil van de sinaasappel of rasp de schil grof. Schil de sinaasappel met een mesje dik tot op het vruchtvlees en snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesje uit.
  2. Schenk het citrussap in een steelpannetje. Voeg de helft van de reepjes- of geraspte schil toe. Breng het sap aan de kook en laat het vocht verdampen tot ongeveer de helft over is en het sap dikker begint te worden. Laten afkoelen. Voeg aan het ingekookte sap de mosterd, 6 el olijfolie en peper en zout naar smaak toe.
  3. Verwijder harde stronkjes en lelijke bladeren van de sla. Was en droog de sla. Was de mosselen, verwijder kapotte en ver openstaande schelpen. Bewaar tot gebruik in een schaal in de koelkast.
  4. Strooi 2 el zaagsel onderin de rooktrommel. Schenk er 2 el water over. Zet het drupbassin met het rooster erop.
  5. Vlak voor het eten: verhit de olie om te frituren op ca. 180°C. Frituur de frietjes in 3 porties goud bruin. Goed laten uitlekken en bestrooien met wat vers gemalen zwarte peper & zout.
  6. Zet ondertussen de rooktrommel op het fornuis. Leg de mosselen op het rooster. Dek goed af met het deksel. Steek het fornuis aan en rook de mosselen een paar minuten tot de schelpen open staan.
  7. Verdeel de sla en sinaasappelpartjes over 2 borden. Verdeel de mosselen over de salade. Bedruppel met de citrusdressing. Direct serveren. ®José van Mil

*Kijk bij “keuken & zo” (in de groene balk) voor info over de zesteur.

Tip: Je kunt de mosselen voor dit recept ook stomen!

Mosselen à la minuut gerookt met citrussalade en frietjes

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer