De vegetariër, de kip en het ei… Hoe gaan vegetariërs en veganisten hier mee om gaan? Springen ze – zonder zich schuldig te voelen – zo af en toe en bij speciale gelegenheden een keertje uit de band? Of bedenken ze creatieve alternatieven, die wel in hun straatje passen? Tegelijkertijd bedenk ik me dat ‘vegetariër of veganist zijn’ nu flexibeler wordt gehanteerd dan zeg 40-50 jaar geleden. Maar even terug naar de vraag; kan een vegetariër met Pasen genieten van een stukje kip? Ja, dat kan. Dan ben je een pollotariër. En zo blijken er nog veel meer ‘…tariërs’ te zijn.
Gezond & Future proof
Wat voor een …tariër je bent of wilt worden hangt vooral samen met waarom je die stap wilt maken.
Vroeger waren het meestal ethische overwegingen en religieuze principes waarom je ervoor koos om geen vlees meer te eten. Tegenwoordig spelen duurzaam en ‘future proof’ leven en gezondheid een grotere rol. Het is allang duidelijk dat het voor het welzijn van onze planeet beter is om ons te richten op vooral plantaardig eten. En ook onze eigen gezondheid vaart wel bij een gevarieerd vegetarisch voedingspatroon. Ook zonder vlees of vis hoef je niets te kort te komen, als je maar varieert.
Wirwar aan vegetariërs
Vroeger was je vegetariër of veganist. Nu kun je binnen het ‘vegetarisch zijn’ nog alle kanten op en elke richting heeft zijn eigen naam. Om uit de wirwar aan ‘…tariers’ wijs te worden zet ik hier alle manieren om vegetariër te zijn op een rijtje. Het gaat daarbij vooral om wie wat wel of juist niet eet.
De meeste vegetariërs gaan meer en meer uit van ‘plantbased’, maar voegen daar wel met enige regelmaat dierlijke producten aan toe. De ene groep meer dan de andere. Denk je erover om meer vegetarisch te gaan eten, kijk dan hier eens wat het beste bij je past.
De verstokte vleeseter
Dit is iemand die echt elke dag vlees, gevogelte of vis eet. Vaak zijn dit echte ‘Meatlovers’. Groenten en fruit komen vaak pas op het tweede plan.
Flexitariers
Veel mensen zijn tegenwoordig flexitariër. Dat betekent dat ze flexibel zijn met vlees en vis. Ze kiezen er bewust voor om één of meer dagen in de week geen vlees of vis te eten. Dit doen ze vooral om hun voetafdruk kleiner te maken. En omdat ze de planeet willen sparen, het dierenwelzijn een warm hart toedragen en last, but not least: omdat het gezond is! Meer en meer mensen krijgen een nieuwe kijk op eten en vinden het niet meer van deze tijd om elke dag dierlijke producten te eten.
Lacto-ovo-vegetariër
Dit is de ‘gewone’ vegetariër die geen voedsel eet waarvoor dieren zijn gedood. Dus geen vlees, gevogelte of vis. Een vegetariër eet vaak wel producten die dieren leveren, zoals eieren, melk en andere zuivelproducten, kaas (gemaakt met vegetarisch stremsel), boter en honing. Veelal kiezen vegetariërs producten van biologische afkomst. Maar steeds vaker maken vegetariërs ook de stap om meer plantaardig te gaan eten. Dit wordt makkelijker omdat er meer en meer vegan producten in de schappen liggen. Dit maakt de overstap naar ‘plant-based’ eten makkelijker.
Lactovegetariërs
Eten geen eieren, maar gebruiken wel zuivelproducten.
Ovo-vegetariërs
Eten bewust geen vis, vlees en zuivelproducten maar wel eieren. Veel mensen vinden dit een makkelijke stap om meer plantaardig te gaan eten.
Pollotarier
Een pollotariër eet vooral plantaardig en kiest er bewust voor om af en toe wel een stukje kip of een ei te eten. Dit is vooral een duurzame keuze, omdat kip en ei minder belastend zijn voor het milieu dan vlees.
Pescotariër
Een pescotariër eet geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis en schaal- en schelpdieren.
Diversitariër
Een diversitariër is iemand die vegan, vegetarisch of vooral plant-based eet en dit menu af en toe aanvult met dierlijke producten, omdat het lichaam daarom vraagt. Een diversitariër is minder streng, maar leeft wel heel bewust. Denkt na over de planeet, duurzaamheid en welzijn. Hij of zij eet af en toe een eitje, een stukje vis of vlees. De diversitariër kiest hierbij milieubewust en waar mogelijk voor lokaal. Wil je bewust meer plantaardig eten dan kun je dit prima in kleine stapjes doen en dagelijks op de verschillende eetmomenten toepassen.
Vegan eten
Mensen die vegan eten – veganisten – kiezen er bewust voor om geen producten afkomstig van dieren te gebruiken. Niet in voeding; dus geen eieren, honing, gelatine en bepaalde E-nummers afkomstig van dierlijke producten. Ze dragen geen kleding of schoeisel waar dierlijke producten als wol, zijde en leer in verwerkt zijn en gebruiken ook geen andere gebruiksvoorwerpen gemaakt van leer, zoals tassen, banken of stoelen. Een bewuste principiële keuze, waarbij het ook heel belangrijk is dat alles zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Echt 100% plant.
Meer plant-based!
Welke … tariër je ook wilt zijn, het is in ieder geval slim om vaker en meer plantaardig voedsel te eten. Dat is vaak een gezonde keuze en in ieder geval milieuvriendelijker. Dus ook beter voor onze planeet.
©Yolanda van der Jagt