In de fraaie Noord-Hollandse polder bij Westzaan grazen de biologische runderen van Walter, Els en zoon Kees. In het voorjaar gaan ze naar buiten waar ze tot de herfst verblijven. De ondergrond is hier veen, er groeit een kruidenrijk gewas dat veel klaver bevat. Dat zorgt niet alleen voor gezond voer voor de koeien maar die kruidigheid proef je ook terug in het vlees. Het vlees wordt via de eigen slagerij onder de naam Beka Vlees verkocht, ter plekke en online.
Zelf bevallen
De runderen zijn een kruislingras van Belgisch witblauw – een ras met vet en een hoog vleespercentage – en Piemonthese dat zelf kan bevallen. De meeste vleesrassen kunnen niet zelf bevallen en dat is een voorwaarde om het certificaat biologisch te kunnen krijgen. Boer Walter is zelf met deze kruising gestart voor Beka Vlees. Momenteel zijn er 40 koeien en 20 kalveren. De kalfjes blijven 5 tot 6 maanden in de kudde. Om inteelt te voorkomen moeten de kalveren daarna uit de kudde. De rundveehouderij is Skal biologisch gecertificeerd.
Biologisch boeren betekent ook dat onder de grond de mollen rustig hun gang gaan en zorgen zo voor de natuurlijke ontluchting van het land. Weidevogels, waaronder de grutto, hebben alle ruimte en broeden in de wei.
Van Kop tot Staart pakket
Het vlees van de runderen uit de Westzaanse polder is online te koop en in de winkel in Westzaan. Het assortiment is heel uitgebreid van Kop tot Staart pakket, kogelbiefstuk, bavette, picanha/staartstuk, riblappen en meer tot ossenworst en croquetten. Wij van de Keuken van 8 zijn fan!