Gerookte tofu

  Posted on   by   Geen reacties

Gerookte tofu wordt ook gemaakt van sojabonen, net als de bekende witte blokken tofu (tahoe) en de silken tofu waar Yolande hier laatst een stukje over schreef.

Deze stevige tofu wordt in kleinere blokken geperst. Deze tofupressed kussentjes worden meestal eerst gemarineerd, bijvoorbeeld in sojasaus of bestrooid met kruiden en daarna gerookt. De tofu die ik gebruikte werd gerookt op beukenhout. Deze bewerking maakt de tofu langer houdbaar en geeft natuurlijk een lekkere smaak.

Bij bakken of frituren vallen de blokjes of reepjes tofu niet uit elkaar. De tofu kan ook rauw gebruikt worden bijv. in salades of op brood. Denk vooral ook aan roerbakgerechten zoals pasta, nasi enzovoort. Gerookte tofu is een goede vleesvervanger. Deze bevat 19 g eiwit per 100 gram en slechts 170 kcal.

Tegenwoordig wordt gerookte tofu niet altijd echt gerookt, maar voorzien van een rookaroma. De structuur is hetzelfde: een stevige tofu.

Deze tofu is te koop bij natuurvoedingswinkels, bij Marqt en in sommige supermarkten op de afdeling vleesvervangers. (soms in reepjes gesneden).

Vegan en vegetarisch koken wordt steeds makkelijker. Ga ervoor.

Recept inspiratie van Nelleke van Lindonk: wilde rijstsalade met geroosterde tofu


Author: Annelene van Eijndhoven

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *