Blog

Mannenvlees!

Sinds Nelleke van Lindonk en ik jaren geleden het Keukenboekje maakten over lekker, bewust en duurzaam koken, is koken voor mij echt meer dan alleen iets lekkers op tafel zetten. Ik kies mijn ingrediënten met zorg en ga als het even kan voor biologisch. Duurzame initiatieven voor natuurlijk en diervriendelijk eten draag ik een warm

Blog

Mannenvlees!

Sinds Nelleke van Lindonk en ik jaren geleden het Keukenboekje maakten over lekker, bewust en duurzaam koken, is koken voor mij echt meer dan alleen iets lekkers op tafel zetten. Ik kies mijn ingrediënten met zorg en ga als het even kan voor biologisch. Duurzame initiatieven voor natuurlijk en diervriendelijk eten draag ik een warm

Mannenvlees!

Sinds Nelleke van Lindonk en ik jaren geleden het Keukenboekje maakten over lekker, bewust en duurzaam koken, is koken voor mij echt meer dan alleen iets lekkers op tafel zetten. Ik kies mijn ingrediënten met zorg en ga als het even kan voor biologisch. Duurzame initiatieven voor natuurlijk en diervriendelijk eten draag ik een warm hart toe. Zo ging ik enkele weken geleden met een paar collega’s op bezoek bij boer Jacob op Landgoed Vollenhoven in De Bilt om daar zijn Jerseystieren te bewonderen En natuurlijk om zijn verhaal  over deze stieren te horen. Heel actueel, want overal gaan nu stemmen op ook stieren en geitenbokken een leven te gunnen. Anneke Ammerlaan – collega-vriendin en dochter van een slager – zegt altijd: ‘als je melk drinkt en kaas eet, moet je ook vlees eten!’ Met andere woorden als je de vrouwen nodig hebt voor productie, moet je de mannen niet weggooien, maar ook nuttig inzetten. Dit is ook het verhaal van boer Jacob, die zich het lot van overbodige Jerseystierkalfjes aantrekt.  Deze kalfjes worden geboren op de biologische melkboerderij in Lunteren, waar ze Remekerkaas maken. Ze hebben daar geen functie en zijn omdat ze maar langzaam groeien ook oninteressant voor veefokkers. Behalve voor boer Jacob. Hij begon 4 jaar geleden 2 Jerseystiertjes op te fokken voor het vlees en ze zo te redden van een gewisse dood. Nu heeft hij al 60 Jerseystieren! Die banjeren rond op 36 hectare grond van natuurterreinen van Landgoed Vollenhoven en Utrechts Landschap, de eerste 3-4 maanden onder liefdevol toezicht van een ‘pleegmoeder’. Zo groeien ze al grasetend op tot volwassen stieren en mogen ze horens en ballen houden. De stieren lopen zo lang mogelijk buiten, liefst ook in de winter. In de korte stalperiode krijgen ze natuurhooi en biologisch gecertificeerd voer, aangevuld met kruiden voor een goede weerstand. Antibiotica komen er niet aan te pas. De stieren worden, omdat ze zo langzaam groeien, pas na 20-24 maanden  geslacht. Dit levert een bijzondere kwaliteit fijn doorregen, mals rundvlees op. Met de smaak van vroeger! En ik kan het weten, want zo’n anderhalf jaar geleden heb ik met een crowdfunding meegedaan om dit Jerseyvleesproject te ondersteunen. Na een jaar kwam er een flink pakket Jerseyvlees thuis. We smullen nu regelmatig van Jersey-runderlappen, -biefstuk en -bavette en ook van hamburgers, braadworsten en gehakt met echt smaak. Dàt is genieten, juist omdat ik weet dat het met dit Jerseyvlees wel goed zit. Kijk voor meer informatie en leuke filmpjes op www.jerseyvleesbestellen.nl.

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.