Geit op het menu!
Het is simpel. Hoe lekker vind jij een groene gemengde mesclune salade met geitenkaas voor de lunch? Je hoeft er geen vegetariër te zijn om dit gerecht om 12.00 uur te bestellen. Het is een van de toppers op Nederlandse lunchkaart. Door de goede verkoop heeft het een hoge omloopsnelheid en is daardoor altijd vers. Goed voor de gast en voor de restauranteigenaar.
Ik snap het helemaal want het is verre weg ook mijn favoriet voor de lunch. Heerlijk met wat gegrilde groente, zelf geroosterde paprika of met wat krokant gebakken nootjes. En met uitgebakken gerookte spekreepjes is het een ‘guilty pleasure’.
Ben jij een hippe, duurzame ondernemer zet dan ook eens een stukje geitenlamsvlees op de menukaart. En jij als gast, bestel eens een heerlijk gerecht met geitenlamsvlees dat in het restaurant op de kaart staat. Zo houden we het ecosysteem duurzaam aan de gang.
Het zit namelijk zo….
De uiteindelijk melk producerende geitjes mogen blijven om hiermee geitenkaas te maken. De bokjes gaan op transport (en daar zijn ze eigenlijk te klein voor) om in de zuidelijke landen gegeten te worden. Daar vindt men dit echt een delicatesse. Dat is echt dubbel pech voor het kleintje. Het is veel duurzamer om lokaal vlees te eten al is het alleen al om deze reden. Daarnaast is de kwaliteit van het vlees goed, veelal biologisch en mager.
Als je het niet in een restaurant op de menukaart kunt vinden. Ga dan zelf op zoek naar de boer, bijvoorbeeld bij http://www.wolverlei.nl Ze staan iedere zaterdag in Amsterdam op de Noordermarkt. Deze mannen nemen graag een geitje voor je mee. Als je dit vlees goed bereid is het een ware delicatesse, en heel ingewikkeld is het niet. Welke gerechten kun je er-mee maken? Ben jij de chef-kok in de keuken van een horecabedrijf dan kun je echt het verschil maken met je collega-restaurateurs. Waarom? Gewoon om dit lekkere stukje vlees nog niet terug te vinden in de ‘blauwe of gele super’. En heb je een Big Green Egg buiten staan dan kun je er echt een topgerecht mee maken.
Nu is het seizoen voor geitenlamsvlees; van april tot september. Ook daarom is het super om dit Hollandse product nu op de kaart te zetten, en je gasten er-mee te verwennen. Vertel het verhaal en creëer er een beleving om-heen. Lokale gerechten zijn hip, en zo ook korte lijnen van land naar tafel. Hoe leuk is het voor boer Sjoerd om zijn naam en geitjes op de menukaart te zien. Op deze manier creëer je een markt voor een heerlijk stukje geitenvlees en met een lekkere omschrijving op de menukaart gaan mensen echt overstag om dit heerlijke stukjes vlees te proeven. Zodat ze dubbel kunnen genieten van hun salade met verse geitenkaas.
Kun je nog wat inspiratie gebruiken?
Denk aan een Marokkaanse Harirra met geitenvlees in plaats van lamsvlees.
Kleine Indische spiesjes – saté kambing met seroendeng,
Op de Big Green Egg geroosterd geitenvlees met een vers gehakte salsa verde
Of een slow cooked gestoofde geitenschouder met sinaasappel, laurier en sjalot