Blog

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

Nieuw jaar met nieuwe kansen! 2020, dat was me het jaartje wel! We werden keihard met onze neus op het feit gedrukt dat onze welvaartsamenleving zo zijn zwakke plekken heeft. Maar nu is het 2021! Een nieuw jaar met nieuwe kansen! De inentingen tegen Covid staan op stapel, maar dat wil niet zeggen dat we

Blog

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

Nieuw jaar met nieuwe kansen! 2020, dat was me het jaartje wel! We werden keihard met onze neus op het feit gedrukt dat onze welvaartsamenleving zo zijn zwakke plekken heeft. Maar nu is het 2021! Een nieuw jaar met nieuwe kansen! De inentingen tegen Covid staan op stapel, maar dat wil niet zeggen dat we

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

2020, dat was me het jaartje wel! We werden keihard met onze neus op het feit gedrukt dat onze welvaartsamenleving zo zijn zwakke plekken heeft. Maar nu is het 2021! Een nieuw jaar met nieuwe kansen! De inentingen tegen Covid staan op stapel, maar dat wil niet zeggen dat we weer helemaal los kunnen. En alle net opgebouwde gezonde gewoonten zomaar overboord kunnen zetten.

Lichtpuntje van 2020

Gezond eten en lekker bewegen in de buitenlucht heeft zin. Dat was voor veel mensen een eyeopener. Dat je daarmee je weerstand kunt verhogen en de kans op ziek worden kunt verkleinen. En bijna belangrijker nog, dat je daardoor lekkerder in je vel gaat zitten. Dàt was voor mij toch wel ‘het’ lichtpuntje van 2020.

Nieuw jaar met nieuwe kansen

Laten we dit nieuwe normaal ook in 2021 vasthouden! Natuurlijk zijn we tijdens de feestdagen minder fanatiek geweest, de boog kan immers niet altijd gespannen staan. Maar jammer als we hierdoor onze opgebouwde weerstand ondermijnen. Juist nu – in deze donkere wintertijd –  is het goed om puntjes op de i te zetten. Goede voornemens zijn er niet voor niets. Gezond eten, lekker bewegen, weer wat minder alcohol en stoppen met roken. Allemaal voornemens die maken dat je immuunsysteem zijn werk goed kan doen: ons weerbaar maken. Dat is geen garantie tegen besmetting, maar helpt je lichaam wel ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. Vitamine C en D spelen hierbij een belangrijke rol.

Vitamine C-bommetjes

Al bij een klein griepje is er een rush op vitamine C tabletten, nu met Covid helemaal. Toch krijg je – zelfs in de winter!! – met royaal groenten en fruit echt voldoende vitamine C binnen. Sinaasappels staan erom bekend, maar juist wintergroenten als spruitjes, boerenkool en andere koolsoorten zijn vitamine C-bommetjes. Vitamine C is een antioxidant die lichaamscellen beschermt tegen schade, helpt bij het opnemen van ijzer en het op peil houden van weerstand. Minpuntje is wel dat vitamine C niet echt stabiel is. Tijdens koken, snijden, pureren en persen gaat een deel verloren. Alleen in een zure omgeving, zoals in sinaasappelsap en zuurkool (!) blijft vitamine C intact.

Vitamine D-zonnetje

Elke dag lekker bewegen in de buitenlucht is goed voor onze weerstand. Een uurtje wandelen stimuleert de doorbloeding, werkt ontspannend en levert met zonnig weer vitamine D op. Kortom: goed voor je weerstand! Dat zonnetje zorgt dat in je huid vitamine D wordt gevormd. In de winter niet genoeg, maar alle beetjes helpen. Wandel midden op de dag en laat gezicht en handen onbedekt. Zo profiteer je optimaal van de zon! Gelukkig zit er ook van nature vitamine D in vette vis – haring, zalm en makreel – en in mindere mate in ook in vlees, eieren en roomboter. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Kleine kinderen tot 4 jaar en ouderen boven de 70 krijgen met eten en zon niet voldoende vitamine D binnen en moeten extra vitamine D bijslikken.

Gewoon gezond en lekker eten

Er zijn natuurlijk nog meer vitamines en mineralen die je helpen weerstand op te bouwen. Daarom is gezond en gevarieerd eten gewoon het allerbeste. Met veel verschillende soorten groenten, fruit, zeewier, vis en wat minder vlees, kaas en zuivel. Maar vergeet vooral ook niet te genieten van het leven en – binnen de perken van de coronaregels – pret te maken! Ook dat heeft een positief effect op je weerstand! Op een gezond 2021!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *